Trenčín tají, ako naplní verdikt Najvyššieho súdu

Trenčianska radnica je povinná zverejniť právny audit, o ktorý už štyri roky márne žiadajú tunajší občianski aktivisti. Rozhodol o tom Najvyšší súd. Mesto zatiaľ nechce konkretizovať postup, ako súdne rozhodnutie naplní.

14.09.2015 15:00
Trenčín, Mestský úrad v Trenčíne Foto: ,
Podľa verdiktu Najvyššieho súdu musí trenčianska radnica zverejniť právny audit.
debata (3)

Audit vznikol v roku 2011, krátko po nástupe Richarda Rybníčka do funkcie trenčianskeho primátora. Vypracovala ho súkromná spoločnosť, advokátska kancelária Garant Partner Legal (GPL) a mesto zaň zaplatilo takmer 10-tisíc eur. Občianski aktivisti združení v Centre environmentálnych aktivít žiadali, aby mesto právny audit zverejnilo, ale radnica sa tomu úspešne vyhýbala. Spor sa dostal na Krajský súd v Trenčíne a ten vlani nariadil zverejnenie auditu. Mesto predalo audit späť advokátskej kancelárii za 1 euro a odvolalo sa na Najvyšší súd. Ten však nedávno potvrdil rozhodnutie krajského súdu.

„Súd rozhodol, a my budeme postupovať podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Dotknutým stranám, teda aktivistom, čo nás žalujú, oznámime, ako tento problém na základne súdneho rozhodnutia vyriešime. Aký to bude postup, to sa dozvedia ako prví tí, ktorých sa to týka, nie novinári. Či zverejníme audit, uvidíte, keď dotknuté strany dostanú odpoveď,“ zareagoval na rozhodnutie Najvyššieho súdu Richard Rybníček, primátor Trenčína.

Občianski aktivisti zatiaľ odpoveď od mesta nedostali. Primátor predpokladá, že mesto ju vypracuje a pošle v priebehu najbližších dní. Doteraz argumentovalo tým, že audit predalo, nie je jeho vlastníkom, a preto ho zverejniť nemôže. Občianski aktivisti dúfajú, že od tohto zdôvodnenia Trenčín teraz upustí.

„Argument, že audit už mesto nevlastní, je nezmyselný. V tomto prípade mesto nepostupovalo korektne a podľa zákona, bol to simulovaný právny úkon. Myslíme si, že audit, za ktorý mesto zaplatilo 10-tisíc eur, nemohol stratiť hodnotu až na 1¤euro. Ak by Trenčín naďalej trval na svojom argumente, napadneme tento predaj na súde, ale verím, že k tomu nepríde a radnica bude akceptovať rozhodnutie Najvyššieho súdu,“ povedal Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít.

Peter Haňdiak z advokátskej kancelárie GPL, ktorá zastupuje Trenčín vo viacerých súdnych sporoch, nechcel konkretizovať, ako budú po rozhodnutí Najvyššieho súdu postupovať. Zdôraznil, že je podpísaná zmluva, podľa ktorej je vlastníkom auditu GPL. Kancelária si chce audit chrániť ako autorské dielo a odmieta zverejniť jeho štruktúru a spracovanie.

Právnik Vladimír Pirošík, odborník na komunálne právo, povedal, že nemá informáciu o tom, či niektorá samospráva na Slovensku sa niekedy rozhodla nedodržať rozhodnutie či už Najvyššieho, alebo iného súdu. To by totiž mohlo byť aj trestným činom, a to marením súdneho rozhodnutia. Predaj sporného auditu advokátskej kancelárii ako spôsob vyhnutia sa jeho zverejneniu považuje právnik za vážny precedens.

„Takýto postup je na slovenské pomery neobvyklý, mohol by byť ponímaný ako negatívny precedens, ako utajovať dôležité informácie pred vlastnými občanmi. Vnímam to ako veľmi nebezpečné memento,“ uviedol Vladimír Pirošík.

Hneď po svojom nástupe do funkcie dal primátor Rybníček vypracovať tri audity, aby zistil, v akom stave sa mesto nachádza. Dva z nich, ekonomický a procesný, radnica zverejnila na internete, výsledky právneho auditu zverejnené neboli.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Richard Rybníček #právny audit #trenčianska radnica