Zatvorený most je pre Oravu katastrofa

Po moste za obcou Podbiel, ktorý je na medzinárodnej trase cez Oravu do Poľska sa nedostanú autá ani chodci. Už dlhšie bol jeho stav zlý a hustá ťažká kamiónová doprava situáciu zhoršila natoľko, že ho museli náhle uzatvoriť.

10.09.2015 19:00
most, havaríjny stav, orava, podbiel, Foto: ,
Po moste za obcou Podbiel, ktorý je na medzinárodnej trase cez Oravu do Poľska sa nedostanú autá ani chodci.
debata (13)

„Uzavretie mosta je hotová katastrofa, pretože pre našich ľudí to znamená obchádzku ku všetkým inštitúciam, ako sú úrad práce, kataster, stavebný úrad, či iné úrady,“ hovorí Slavomír Korčuška, starosta Podbiela. Komplikácie majú aj tí, ktorí trasou cez most cestujú do zamestnania v Nižnej, Tvrdošíne či Trstenej. Odporúčané obchádzky im podľa starostu Podbiela predĺžia cestu aj o 50 kilometrov. Volia radšej úzke poľné cesty.

Oficiálne náhradné trasy boli určené cez Oravice do obce Podbiel a cez Námestovo do Oravského Podzámku. Situácia je komplikovaná aj na obchádzke, kde je viacero zdržaní kvôli stavebným prácam.

„Obchádzková trasa je možná po ceste I/78 Oravský Podzámok – Vavrečka, kde sa v úseku horského priechodu Príslop realizujú práce na zamedzenie zosuvu pôdy a po trase v obciach Rabča a Hruštín prebieha rekonštrukcia kanalizácie a ďalej po ceste II/520 Vavrečka – Tvrdošín, kde treba počítať s obmedzením v obci Štefanov nad Oravou, kde prebieha rekonštrukcia mosta a prejazd je možný iba v jednom jazdnom smere, ktorý je riadený svetelnou signalizáciou a s obmedzením do 18 ton,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Policajti od uzatvorenia mosta, teda od utorkového popoludnia, vrátane noci, riadia dopravu a usmerňujú vodičov na obchádzkové trasy. Robiť tak budú až dovtedy kým cestári neoznačia obchádzku dopravnými značkami.

Náhradné trasy však nie sú určené pre kamiónovú dopravu. Kamionistom smerujúcim do Poľska odporúča polícia zvoliť iné hraničné priechody, mimo Žilinského kraja, napríklad Ružomberok – Poprad – Vyšný Komárnik alebo Púchov – Lysá pod Makytou – Vsetín – Nový Jičín – Ostrava. Obyvatelia regiónu opäť pripomínajú aké dôležité je dobudovať rýchlostnú cestu R3.

Poškodený most. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
most, havaríjny stav, orava, podbiel, poškodený most, Poškodený most.

„Je to proste hlavný ťah na Poľsko cez náš región. Kamióny nám jazdia cez obce. Keby bola rýchlostná cesta hotová takéto komplikácie nemuseli byť, lebo tranzitná doprava by išla tadiaľ,“ mieni Jozef z Dlhej nad Oravou. Ľudia na cestu, ktorá pošle kamióny preč z ich obcí čakajú už desiatky rokov. „Orava sa stala nie dopravnou tepnou, ale takým špuntom na tepnách a pomaly sa tadeto nebude dať prejsť,“ poznamenal starosta Podbiela.

Ako dlho bude most uzatvorený a kedy začne jeho rekonštrukcia zatiaľ cestári nevedia. Ani to aký zvolia postup prác pri jeho oprave. Nie je vylúčené, že most bude treba rozobrať a postaviť nový. Zatiaľ sa hľadá riešenie ako zabezpečiť obnovenie dopravy v danom úseku. Zvažuje sa náhrada napríklad v podobe dočasného pontónového mosta.

Odborníci však musia zvážiť, či je také riešenie v území technicky možné. „Do úvahy prichádzajú viaceré možnosti, od dočasného podopretia až po dočasné prevedenie dopravy popri moste. Do doby, kým bude toto riešenie zrealizované, bude doprava odkláňaná políciou a neskôr dočasným dopravným značením,“ uviedla hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová.

Obce Podbiel a Nižná v katastri, ktorých sa most nachádza, zrejme vyhlásia mimoriadnu situáciu, čo by mohlo riešenia ohľadom uzatvoreného mosta urýchliť. „Slovenská správa ciest bude žiadať ministerstvo dopravy ako svoj nadriadený orgán o pridelenie finančných prostriedkov na rekonštrukciu tohto mosta,“ tvrdí Hromcová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Most #havarijný stav