Staromešťania diskutovali o Šafárikovom námestí

Šafárikovo námestie je už dlhší čas zdrojom konfliktov záujmov niektorých Bratislavčanov. Podobne problematické je aj Fajnorovo nábrežie pri Dunaji. O tom, ako by mala táto časť hlavného mesta vyzerať, debatovala v pondelok večer laická a odborná verejnosť so zástupcami Starého Mesta.

22.09.2015 17:24
debata (4)
Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík na... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Radoslav Števčík Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík na diskusii s názvom Hovorme o Šafárikovom námestí.

Diskusia má byť jedným z prvých podkladov pre verejnú súťaž, ktorá bude riešiť priestor Šafárikovho námestia, Fajnorovho nábrežia a blízkeho okolia. Spustená by mala byť v januári. „Nechceme sa dopustiť chýb, ktoré sa stali v minulosti, radšej chceme ísť pomalým tempom a dostať spätnú väzbu od obyvateľov. Myslíme si, že tento priestor si zaslúži veľkorysejšiu súťaž a dobré zadanie,“ uviedol zástupca starostu Ľubomír Boháč.

Šafárikovo námestie chcú vnímať v širšom kontexte okolitých verejných priestranstiev od Fajnorovho nábrežia po Jakubovo námestie, ktoré spolu úzko súvisia. „V určitej chvíli by mal priestor tvoriť akúsi štvrť, archaicky známu ako Predmostie,“ povedal Boháč. Šafárikovo námestie bolo kedysi uzavreté Landererovým palácom, súčasnú podobu dostalo po tom, čo palác zbúrali. Neskôr si na námestí našiel svoje miesto populárny Kazačok, po jeho asanácii ostalo opäť prázdno.

„Potom tam boli rôzne krátkodobé aktivity, poslednou bolo, keď si tam spoločnosť Kontakt vytvorila skupinu kontajnerov, v ktorých sa robili rôzne umelecko-kultúrne aj obchodné aktivity,“ dodal Boháč s tým, že to bol zaujímavý koncept, ktorý však teraz nechce hodnotiť.

Hlasné koncerty

Niekoľkí rezidenti z okolia Šafárikovho námestia sa sťažovali na občasný hluk z kultúrnych podujatí. Napriek tomu, že podľa mnohých do Starého Mesta jednoznačne patria, hudobné koncerty najmä starším obyvateľom prekážajú. A nielen na Šafárikovom námestí, ale aj v Petržalke, z ktorých sa hluk šíri cez vodu. Podľa zástupcov Starého Mesta by mohlo problém vyriešiť umiestnenie podobných podujatí na Fajnorovo nábrežie.

„Máme záujem spraviť tam kultúrno-spoločenský priestor. Prvým krokom však je, aby sme tento priestor mali prenajatý,“ uviedol starosta Radoslav Števčík. Dodal, že v časti nábrežia by sa mohol vyčleniť priestor napríklad pre podobné kontajnery, aké boli na Šafárikovom námestí. Či dostane ďalšiu šancu aj združenie Kontakt, je otázne. „V minulosti došlo k pochybeniu a to je vec, ktorá sa ťažko napráva. Ak nájdeme riešenie, ktoré je v súlade so zákonom, tak je to možné,“ dodal starosta.

Málo zelene

Iným obyvateľom vadí nedostatok zelených plôch. Napríklad park na Šafárikovom námestí by mal podľa platného územného plánu zaberať oveľa väčšiu plochu. To, že súkromník z plochy kus ukrojil pre parkovisko, mesto riešiť nevie. Sľubujú však viac zelene pri chodníkoch aj vysadenie niekoľkých stromov. Súťaž by mala vyriešiť aj otázku, či naďalej ponechať priestor medzi námestím a Kačacou fontánou predelený.

Niektorí obyvatelia sú za to, aby sa obnovila stavba Landererovho paláca. „Pamiatkový úrad chce, aby bol dostavaný aspoň náznakovo a aby sa námestie Kačacej fontány uzavrelo a dostalo nový rozmer,“ vysvetlil Boháč. Ďalšou možnosťou by bolo naopak spojiť park do jednoho celku a plochu zatrávniť.

Šafárikovo námestie spolu s Fajnorovým nábrežím... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
Šafárikovo námestie, Staré mesto Šafárikovo námestie spolu s Fajnorovým nábrežím a Jakubovým námestím by mali v budúcnosti tvoriť jednu štvrť.

Problematická cyklodoprava

Na Šafárikovom námestí aj po zrušení kontajnerov dočasne sídli iniciatíva Cyklokuchyňa. Jej autor Tomáš Peciar apeloval, aby samospráva brala do úvahy aj menšinu cyklistov. „Šafko aj Fajnorovo námestie sú logickou cyklistickou cestou do Petržalky. Je to zároveň prvá cesta z medzinárodnej odbočky na EuroVelo a práve táto strategická pozícia by si zaslúžila komunitnú cyklodielňu,“ vysvetlil Peciar. Za príklad uviedol podobný projekt nábrežia Náplavka v Prahe, kde má priestor aj alternatívnejšia kultúra.

Cyklisti, pre ktorých bude spolu s chodcami určený aj zrekonštruovaný Starý most so 6-metrovými lávkami po oboch stranách, majú problém dostať sa cez Šafárikovo námestie. Podľa Kratochvílovej by to vyriešilo vyznačovanie cyklistických trás na úkor parkovania. „Je to jednoduchý, ale bolestivý spôsob. Podľa mňa je to však cesta, ktorou by sme sa mali vydať,“ povedala dopravná inžinierka.

Parkovať či neparkovať

Ako problematické označili prítomní aj parkovisko pri nábreží, ktoré blokujú autobusy. Medzi návrhmi bolo, aby sa parkovanie zrušilo aspoň pre autobusy alebo sa pretvorilo na park, v ktorom by sa mohli študenti okolitých univerzít učiť. Ešte nedávno hrozilo, že sa podzemné parkovisko postaví pod parkom na Šafárikovom námestí, aktivisti spolu s občanmi tomu zabránili. „Staré Mesto nie je postavené na nových tradíciách, ak chce mať niekto v rodine štyri autá, nech nehľadá byt v Starom Meste,“ znela jedna z reakcií zúčastnených.

Kým niektorí chcú, aby sa počet parkovacích miest znižoval v prospech zelených plôch, iným hromadné parkovisko chýba. „Viem si predstaviť, že by podzemná garáž mohla byť napríklad na Gondovej, kde je dnes parkovisko,“ povedal starosta. „V tejto zóne sme však limitovaní zmluvou s BPS park, ktorá určuje, ako sa má statická doprava vyvíjať. Hľadáme však spôsob, ako sa z tohto vazalstva vyvliecť,“ dodal.

Komplexné riešenie

Aby sa problém vyriešil komplexne, je podľa zúčastnených potrebné, aby sa zadefinovalo, akú funkciu má Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie plniť a pre koho má slúžiť. Zároveň je potrebný aj zonálny územný plán, ktorý je ambíciou mestskej časti do budúcnosti. Nastávajúca verejná súťaž a ďalšie parciálne projekty, ktoré z nej vzídu, budú brať do úvahy len súčasný územný plán.

Okrem verejnej diskusie s občanmi už prebehli rozhovory s 12 odborníkmi a občania vypĺňali anketu. Ďalšie stretnutie k téme je plánované na 10. októbra, problematike sa má venovať viac do hĺbky. Poslednou akciou pred verejnou súťažou bude odborný workshop so zapojením odborníkov z oblasti histórie, pamiatok, zelene, architektúry či dopravy. Cieľom bude, aby na základe podnetov z verejnosti odborníci nastavili rámec súťaže.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #Šafárikovo námestie