Strečno: Stromy, ktoré by mohli spadnúť na cestu, odviezol vrtuľník

Vodiči prechádzajúci cez Strečno sa aj v nedeľu musia pripraviť na zdržanie. Od skorého rána, zhruba do 11. hodiny dopoludnia z priľahlého svahu lesníci odvážajú stromy, ktoré spílili pred týždňom. Boli napadnuté lykožrútom a hrozilo, že by sa mohli zrútiť na cestu, ktorou denne prejde zhruba 30-tisíc vozidiel. Aby práce urýchlili, aj kvôli náročnému terénu zvážajú drevo pomocou vrtuľníka.

08.08.2015 14:38
vrtulnik, Strečno, stromy, odvoz Foto: ,
Vrtuľník odváža kalamitné drevo zo svahu, ktorý susedí s hlavnou cestou medzi Žilinou a Vrútkami.
debata (3)

„Je to extrémne strmý svah a v prípade nepriaznivého počasia, keby prišiel silný vietor alebo záťaž snehom hrozí, že by sa stromy mohli zlomiť a spadnúť na cestu,“ hovorí Vlastimil Rezek, hovorca štátneho podniku Lesy SR.

Pre sobotu práce lesníci ukončili o pol desiatej, hoci povolenie na uzatváranie cesty mali až do jedenástej hodiny. „Začali sme skoro ráno s východom slnka kvôli tomu, že kým je nižšia teplota, je vyššia hustota ovzdušia a vrtuľník potom zoberie väčšiu váhu a viac dreva odvezieme na skládku. Keďže sa teploty zvyšujú, musíme skončiť. Začalo aj fúkať, smer vetra sa mení a pilotáž je obtiažna,“ vysvetlil pilot vrtuľníka Ľubomír Mick.

V nedeľu budú práce pokračovať. „Cesta bude krátkodobo v maximálne 30 minútových intervaloch – obojsmerne uzatváraná, po nich bude premávka spustená na čas, kým sa vyprázdnenia kolóny,“ informovala hovorkyňa krajskej polície v Žiline Jana Balogová.

Kalamitné drevo zo Strečna. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
drevo, strečno, kalamitné drevo, les Kalamitné drevo zo Strečna.

Stromy pri strečnianskej ceste, už na vozovku spadli a nie raz. Jeden spadol na auto pred dvoma rokmi v júni, našťastie, posádka vyviazla bez zranení. Stromy padali aj počas tohtoročnej zimy, keď ich pováľal silný vietor, iné spadli pod ťarchou snehu.

Strečniansky úsek patrí medzi najvyťaženejšie a najkomplikovanejšie cesty v rámci Slovenska. Je hlavným severným ťahom medzi Bratislavou a Košicami. Pred siedmimi rokmi cestu zabezpečili ochrannými sieťami, aby zabránili padaniu skál na vozovku, potom ako jedna z nich zabila 19-ročnú Češku. Dvojpruhová cesta sa v niektorých úsekoch zmenila na tri pruhy, čo malo zlepšiť plynulosť premávky. V 11-kilometrovom úseku, kde boli časté smrteľné nehody, je zakázané predbiehať s výnimkou trojpruhových úsekov, pričom jazdné pruhy od seba delia mechanické zábrany.

Úseku v Strečne sa v budúcnosti vyhnú vodiči cez diaľničný tunel Višňové – Dubná Skala. 7,5-kilometrový tunel sa už razí a má byť hotový na konci roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #vrtuľník #Stromy #Strečno #obmedzenie