Bratislava: V boji o posty šéfov mestských podnikov ostalo 17 ľudí

Sedemnásť uchádzačov na posty šéfov bratislavských mestských podnikov postúpilo do ďalšieho kola. Do výberu sa však nedostal napríklad súčasný riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ľubomír Belfi ani šéf spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Roman Achimský. Obaja sa pritom o post opätovne uchádzali.

07.09.2015 16:54
debata (2)

Rozhodla o tom výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov primátora. Sedemnástka úspešných kandidátov sa už v stredu 9. septembra od 09:00 predstaví verejnosti v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave, kde bude môcť prezentovať svoju predstavu riadenia mestského podniku. Kandidáti budú musieť odpovedať aj na otázky komisie a verejnosti.

„Vypočutie kandidátov bude verejné. Jeho cieľom je poskytnúť verejnosti príležitosť oboznámiť sa s kandidátmi, o ktorých rozhodla výberová komisia a zároveň ich uistiť o tom, že takto transparentne a odborne budú mestské podniky v budúcnosti aj riadené,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

O šéfovské posty sa uchádzalo 52 kandidátov

Bratislavská radnica obsadzuje posty predsedov predstavenstiev a generálnych riaditeľov v podnikoch Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Dopravný podnik Bratislava (DPB), Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) a Metro Bratislava.

O miesto v spoločnosti OLO sa uchádzalo 17 kandidátov, z nich do užšieho výberu postúpili piati – Branislav Cimerman, Tibor Čajka, Robert Molnár, Rudolf Slezák a Branislav Ujvári.

Do Dopravného podniku Bratislava sa prihlásilo tiež 17 kandidátov, výberová komisia vybrala piatich – Milan Čech, Vladimír Rafaj, Zdeněk Schraml, Pavol Sovič a Milan Urban.

Do užšieho výberu na riaditeľa BVS postúpil súčasný šéf Slavomír Beňo, ktorý vlani v septembri nahradil odchádzajúceho Radoslava Jakaba. Beňovi v boji o post šéfa BVS konkurujú Zsolt Lukáč, Milan Šindler, Robert Tencer a Alena Trančíková.

O miesto šéfa v spoločnosti Metro Bratislava sa uchádzali iba dvaja kandidáti Libor Gula a Vladimír Michálek. Oboch výberová komisia posunula ďalej. Súčasný riaditeľ firmy Metro Bratislava Peter Ivan sa do výberového konania neprihlásil.

Medzi neúspešnými kandidátmi aj súčasný riaditelia

O posty v mestských podnikoch sa opätovne uchádzali aj ich súčasní šéfovia. Šancu predstaviť sa pred verejnosťou však dostal iba riaditeľ BVS Slavomír Beňo.

Vo výberovom konaní neuspel súčasný generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti OLO Roman Achimský, pre ktorého je verdikt výberovej komisie sklamaním. „Stav firmy po mojich 12-tich rokoch práce je známy. Ak to poslanci, z ktorých je výberová komisia zložená, nevzali na vedomie, potom nemám čo komentovať. Rozhodnutie komisie beriem na vedomie,“ uviedol Achimský. Obhájiť svoj post chcel aj šéf Dopravného podniku Bratislava Ľubomír Belfi, no komisia ho tiež neposunula ďalej.

Výberové konanie na nových šéfov mestských podnikov spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta. Uchádzači museli radnici poslať svoje životopisy a pripraviť rozvojové projekty podniku, do ktorého sa hlásia. Tie mesto v auguste zverejnilo na svojej internetovej stránke.

Pri výbere nových šéfov mestských podnikov sa bratislavská samospráva riadi zásadami spolupráce hlavného mesta s organizáciami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo má majoritnú majetkovú účasť, bratislavskí mestskí poslanci zásady schválili koncom júna. Nové pravidlá sa rodili niekoľko mesiacov, prvé rokovania sa začali už vo februári tohto roku. Jednou z hlavných zmien oproti minulosti je, že šéfov mestských podnikov radnica vyberie vo výberových konaniach. Doteraz totiž mestské podniky riadili politickí nominanti.

Pri nastavovaní výberového procesu hlavnému mestu pomáhala aj nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa zúčastňuje aj na stretnutiach výberovej komisie. Transparency International plánuje po ukončení práce výberovej komisie pripraviť z celého výberového procesu hodnotiacu správu s odporúčaniami pre rozhodovacie procesy v samosprávach na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestské podniky