Trnava: Kňaz sa stal mestským úradníkom bez súhlasu arcibiskupa

Kňaz Radoslav Bazala sa stal vedúcim odboru Mestského úradu v Trnave bez súhlasu trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Kódex kánonického práva podľa hovorcu Trnavskej arcidiecézy Dušana Kolenčíka zakazuje klerikom bez predchádzajúceho súhlasu biskupa prevziať verejné úrady, s ktorými je spojená účasť na vykonávaní občianskej moci.

09.08.2015 11:26
debata (25)

Arcibiskup Orosch si preto pozval Bazalu, aby mu vysvetlil svoje konanie. Radoslav Bazala, ktorý stále pôsobí ako výpomocný duchovný vo farnosti Vrbové, vyhral výberové konanie na vedúceho organizačného odboru a vnútornej správy Mestského úradu v Trnave a 1. augusta do funkcie nastúpil.

Podľa primátora Trnavy Petra Bročku bol zo všetkých uchádzačov jednoznačne najlepší. Bazala podľa vedenia Trnavskej arcidiecézy veľmi dobre pozná Kódex kánonického práva, pretože absolvoval cirkevné právo a pôsobil aj ako súdny vikár arcidiecézy. "Je nám ľúto, že kňaz – cirkevný právnik, ktorý má dbať na dodržiavanie a ochranu cirkevných zákonov, ich sám cieľavedome porušuje,“ uviedol v stanovisku Arcibiskupského úradu v Trnave Kolenčík.

Bazala bol za čias arcibiskupa Róberta Bezáka riaditeľom Arcibiskupského úradu v Trnave a bol tiež v dozornej rade cirkevnej obchodnej spoločnosti Ninett. Do konca júna tohto roku bol farárom v Dechticiach v okrese Trnava, od 1. júla pôsobí ako výpomocný duchovný vo Vrbovom.

V hierarchii rímskokatolíckej cirkvi je to jedna z najnižších pozícií. Krátko pred nástupom do vedúcej pozície na Mestskom úrade v Trnave povedal, že si bude aj naďalej plniť povinnosti výpomocného duchovného a jeho budúcnosť ako kňaza je v rukách arcibiskupa.

Miesto vedúceho organizačného odboru a vnútornej správy Mestského úradu v Trnave sa uvoľnilo ešte v januári po odchode Michala Dzurjanina.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #kňaz #arcibiskup #Ján Orosch #výberové konanie