Na poštu prišli drogy za tisíce eur

Mimoriadny úlovok sa podaril colníkom v bratislavskej pobočke Slovenskej pošty. Zachytili balík plný drog. Zásielka prišla z Etiópie a obsahovala až 16 kilogramov psychotropnej rastliny Catha edukis, ktorá je zakázaná v celej EÚ. Na našom území sa takúto drogu podarilo zachytiť po prvýkrát v histórii.

24.09.2015 15:00
debata (2)

Sušená rastlina bola zabalená do ôsmich plastových vreciek a uložená vo dvoch kartónoch. „V pondelok si zásielku prišli vyzdvihnúť Rakúšan Adam A. I. (35) a Čech David U. (25). Namiesto pracovníčky pošty ich však čakala polícia. Z budovy odchádzali bez balíka, zato s putami na rukách,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Denníku Pravda sa podarilo zistiť, že starší z dvojice mužov mal zásielku obhajovať tým, že túto drogu pridáva do koláčikov. Rakúskej polícii je dobre známy, je tam totiž obvinený z viacerých trestných činov.

Aj tento skutok pravdepodobne slovenská polícia postúpi rakúskym kolegom. Jeho český komplic mal zas tvrdiť, že s drogami nič nemá. Na poštu vraj išiel s Adamom A. I. len kvôli jazykovej bariére. To, či hovorí pravdu, bude zisťovať česká polícia. Obaja muži sú už na slobode a zatiaľ nie sú ani trestne stíhaní.

V prípade, ak by ich vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil, hrozil by im trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

„Na čiernom trhu by mala droga podľa našich odhadov hodnotu 11 428 eur,“ doplnila hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ako ďalej uviedla, všetky zásielky pochádzajúce z tretích krajín prechádzajú automaticky skenerom. Ak sa colníkom niečo nezdá, majú právo konať. „V takýchto prípadoch kontaktujeme políciu, ktorá má jediná expertov na vyšetrovanie drogových trestných činov,“ dodala.

Drogu pestujú vo východnej Afrike a na Arabskom polostrove. Na Slovensku sa s ňou zatiaľ nestretol ani hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

„Rastlina má silné stimulačné účinky, nie však také ako napríklad kokaín či heroín. Hlavne v okolí Jemenu a Eritrey ju ľudia bežne žuvajú. Asi ako Peruánci či Bolívijčania koku. Droga týmto ľuďom spôsobuje ľahkú eufóriu. Užívajú ju aj pri robote a v podstate stále, aby mohli ,normálne‘ fungovať,“ vysvetľuje odborník.

Podľa neho však užívanie Catha edukis (kata jedlá) nespôsobuje také veľké vyčerpanie ako napríklad pervitín. „Keď sa užije pervitín, človek je nadmerne aktívny, čo je pre telo záber. Potom upadne to letargie. Tieto stavy však po užití Catha edukis, známej tiež ako khat či kata, nie sú,“ hovorí Okruhlica.

Žuvanie tejto rastliny môže pri dlhodobom užívaní podľa Okruhlicu spôsobiť rakovinu úst či chronicky vysoký krvný tlak. Droga vyvoláva psychickú závislosť, podobnú závislosti od marihuany.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #drogy #pošta