Výstava v banskobystrickom Thurzovom dome približuje tradície rodičovstva

Vedeli ste, že ani nie tak dávno, keď sa narodilo „dengľavé“ dieťa, nedali ho na pár dní do inkubátora, ale ho ponorili do ľadovej vody? Ak prežilo, Boh tak chcel, ak umrelo, Boh dal, Boh vzal. Aj toto je jedna z informácií, ktoré ponúka Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v Thurzovom dome na Námestí SNP do 25. októbra 2015.

23.09.2015 16:55
debata

Výstavu pod názvom Búvajže mi, búvaj pripravila etnografka Jana Nahálková a je to ďalšia zo série výstav, ktoré približujú návštevníkom Thurzovho domu zvyky a obyčaje našich predkov pútavou, vizuálne príťažlivou, informačne nasýtenou formou.

Výstava s názvom Búvajže mi, búvaj v... Foto: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici
Výstava Búvajže mi, búvaj Výstava s názvom Búvajže mi, búvaj v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici v Thurzovom dome približuje tradície rodičovstva.

Prechádzka výstavou bude pre vás ako prechádzka po pôrodnici pred rokmi. Všade to vonia materinským mliekom, muži v napätí očakávajú za dverami prichod dieťaťa, všetko sa točí okolo babíc a žien.

Pohlavie dieťaťa sa vraj dalo ovplyvniť tým, že pri zblížení muža a ženy dali pod posteľ nástroje, ktoré jedno z pohlaví bude v živote potrebovať (ihlu a niť, pílku).

Tabule s podrobnými informáciami sa nachádzajú hneď pri dobových artefaktoch, ktoré vizuálne sprístupňujú divákovi čas odviatej doby, ale aj ukazujú, ako sa voľakedy žilo. Drevené hračky, detská kolíska, keramika, maľovaný kuchynský riad, perečníky. Autorom niektorých fotografií je Karol Plicka, čo už samo osebe zvyšuje ich umeleckú hodnotu.

Odniesli sme pohana, priniesli sme kresťana má názov jednej z informačných tabúľ a podrobne opisuje zvyky pri krstení malých dojčiat.

Výstava má aj historický a dejinný obsah a pútavú vizualizáciu, takže je pre každého návštevníka časom, ktorý môže stráviť v našej minulosti.

Návštevníci výstavy sa môžu tešiť na novinku. Každý štvrtok o 16.00 h si môžu prezrieť výstavu so sprievodom autorky Jany Nahálkovej. Sprievod je v cene vstupenky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum #Thurzov dom #Jana Nahálková #etnografka