V Bratislave cez týždeň mobility na cestovanie zadarmo iba vodičák nestačí

V čase od 16. do 22. septembra budú mať možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou bezplatne držitelia platných vodičských a zároveň aj technických preukazov od vozidla. Bratislava sa aj tento rok zapojí do kampane Európsky týždeň mobility (ETM).

10.09.2015 06:00
autobus MHD dopravny podnik bratislava Foto: ,
Cieľom Európskeho týždňa mobility je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Jednoducho, dostať ľudí z áut.
debata (33)

Cieľom zmeny je podľa magistrátu, aby bola motivácia použiť mestskú verejnú dopravu (MHD) a auto nechať doma adresnejšia a zameraná na cieľovú skupinu. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej nebolo výnimkou, že cestovanie zadarmo využívali aj ľudia, ktorí vodičský preukaz mali, auto však nie. Teda väčšinou aj tak cestovali verejnou dopravou. Tento rok sa preto mesto sústredilo na tých, ktorí auto vlastnia a využívajú na dennú prepravu.

Ako to bude vyzerať

„Pri kontrole sa majitelia osobných áut preukážu revízorovi v denných spojoch MHD namiesto platného cestovného lístka vodičskými preukazmi vydanými v členských štátoch EÚ a úplnými osvedčeniami o evidencii vozidiel – platnými technickými preukazmi,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. Zároveň však upozorňuje, že cestovať bezplatne počas týždňa mobility je možné iba v denných spojoch. Cestovný lístok bude potrebný aj na prihraničné spoje teda linky číslo 801, 37 a 52. Ďalej upozorňuje, že dodatočné preukázanie sa vodičským a technickým preukazom nebude možné.

A čo tí, ktorí majú predplatené cestovné? Dopravný podnik ani magistrát platnosť predplatných cestovných lístkov nebudú predlžovať ani vracať cestovné.

Cieľom je dostať ľudí z áut

ETM je celoeurópske podujatie, v rámci ktorého viaceré mestá motivujú v čase jeho konania k frekventova­nejšiemu využívaniu mestskej hromadnej dopravy. To má viesť k lepšej, ekologickejšej a efektívnejšej dopravne vo veľkých mestách a znižovaniu dopravných kolón. Tento rok sa do projektu zapojí viac ako tisíc miest z 33 krajín.

Samosprávy, ktoré sa do ETM zapoja, si môžu vybrať z troch okruhov činností. Aktivity zamerané na udržateľnú a multimodálnu dopravu, teda peši, bicyklom či hromadnou dopravou. Mali by zaviesť aspoň jedno trvalé opatrenie, napr. vybudovanie pruhu pre cyklistov či rozšírenie chodníkov. Napokon sa mesto môže zapojiť do Dňa bez áut, ktorý pripadá na 22. septembra a vybrať jednu alebo viacero zón výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu. Alica Kučerová zo Slovenskej agentúry životného prostredia uviedla, že to, ako sa samospráva rozhodne prispieť k podujatiu, je v jej kompetencii.

Aktuálny ročník sa nesie v duchu multimodalita dopravy – vyber, zmeň, kombinuj. Bratislava pripravila koncept na dvoch nosných témach a to kľúčovej myšlienke kampane – multimodalite cestovania a 120. výročí električkovej dopravy v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európsky týždeň mobility