Nesrovnalov konkurz: Vopred unikli mená víťazov

Rana transparentnosti? Na bratislavskej radnici sa v týchto dňoch rozhoduje, kto obsadí významné posty generálnych riaditeľov mestských podnikov.

09.09.2015 07:00
Bratislava, magistrát Foto: ,
Budova bratislavskej Novej radnice, kde sa momentálne rozhoduje o menách nových riaditeľov mestských podnikov.
debata (45)

Hoci konkurz ešte nie je skončený, na verejnosť už prenikli mená víťazov. Medzi nimi sú ľudia, ktorí majú mať blízko k primátorovi Ivovi Nesrovnalovi (nezávislý). Ten tvrdí, že dokument s menoslovom budúcich riaditeľov, ktorý mohol uniknúť z magistrátu, je falošný.

Redakcia denníka Pravda má k dispozícii kópiu predpripraveného uznesenia, ktoré by mali mestskí poslanci schváliť 24. septembra. Do redakcie prišla mailom. Sú na nej mená osôb, ktoré by sa mali dostať na čelo troch najväčších a najbohatších mestských podnikov. Tie ročne hospodária so sumou 215 miliónov eur. Konkurz na tieto pozície sa začal v polovici júla a pokračuje v stredu. Dohľad nad ním má mimovládka, ktorá má strážiť transparentnosť vo verejných peniazoch Transparency International Slovensko (TIS).

Do kresla generálneho riaditeľa Dopravného podniku Bratislava sa má podľa kópie uznesenia posadiť Milan Urban, šéfom akciovky Odvoz a likvidácia odpadu má byť Róbert Molnár a Bratislavskú vodárenskú spoločnosť má viesť Zsolt Lukáč. Týchto troch kandidátov spolu s ďalšími 14 ľuďmi posunula výberová komisia do užšieho výberu. V stredu by sa mali všetci 17 predstaviť aj pred verejnosťou v Primaciálnom paláci.

Magistrát existenciu uznesenia popiera a tvrdí, že je falošné. Podať mal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Je zjavné, že transparentným nastavením výberových konaní sme vstúpili do politických a ekonomických záujmov v mestských podnikoch,“ reagoval primátor Ivo Nesrovnal. Grafické spracovanie listiny sa však podľa zdrojov blízkych magistrátu nápadne podobá uzneseniam, ktoré bežne vydáva radnica.

Výberová komisia je zložená z poslancov mesta, primátora, pozorovateľmi sú pracovníci z TIS. V zákulisí komisie sa hovorí, že obsadenie troch dôležitých podnikov je politickou dohodou medzi viacerými poslancami a Nesrovnalom, a preto sú ľudia, ktorí ich majú viesť, už vopred známi. Ďalším pochybným momentom v tejto kauze je, že medzi niektorými vybranými ľuďmi a primátorom by malo existovať prepojenie. Milan Urban by mal byť podľa informácií denníka Pravda v rodinnom vzťahu s Nesrovnalom. „Ak to má byť transparentný výber, prečo pán Nesrovnal preferuje človeka, ktorý je jeho rodina?“ pýta sa čitateľ, ktorý nás na tento fakt upozornil. V rodinnom vzťahu by mal byť primátor aj s ďalším kandidátom Branislavom Ujvárim. Na otázku týchto prepojení bratislavský magistrát v utorok denníku Pravda neodpovedal.

„Táto informácia ma prekvapila, neviem, či je to reálny materiál. Ale v zásade sa všetci títo spomínaní kandidáti nachádzajú v užšom výbere,“ reagovala poslankyňa mesta Katarína Augustinič (SKOK), ktorá verí, že poslanci sa pri záverečnom rozhodovaní nebudú riadiť niečím, čo im bolo vopred dané. „Ak by takéto niečo existovalo, považujem to za vážny prešľap,“ zdôraznila.

Mestský poslanec Martin Borguľa (Smer) si myslí, že keď sa potvrdia prepojenia medzi vedením mesta a jednotlivými kandidátmi, je potrebné zakročiť. „Všetky takéto prepojenia treba preveriť a v prípade, že takéto sú, kandidátov treba z procesu vylúčiť,“ mieni poslanec.

Naopak, poslanec Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ) označil uznesenie, ktoré sa dostalo pred verejnosť, za spravodajskú hru. „Budú sa objavovať najrôznejšie triky a spravodajské hry. Ide o očividnú snahu kompromitovať niektorých uchádzačov,“ myslí si Budaj. Korektnosť výberu podľa neho dokazuje aj to, že v komisii sedia aj pozorovatelia z radov Transparency International Slovensko.

TIS sa k tejto kauze vyjadrovať nechce. „K jednotlivým kandidátom sa v priebehu výberového procesu vyjadrovať nebudeme, po jeho skončení plánujeme publikovať hodnotiacu správu, kde náš pohľad na celé výberové konanie popíšeme,“ povedal Michal Piško, programový koordinátor mimovládky. Podľa neho nie je zatiaľ možné posúdiť, či je dokument s tromi menami hodnoverný a či došlo medzi poslancami vo výberovej komisii skutočne k dohode.

Konkurz, ktorý má vopred známych víťazov, nie je na Slovensku neobvyklý, tvrdí prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová. „Ak je pravda, že je nachystané uznesenie plne s menami a ešte neprebehlo záverečné kolo výberového konania, to je veľká hanba. Ale to nie je nič výnimočné. Práve preto často tie podniky nedosahujú také výsledky, ktoré by prinášali samosprávam efekt,“ pripomenula Balážová. „Je to určite otázka morálky, etiky a transparentnosti,“ doplnila.

Zo 17 kandidátov má odporúčacia komisia vybrať do každého podniku po jednom nominantovi. To, či sa ich odporúčaním bude ešte tento mesiac riadiť zastupiteľstvo, ktoré má konečné slovo, je otázne. Medzi 17 postupujúcimi sa tiež objavilo meno Zdeněk Schraml. Má ísť o bývalého predsedu predstavenstva dopravného podniku v Košiciach, ktorého meno sa spája s pochybným tendrom na autobusy šitým na mieru istej spoločnosti. Na návrh košického primátora Richarda Rašiho ho mestskí poslanci začiatkom roka odvolali.

Súčasný riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ľubomír Belfi a šéf Odvozu a likvidácie odpadu Roman Achimský sa na konkurze zúčastnili tiež. Do užšieho výberu však nepostúpili.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dopravný podnik Bratislava #Ivo Nesrovnal