Nitrania chcú zjazd z cesty R1 k Agrokomplexu

Podujatia s vysokou návštevnosťou prinášajú dočasné problémy s dopravou. Obyvatelia musia strpieť hustejšiu premávku i problémy s parkovaním. Nitrania to opäť zažili koncom augusta, počas poľnohospodárskeho veľtrhu Agrokomplex 2015. Situáciu podľa nich komplikuje chýbajúci zjazd z rýchlostnej cesty R1 k výstavisku.

18.09.2015 15:00
Nitra, Agrokomplex 2015 Foto: ,
Poľnohospodársku výstavu Agrokomplex navštívia každý rok tisíce ľudí. Obyvateľom Nitry však chýba zjazd z rýchlostnej cesty R1 k výstavisku.
debata (8)

Rýchlostná cesta R1, ktorá vedie okolo Nitry ako južný obchvat, je otvorená od roku 2011. Prepojenie k výstavisku Agrokomplex však chýba. Vodiči sa k nemu dopravia len tak, že prejdú mestom. Problémy s dopravou sa po skončení medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy pretavili do on-line petície. Podpísalo ju viac ako 130 ľudí, ktorí žiadajú vybudovanie zjazdu z R1 s napojením na výstavisko, ako aj vybudovanie parkoviska či parkovacieho domu.

Projekt výstavby R1 Nitra-Malanta počítal s piatimi variantmi trasovania. Mesto uprednostňovalo štvrtý variant, teda súčasný južný obchvat mesta. Oddelenie územného plánovania ho vo svojom stanovisku k správe o hodnotení vplyvov z roku 2002 odporúčalo ďalej rozpracovať s niekoľkými pripomienkami, ktoré sa týkali práve výstaviska. Navrhovalo vybudovanie odpočívadla s väzbou na Agrokomplex a posun križovatky Levická na ceste I/51 k ceste III/05137 aj s prístupom k areálu výstaviska. Rýchlostnú cestu však vybudovali bez prepojenia k Agrokomplexu.

Počas prípravy projektovej dokumentácie k výstavbe rýchlostnej cesty prebehlo niekoľko pracovných stretnutí, kde sa rokovalo o prepojení R1 na komunikácie v meste, ako aj o vyjadreniach dotknutých orgánov, čiže aj mesta Nitra. „Po zohľadnení stanovísk bola vypracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie. Výstavba priameho prístupu k výstavisku Agrokomplex v nej zahrnutá nebola,“ konštatuje hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Stavebné povolenie podľa neho vychádzalo z predpokladu, že obslužnosť a dopravné riešenie územia, v ktorom sa výstavisko nachádza, bude dopravne riešené cez mimoúrovňovú križovatku Nitra-Juh na západnej strane a mimoúrovňovú križovatku Nitra-Východ na východnej strane od mesta Nitry.

Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka samospráva plánuje výstavbu takzvaného malého južného obchvatu, ktorý má prepojiť miestne časti Krškany a Chrenová. Z tohto obchvatu je navrhovaný aj zjazd k výstavisku. Zámer je v štádiu rozpracovania. Všetko však závisí od financií. Predpokladané náklady sa pohybujú okolo 17 miliónov eur.

Na prepojenie ulíc Novozámocká a Dlhá je podľa prednostu vydané územné rozhodnutie a vypracovaná realizačná projektová dokumentácia. Na prepojenie Dlhej a Levickej má mesto vypracovanú dokumentáciu pre územné rozhodnutie. V pláne je aj prepojenie Levickej a Zlatomoraveckej.

Veľtrh Agrokomplex mal v toto leto rekordnú účasť. „Počas štyroch dní ho navštívilo takmer 110-tisíc ľudí,“ hovorí vedúca oddelenia marketingu a komunikácie Michala Mičíková. Návštevnosť sa za posledné roky postupne zvyšuje. V porovnaní s rokom 2010 sa počet návštevníkov zdvojnásobil.

Viac ako 100-tisícovú návštevnosť dosahuje podľa Mičíkovej októbrový Autosalón-Autoshow Nitra. Veľtrh venovaný nábytku a bývaniu navštevuje viac ako 85-tisíc ľudí, záhradkárska výstava láka viac ako 40-tisíc návštevníkov.

Výstavisko má k dispozícii 2 850 parkovacích miest na spevnenej ploche. „Plochy vieme zväčšiť, ale tu narážame skôr na priepustnosť mesta a jeho komunikácií a tiež na chýbajúci zjazd z R1,“ hovorí Mičíková.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Agrokomplex