Dedinu by miestni nevymenili za inú

Takmer ako v meste. Malá dedina na Spiši sa môže pochváliť nájomnými bytmi, školami, vlastným kúpaliskom aj obecnou firmu, ktorá dáva prácu miestnym. Reč je o Spišskom Hrhove v okrese Levoča, kde žije 1 700 obyvateľov. Pred pár dňami získal v celoslovenskej súťaži titul Dedina roka 2015.

05.10.2015 14:00
Spišský Hrhov Foto: ,
V obci v súčasnosti žije 1700 obyvateľov.
debata (3)

Neďaleko peknej budovy obecného úradu v Spišskom Hrhove stojí denný stacionár. Navštevuje ho aj 84-ročný Roman Gadoš. „Prežil som v tejto obci celý život a nikdy by som ju nevymenil za inú. Všetko sa mi tu páči,“ zdôveruje sa východniarskym nárečím. Na otázku, či vie, že jeho obec získala ocenenie dedina roka, s odpoveďou neváha: „Ta ne, načase,“ dodal.

Stacionár vedie 43-ročný Michal Smetánka. Nie je rodákom z tejto spišskej obce, ale spája ho s ňou silné puto. „Prežil som tu desať rokov a veľmi dôležitú časť života. Profesijne som sa v Hrhove, ale aj inde venoval projektovému manažmentu. Teraz sem dochádzam a zastrešujem denný stacionár. Poskytujeme celodennú starostlivosť o tridsiatku klientov. Keby bola naša kapacita väčšia, nebol by problém ju naplniť. Seniorom poskytujeme zmysluplné trávenie voľného času, vrátane stravy,“ vysvetľuje.

Smetánku teší, že obec uspela v súťaži dedina roka. Za posledných pätnásť rokov sa tam veľa zmenilo. „Pri všetkej úcte k iným obciam, podobnú, čo sa týka rozvoja, ako je Spišský Hrhov, som na Slovensku nevidel,“ pripomenul šéf denného stacionára.

Hrhovčania majú jasno v tom, čo alebo skôr kto stojí za úspechmi. „Som hrdá, že tu bývam. Máme výborného starostu a všetko, čo potrebujeme,“ hovorí 40-ročná Zuzana Wagnerová.

Starosta Vladimír Ledecký má 49 rokov a vo funkcii je už piate volebné obdobie. Tri z nich, vrátane posledných volieb, nemal konkurenta. Keď pred vyše šestnástimi rokmi prevzal úrad, obec mala okolo sedemsto obyvateľov, dnes je ich o tisíc viac.

„Kompletnú infraštruktúru sa nám podarilo vybudovať za posledných desať až pätnásť rokov. Máme plyn, vodu, kanalizáciu, cesty. Všetko nové. Keď už tieto základy pre rozvoj boli hotové, rozmýšľali sme, ako sa rozvíjať ďalej. Jedna z ciest bola hľadať možnosti, aby mladí od nás neodchádzali, ale naopak, sem prichádzali,“ povedal starosta. Obec preto pripravila šesťsto stavebných pozemkov na výstavbu a do dediny sa začali vracať rodáci, ale prichádzali aj cudzí. Vekový priemer klesol pod 38 rokov.

„Ľuďom pribúdali ďalšie možnosti na spokojný život. Máme tu materskú, základnú školu, družinu, ľudovú školu umenia. Ďalej reedukačný ústav, kde sa dievčatá učia za krajčírky a záhradníčky. Nechýba u nás ani psychologická poradňa, dva penzióny, pošta, obchody, reštaurácie, stacionár pre dôchodcov, profesionálna posilňovňa. Máme aj vlastné obecné kúpalisko. Aktívne tu pracuje asi tucet neziskových organizácií,“ zdôrazňuje starosta.

Kaštieľ, ktorý vybudovali Csákyovci. Dnes je v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Spišský Hrhov Kaštieľ, ktorý vybudovali Csákyovci. Dnes je v ńom reedukačné centrum.

Špecifikom obce je obecná firma. Založili ju pred trinástimi rokmi a na plný úväzok zamestnáva okolo sedemdesiat miestnych. Zaoberá sa množstvom činností. „Zabezpečujeme stavebnú činnosť, stolárske zákazky, vyrábame pelety, štiepku, sušíme čaj, ovocie. Ľuďom kálame drevo, kosíme, opravujeme ploty a mnohé iné. Máme veľkú výbavu strojového vybavenia,“ pokračuje Ledecký.

Ruka v ruke s obecným podnikom sa zlepšili medziľudské vzťahy a znížila nezamestnanosť. Firma je nastavená tak, že tam môže pracovať každý, kto chce a vie. Zárobok je od minimálnej mzdy do vyše osemsto eur. Na seba si zarobiť vie a nastavila za služby také ceny, že sa to zákazníkom oplatí. Pomohla aj Rómom, ktorých tu žije cez tristo. Vďaka pravidelnému príjmu sa presťahovali do obecných bytov a zmena sa prejavila aj u ich detí. Kým ešte pred pár rokmi niektoré boli v reedukačnom ústave či ledva končili povinnú školskú dochádzku, dnes je to inak. Ledecký prízvukuje, že v ústave nemajú z obce nikoho a mnohé rómske deti končia školu s vyznamenaním.

Do dediny začali chodiť aj turisti, ktorí ju predtým len obchádzali. Už tri roky sa tu organizujú zážitkové výlety pre deti, kde im ukazujú, ako sa pečie chlieb, doja kozy, pestujú liečivé bylinky. Samospráva pripravuje školiace stredisko sociálneho podnikania, v ktorom budú zaškoľovať starostov, ako meniť svoje obce k lepšiemu.

„Víťazná obec prezentovala príkladný rozvoj miestneho hospodárenia s využitím inovatívnych foriem podpory zamestnanosti, starostlivosti o obec, krajinu či životné prostredie,“ konštatovali členovia hodnotiacej komisie súťaže Dedina roka, ktorú organizovalo ministerstvo životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska. Spišský Hrhov bude Slovensko reprezentovať v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dedina roka #Spišský Hrhov