Vodičák na cestovanie zadarmo v Bratislave cez týždeň mobility napokon stačí

Bratislavčanom na cestovanie v mestskej hromadnej doprave (MHD) počas Európskeho týždňa mobility (ETM) v dňoch 16. – 22. septembra napokon bude stačiť vodičský preukaz. Potvrdila to hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

11.09.2015 13:16
MHD, autobus, železničná stanica, Bratislava Foto: ,
Na nočné, prímestské a prihraničné spoje si ľudia aj počas Európskeho týždňa mobility budú musieť cestovný lístok kúpiť. Posilnenia spojov zatiaľ nie sú plánované.
debata (1)

Pôvodné informácie zo strany Dopravného podniku Bratislava aj magistrátu hovorili o tom, že na cestovanie zadarmo bude potrebný okrem vodičského preukazu aj technický preukaz od vozidla.

Definitívne tak motoristi s platným vodičským preukazom môžu v bratislavskej MHD cestovať zadarmo. „Cieľom je, aby si vyskúšali, že cestovanie v mestskej hromadnej doprave nie je také, ako sa často nazdávajú. Aby, pochopili, že aj vo verejnej doprave sa cestuje dobre a v ranných špičkách aj rýchlejšie,“ uviedla Kratochvílová.

Na nočné, prímestské a prihraničné spoje si aj počas ETM ľudia budú musieť cestovný lístok kúpiť. Posilnenia spojov zatiaľ nie sú plánované.

Bratislava podľa Kratochvílovej robí systémové kroky, aby sa viac do povedomia dostalo cestovanie verejnou dopravou či cyklodopravou. „Je to pomerne náročný proces. Prípravná fáza na alternatívnu dopravu je zložitejšia, ale výsledok je veľmi dôležitý,“ spresnila hlavná dopravná inžinierka.

Zdôraznila, že to, čo nazývame alternatívou by sa malo stať bežným spôsobom dopravy v meste. Bratislava zrealizuje niekoľko trvalých opatrení v rámci infraštruktúry pre peších, cyklistov a na zlepšenie služieb verejnej dopravy. „Budeme pokračovať vo vyznačovaní a budovaní cyklistických trás. Do konca roka mesto urobí 40 bezbariérových priechodov pre chodcov, pribudne nový autobusový pruh na Lamačskej ceste,“ doplnila Kratochvílová.

Národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy Peter Kľučka konštatoval, že Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorú vláda odsúhlasila pred dvoma rokmi nie je iba vágny vládny materiál. „Obsahuje niekoľko opatrení, ktoré presne mapujú situáciu tak, aby sme sa po slovenských mestách a obciach mohli pohybovať ako plnohodnotní účastníci cestnej premávky. Cieľ, ktorý máme, teda dosiahnuť 10 percentný podiel cyklistickej dopravy k ostatným druhom dopravy do roku 2020 sa nám pomaly začína javiť ako reálny,“ konštatoval Kľučka.

Európsky týždeň mobility

Projekt ETM podporuje myšlienku alternatívneho spôsobu dopravy pre zdravšie, krajšie a čistejšie mesto. Bratislava ponúkne podujatia, ktorými chce podporiť tému multimodality dopravy v mestách pod heslom Vyber, zmeň, kombinuj! Verejnosť čakajú semináre, workshopy, prednášky a prezentácie, verejné diskusie či výstavy.

Úvodným podujatím už v nedeľu 13. septembra je akcia Telekom Night Run. Ľudí čakajú aj diskusie s Cyklokoalíciou na Námestí SNP, inline jazda v Sade Janka Kráľa, dopravný kurz pre deti a aj výstava elektromobilov. Na verejnú dopravu zameriava mesto pozornosť dňom otvorených dverí vo vozovni Dopravného podniku v Jurajovom dvore a jazdou historickou električkou.

V piatok 18. septembra budú Námestie SNP a Klobučnícka ulica uzavreté pre automobilovú dopravu a na jeden deň sa zmenia na pešiu zónu. Každoročne ETM vyvrcholí dňom bez áut, organizátori vyzývajú ľudí, aby v tento deň nechali auto doma. Viac informácií o programe v rámci ETM nájdete na internetovej stránke hlavného mesta. Bratislava sa do kampane zapojí už po šiesty raz.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Európsky týždeň mobility