Bratislava bude ľudová. Čo prinesú výročné Dni majstrov?

Jubilejný 25. ročník festivalu Dni majstrov ÚĽUV zavíta do ulíc Starého Mesta Bratislavy už tento víkend 5. až 6. septembra. Tradičné remeslá príde predstaviť viac než 100 umelcov z celého Slovenska, nebudú chýbať kováči, hrnčiari, tkáči či rezbári, ale ani tradičný folklór.

03.09.2015 14:30
Dni majstrov ULUV Foto:
Na Dňoch majstrov ÚĽUV ožívajú remeslá od výmyslu sveta.
debata

Na Hviezdoslavovom námestí sa predvedú len tí najlepší, ktorí robia svojmu remeslu česť. „Festival je výnimočný tým, že sa od počiatku formoval ako prvý mestský festival remesiel na Slovensku. Nenájdete tu žiadnych vetešníkov, len skutočných majstrov,“ uviedla riaditeľka ÚĽUV Dana Kľučárová. Mnohí návštevníci sa podľa nej každoročne vracajú, aby si domov odniesli výrobok priamo z rúk človeka, ktorý ho s láskou vyrobil. „Vďaka kontaktu s výrobcom a s jeho osobným príbehom zažijú to, o čo sú pri nákupe v predajni ukrátení,“ dodala riaditeľka.

Jeden majster za každé desaťročie

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) si tento rok pripomína nielen 25. výročie podujatia, ale tiež 70. výročie svojho vzniku. Pri jubilejnej príležitosti udelí titul Majster remeselnej výroby až siedmim umelcom. Počas Galaprogramu v Divadle P. O. Hviezdoslava budú ocenení majstri keramiky, paličkovania či tkáčstva. Titul udeľuje ÚĽUV už od roku 1958 a stihlo ho získať 406 výrobcov.

„Ocenenie udeľujeme nadaným výrobcom, je to ohodnotenie za dosiahnuté majstrovstvo, technologickú vyspelosť či umelecký vkus. Majster musí byť zapojený vo výrobe najmenej 5 rokov, je dobré keď sa prezentuje na výstavách, musí byť tiež osobnosťou v tejto oblasti,“ vysvetlila Helena Haberernová z úseku starostlivosti o ľudovú umeleckú tvorbu.

Súčasťou festivalu je bohatý hudobno-tanečný... Foto: ÚĽUV
Dni majstrov ULUV Súčasťou festivalu je bohatý hudobno-tanečný program.

Pestrý program pre všetkých

Históriu činnosti organizácie bude dokumentovať aj exteriérová výstava fotografií na Hviezdoslavovom námestí s názvom ÚĽUV vo fotografii. Veľký priestor venuje tentokrát podujatie čipkárstvu, ktoré patrí medzi ohrozené remeslá. Jemná paličkovaná čipka zo Slovenska je slávna aj za hranicami. Do ulíc vyjde aj obľúbená škola remesiel, na Námestí sv. Juraja budú môcť k tradícii privoňať malí aj veľkí.

Pozrite si podrobný program festivalu Dni majstrov ÚĽUV 2015

„Sobotné aj nedeľné dopoludnie bude venované deťom, predstaví sa napríklad detský folklórny súbor Magdalénka z Modry, po vystúpení naučí deti tancovať. Práve to je spôsob, akým sa deti dostávajú k folklóru. Potom je už len krôčik k tomu, aby zobrali do ruky napríklad také dláto,“ myslí si dramaturg festivalu Pavol Pitoňák. Najmenších poteší napríklad aj bábkové divadlo.

Ani na starších festival nezabúda, zabaví ich a do tanca im zahrá Folklórny súbor Detva či súbor Železiar z východného Slovenska. Folklórnu atmosféru trochu ozvláštni originálna hudobná formácia Vrbovskí víťazi. „Ukážu nám, že neexistuje žiadny dôvod, prečo si nezaspievať a nezahrať, hoci aj na kanalizačnej rúre,“ dodal Pitoňák.

Svadobné šaty od Milady Sabolovej, inšpirované... Foto: Stano Kľačanský
Dnimajstrov ULUV, svadobné šaty, Milada Sabolová Svadobné šaty od Milady Sabolovej, inšpirované tradičným odevom.

Tradične netradičná móda

Sekundovať ľudovým výrobcom budú mladí dizajnéri, ktorí dokazujú, že tradícia môže ožívať aj v súčasnej móde a dizajne. V sobotu večer na Hlavnom námestí na módnej prehliadke s názvom Vydáva sa ďiovča predvedú svadobné šaty inšpirované ľudovými krojmi. Svoje najstaršie svadobné kroje prinesú ukázať folklórne súbory z celého Slovenska. Okrem toho budú tradičné ľudové odevy všadeprítomné, prezentovať sa v nich budú aj remeselníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ÚLUV #remeslo #Dni majstrov ÚĽUV