Náhrada mosta na Orave? Ešte sa hľadá

Ani dva dni po zatvorení kľúčového mosta na medzinárodnej trase cez Oravu do Poľska odborníci nevedeli, čím ho nahradia. Dve oravské obce Podbiel a Nižná, pre ktoré je životne dôležitý, vyhlásili mimoriadnu situáciu.

11.09.2015 20:00
most, Podbiel Foto: ,
Most medzi Podbielom a Nižnou, ktorý je dôležitý pre miestnu, tranzitnú i medzinárodnú dopravu, uzavreli pre havarijný stav pred tromi dňami.
debata (12)

Doprava v tomto regióne sa začína presúvať na koľajnice. Železnice sem preto chcú stiahnuť viac motorových vlakov z iných staníc na Slovensku.

Riešením kritickej situácie pre vodičov by mohol byť dočasný most, zatiaľ však experti zisťujú, či ho bude vôbec možné v území postaviť. „Štátne hmotné rezervy sú ochotné poskytnúť nám ťažkú mostovú sústavu, ale rokovania o spôsobe a možnostiach osadenia stále prebiehajú,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová. Na mieste, ktoré by bolo vhodné pre nový most, sa totiž nachádza plynové potrubie. Do úvahy pripadá ešte ľahký vojenský most, ten by bol však určený len pre osobnú dopravu. Krízový štáb zasadne po víkende, má posúdiť všetky možnosti.

Vodiči, ktorí cestujú do Tvrdošína či Námestova, by mali naďalej používať náhradnú trasu cez horský priechod Príslop. Vozidlá hasičov a rýchlej zdravotnej služby pôjdu v prípade rýchleho zásahu cez miestne poľné cesty. „Majú možnosť dostať sa cez miestne účelové komunikácie, prípadne po časti poľnej cesty, ktoré sú zjazdné. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja ich priebežne upravuje, aby sa tam dalo jazdiť,“ priblížil Jozef Domiňák, prednosta Okresného úradu v Tvrdošíne.

Most postavený pred 60 rokmi je v zlom stave už dlhšie. V stredu popoludní ho museli cestári uzavrieť, zistili deväť prasknutých nosných trámov z desiatich. „V poslednom období sa jeho stav veľmi zhoršil, našli sa praskliny v mostnej konštrukcii v rozsahu, ktorý znemožňoval ďalšie používanie mosta dopravou,“ tvrdí Hromcová.

Most je súčasťou medzinárodnej cesty do Poľska, ale zároveň aj dôležitou spojnicou na ceste pre miestnych ľudí dochádzajúcich za prácou, ako aj študentov navštevujúcich základné či stredné školy v Nižnej, v Tvrdošíne či Trstenej. „Aby sme ľuďom pomohli a ponúkli im alternatívu v doprave, požiadali sme autobusového dopravcu, aby pripravil dočasný grafikon,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár.

Upravený cestovný poriadok nájdu cestujúci na internetovej stránke prepravcu SAD LIORBUS. Niektoré spoje boli zrušené, iné jazdia len po určité zastávky. „Väčšina autobusových spojov bude premávať len po uzavretý úsek, a to do železničnej stanice Podbiel z jednej strany a železničnej stanice Nižná zo strany druhej. Niektoré autobusové spoje budú vedené po obchádzkovej trase cez Oravice,“ priblížil riaditeľ dopravy SAD LIORBUS Tomáš Hološ. Dopravcovia by mali zladiť cestovné poriadky tak, aby bol zabezpečený bezproblémový rozvoz ľudí a detí z vlakov do zamestnania a do škôl.

Uzatvorenie mosta zvýšilo záujem o cestovanie lokálnou železnicou, ktorá premáva z Kraľovian do Trstenej a zastávky má aj v obciach Nižná a Podbiel. Hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová včera informovala, že železnice zatiaľ zdvojnásobili kapacitu piatich z 21 spojov a tiež bol upravený spôsob predaja cestovných lístkov. „Železničná spoločnosť Slovensko rieši, ako na Oravu dopraviť viac motorových vlakov z iných regiónov Slovenska, ktoré budú k dispozícii na budúci týždeň,“ dodala Morháčová.

Žilinská župa tiež rokuje so železnicami o zavedení kyvadlovej železničnej dopravy medzi obcami Podbiel a Nižná, teda v tom úseku, kde nemôžu jazdiť autobusy.

Zlý stav mosta môže byť dôsledkom zanedbanej údržby, hovorí dopravný inžinier. „Dlhodobo sa u nás zanedbáva preventívna údržba a z tohto dôvodu je stav mnohých našich komunikácií a, samozrejme, aj objektov na tých komunikáciách, vrátane mostov, v stave, ktorý už je na hranici únosnosti a v podstate nevyhovuje už premávke, ktorá po nich prechádza,“ povedal pre Pravdu prorektor pre vedu a výskum Žilinskej univerzity Ján Čelko.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #Orava #Most #Podbiel #Nižná