V Bratislave vyhral Nesrovnalov scenár

Opona spadla, všetci však netlieskali. Hra, za ktorou stojí bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, sa skončila presne podľa scenára. Na lukratívne posty šéfov bratislavských mestských podnikov sa dostali ľudia, ktorí boli vopred známi. Niektorí mestskí poslanci sa priznali, že sa ich magistrát snažil presvedčiť, aby kandidátov podporili.

24.09.2015 18:35 , aktualizované: 19:39
mestske zastupitelstvo, Bratislava Foto: ,
Bratislavské zastupiteľstvo rozhodlo o obsadení mestských podnikov.
debata (22)

Do stoličky generálnych riaditeľov mestských podnikov sa podľa štvrtkového rozhodnutia zastupiteľstva posadia ľudia, ktorých mená na verejnosť unikli ešte predtým, ako ich výberová komisia označila za víťazov konkurzu. Na čelo Dopravného podniku Bratislava zasadne Milan Urban, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť povedie Zsolt Lukáč.

Nepodarilo sa tomu zabrániť ani zverejnením nahrávky, na ktorej hlas podobný poradcovi primátora Romana Holeša ponúka miesto v mestských podnikoch dvom poslancom Jánovi Hrčkovi (nezávislý) a Dane Čahojovej (nezávislá), ak podporia schému magistrátu o prerozdelení lukratívnych miest. Holeš tvrdí, že išlo o zmanipulovaný záznam. Od jeho aktivít sa však magistrát dištancoval a z funkcie ho dočasne stiahol. Hrčka pripomenul, že podobnú ponuku dostal neskôr aj od Nesrovnala.

Nominácia riaditeľov vyvolala búrlivú diskusiu nielen medzi poslancami a primátorom. Konečný verdikt zastupiteľstva si prišli vypočuť aj desiatky občanov. Najmä tí dávali svoj nesúhlas s vybranými uchádzačmi najavo. Počas diskusie jednohlasne vykrikovali „fuj“, „hanba“. Miestami vyjadrenia primátora prerušili aj hlasným piskotom.

Hneď v úvode sa poslanec Ján Hrčka (nezávislý) snažil bod z rokovania stiahnuť. „Neexistuje, aby sme tu hlasovali o veci, ktorú preveruje Národná kriminálna agentúra,“ argumentoval poslanec, ktorý stojí za podaním trestného oznámenia za korupciu a kupovanie poslancov. Jeho návrh však väčšina členov zastupiteľstva nepodporila, a tak sa v diskusii pokračovalo.

„Je to hra, divadlo, ktoré má za cieľ zastrašiť vás. Môžeme zavŕšiť našu osemmesačnú prácu,“ povzbudzoval Nesrovnal poslancov v úvode diskusie. Podľa neho títo kandidáti vzišli z transparentného výberu. „Pán primátor, vy máte tak ďaleko k transparentnosti ako ja od titulu kráľovnej krásy,“ reagovala na jeho vystúpenie poslankyňa Jarmila Tvrdá (KDH).

Nasledovali osobné urážky, vyťahovanie káuz z minulosti a ďalšie priznania poslancov, ktorí potvrdili, že magistrát sa s nimi snažil dohodnúť na dosadení konkrétnych ľudí. „Podobnú ponuku som dostal v apríli aj ja od iného zamestnanca magistrátu,“ povedal poslanec Gábor Grendel (Nova). Dodal, že éra dosadencov v mestských podnikoch sa nekončí. „Možno sú kandidáti kvalitní ľudia, ale vyhrali na základe niečoho iného. Na základe politickej dohody,“ zdôraznil vo svojom vystúpení Grendel.

K priznaniam sa pridal aj viceprimátor Ignác Kolek (KDH), ktorý zo svojej funkcie odstúpil 17. septembra. Prezradil, že za jeho odstupom je to, že nechce byť súčasťou hry magistrátu. „Aj ja som bol oslovený,“ uviedol a dodal, že na ponuku nepristúpil a radšej zvolil odchod z radnice. Zástupca magistrátu mu mal ponúknuť miesto pre jeho človeka v jednej z bratislavských príspevkových organizácií.

Primátor ani väčšina poslancov, ktorí sa mali podpísať pod postup Urbana a Lukáča, si politickú dohodu stále nepriznávajú a tvrdia, že ide len o protikampaň tých členov zastupiteľstva, ktorých nominanti sa do užšieho výberu neprebojovali. „Musíte priznať, že váš klub mal tiež preferencie, ktoré neprešli,“ reagovala na obvinenie z politickej dohody poslankyňa Katarína Augustinič (Skok).

„Vidím tu rozpor v tom, že sa deklarovala transparentnosť a zrejme nebola,“ mieni prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová. Podľa nej sa na Slovensku transparentnosť „nenosí“. „Dochádza síce k výberu z radov odborníkov, ale motivácia je skôr vedená rozdelením politickej moci orgánov, ktoré o tom rozhodujú,“ dodala prezidentka.

Primátor stráca imidž, tvrdí politológ

Politológ Michal Horský pripomenul, že primátor pred voľbami sľúbil, že stranícky obsadené miesta podnikov, ktoré spravuje Bratislava, obsadí výlučne odborníkmi. „Po kauzách je zrejmé, že nejde o odborníkov, ale klientov zatiaľ neznámeho patróna, ktorým sa zdá, že je pán primátor Nesrovnal,“ reagoval politológ. Podľa neho by sa mali poslanci zjednotiť a kroky primátora kriticky zhodnotiť. „Takýmito krokmi primátor postupne stráca imidž. Rozpor medzi slovami a činmi mu neustále uberá na politickej prestíži,“ doplnil Horský.

Pochybnosti okolo transparentnosti výberového konania sa začali zbiehať začiatkom septembra, keď prvýkrát unikli mená Urbana a Lukáča. Na verejnosť sa dostala kópia uznesenia, ktoré obsahovalo práve ich mená. Na transparentnosť konkurzov dohliadala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Tá v stredu konštatovala, že výberové konania mali nedostatky a poslancom odporučila zvážiť, či sa budú riadiť rozhodnutím výberovej komisie. Svoje stanovisko TIS však zverejnila neskoro, len deň pred zastupiteľstvom. Bráni sa tým, že skôr to urobiť nemohla.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #mestské podniky