Na bratislavskom Námestí slobody pribudne spomienka na Berlínsky múr

Fragment Berlínskeho múru, ktorý kedysi rozdeľoval toto nemecké mesto na dve časti a bol symbolom studenej vojny, bude stáť na Námestí slobody v Bratislave. Do hlavného mesta ho privezie občianske združenie Nenápadní hrdinovia. Bratislava sa tak pridá k približne 120 mestám, v ktorých sa už fragmenty múru nachádzajú.

25.09.2015 11:29
berlínsky múr Foto:
Úlomky z Berlínskeho múru sa hneď po jeho páde stali vyhľadávaným suvenírom - symbolom víťazstva nad neslobodou a železnou oponou. Archívna snímka.
debata (32)

Pamätník Berlínskeho múru bude stáť v susedstve Úradu vlády SR. Jeho vybudovanie už odobrili aj bratislavskí mestskí poslanci. Tí vo štvrtok 24. septembra podvečer schválili prenájom časti pozemku na Námestí slobody občianskemu združeniu Nenápadní hrdinovia. Za 36 metrov štvorcových plochy, na ktorej bude pamätník stáť, združenie zaplatí 36 eur ročne. Pri stanovení výšky nájomného sa mesto riadilo tým, že za rovnakú sumu – teda jedno euro ročne za meter štvorcový – prenajala radnica v minulosti pozemok na Rázusovom nábreží Spolku Martina Rázusa, ktorý tu vybudoval tomuto spisovateľovi pomník.

Združenie Nenápadní hrdinovia má originálny fragment Berlínskeho múru trvalo zapožičaný od nemeckej inštitúcie. Pamätník Berlínskeho múru má pripomínať pád totality a nadobudnutie slobody. O jeho osadení sa pritom hovorilo už minulý rok. Členovia občianskeho združenia ho chceli odhaliť už vlani v novembri, v predvečer 25. výročia nežnej revolúcie. To však nestihli, osadenie pamätníka totiž vyžadovalo súhlas bratislavského mestského zastupiteľstva.

Berlínsky múr, ktorý začali stavať v roku 1961, bol najznámejším symbolom železnej opony. Strážená betónová stena mala zastaviť emigráciu východných Nemcov na Západ a pri pokuse o útek pri nej zastrelili mnohých ľudí. Búrať ho začali 9. novembra 1989, keď sa Nemecká demokratická republika rozhodla otvoriť hranice.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Berlínsky múr #Námestie slobody