Kontajnerová škola vyhorela, deti nemajú kam chodiť

Sú lacné a ich stavba je rýchla. Aj preto sa na Slovensku čoraz častejšie rieši nedostatok miest v školách a škôlkach kontajnerovými stavbami. Požiar v kontajnerovej škole v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok, a to práve v deň začiatku školského roka, je však upozornením, že treba myslieť aj na kvalitu a bezpečnosť.

03.09.2015 20:00
modulová škola, Stráne pod Tatrami Foto: ,
Modulovú školu v Stráňach pod Tatrami, v ktorej horelo v prvý deň školského roka, odovzdali vlani v máji.
debata (13)

Príčinu požiaru v Stráňach pod Tatrami podľa hovorcu prešovských hasičov stále vyšetrujú. Podľa neoficiálnych informácií však vznikol pri zváraní, pri ktorom sa chytila izolácia. „Zničená je celá predná vstupná chodba, je tam spadnutá elektroinštalácia, zničená je jedna stena triedy, nad ktorou sa zváralo, stropy, na chodbe zhorel nábytok – vešiak, lavičky, skrine,“ vymenúva riaditeľka školy Oľga Kučerová. Presné škody zatiaľ neboli vyčíslené.

V čase požiaru neboli v budove nijaké deti. Kam však budú teraz chodiť do školy, nebolo ešte vo štvrtok isté. V týchto dňoch mali totiž nastúpiť do kontajnerovej školy, kde sa dokončovala prístavba. Pôvodná časť mala byť rozšírená o štyri triedy. Do školy chodí vyše 400 detí v celkovo 24 triedach a aj doteraz chodili na dve zmeny. Jedným z riešení, o ktorom riaditeľka uvažuje, je prenájom priestorov v strednej odbornej škole v Kežmarku. „Boli sme u nich predtým, ako sme sa presťahovali do kontajnerovej budovy. Verím, že nám dočasne zapožičajú priestory, kým sa to nedá do pôvodného stavu a dokončí sa prístavba,“ dodáva riaditeľka.

Súhlasí však s tým, aby na stavby škôl platili prísne bezpečnostné opatrenia. Šetriť by sa nemalo ani na tepelnej izolácii. „Už v apríli sme mali v triedach 28 stupňov,“ hovorí riaditeľka. Tento problém sa tiež chystali riešiť, budova sa mala zatepľovať. Kedy však bude škola opravená, zatiaľ nevie odhadnúť.

Modulovými stavbami sa rozširujú viaceré školy najmä na východe Slovenska, kde sa mnohé deti učia v dvojzmenných prevádzkach, niekde hrozí aj vyučovanie na tri zmeny. Stavby finančne podporuje ministerstvo školstva, projekt spustilo pred vyše dvoma rokmi v spolupráci s úradom splnomocnenca pre rómske komunity.

Montovaná škola v Stráňach pod Tatrami bola medzi prvými, ktoré vznikli v osadách. Otvorená bola pred vyše rokom. Požiar v nej je podľa vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka istou výstrahou. „Je to výstraha, aby materiály, ktoré sú používané, boli odolné voči takýmto požiarom. V Stráňach pod Tatrami prebieha druhá etapa výstavby. Prvá etapa bola z horľavého materiálu a som rád, že druhá je už z odolného materiálu,“ hovorí Pollák.

Hovorca krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru kontajnerové stavby rozhodne nezavrhuje. „Každá stavba má dokumentáciu protipožiarnej bezpečnosti, ktorú spracováva špecialista protipožiarnej ochrany a dáva schvaľovať okresnému alebo krajskému riaditeľstvu,“ pripomína hovorca Peter Kovalík postup pri posudzovaní bezpečnostných prvkov v budove. Tie sa potom kontrolujú aj pri kolaudácii.

Väčšina montovaných škôl sa podľa jeho informácií stavia z oceľovej konštrukcie. „Pri drevostavbe je predpoklad, že je tam viac materiálu, ktorý môže horieť, ako pri železobetónovej konštrukcii, kde je kov a minerálna vlna, ktorá nie je horľavá,“ hovorí Kovalík. Aj drevostavby, ak sú správne urobené, však môžu spĺňať všetky normy protipožiarnej ochrany. Závisí to od použitej izolácie, technológií a rôznych prvkov.

Kontajnerové stavby pribúdajú aj v obciach v okolí Bratislavy. V Miloslavove takto rozšírili základnú školu a dotáciu dostali aj na škôlku. Prístavba školy má betónovú podlahu a oceľovú konštrukciu. „Myslím si, že je úplne bezpečná. Zvnútra je urobený požiarny úsek, sú tam hasiace prístroje a protipožiarny sadrokartón, za ktorým je minerálna vlna,“ hovorí starosta obce Milan Baďanský. Pred požiarom a aj v prípade výskytu ohňa je podľa neho budova zabezpečená rovnako ako pri murovanej stavbe. Mysleli aj na čoraz častejšie horúčavy – budova je zateplená, na oknách sú žalúzie. „Pri horúčavách, aké boli, sa prehriali aj murované stavby. Samozrejme, ak budú teploty tak ako tento rok stúpať už od jari, všetky budovy budú musieť používať klimatizáciu,“ dodal starosta.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #modulová škola #Stráne pod Tatrami