Do šalianskeho parku sa vráti minizoo

Nemocničný park v Šali, ktorý je majetkom Nitrianskeho samosprávneho kraja, roky slúži verejnosti. Po zrušení nemocnice sa ho radnica snažila získať do svojho vlastníctva, aby ho mohla premeniť na mestský park. Bojovali za to aj miestni aktivisti. Mesto sa s krajom nakoniec dohodlo na 15-ročnom nájme. Čo bude s parkom po jeho skončení, zatiaľ nie je jasné.

05.10.2015 15:00
debata (1)
V nemocničnom parku trávia najviac času mamičky... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Šaľa, park V nemocničnom parku trávia najviac času mamičky a deťmi.

Nemocničný park vybudovali v 50. rokoch minulého storočia. Kraj už časť pozemkov predal súkromným vlastníkom. Išlo o štyri menšie okrajové plochy, ktoré boli spojené s priľahlými budovami. Piatu, najväčšiu časť parku prenajal mestu Šaľa.

Z areálu plánuje radnica vytvoriť oddychovú zónu. Obnova sa dotkne najmä chodníkov, zelene a mobiliára. „Kedysi tu fungovala aj minizoo, ktorú by sme chceli opäť zriadiť,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický. Mali by nej byť zvieratá, ktoré žijú u nás.

Radnica tiež uvažuje o úplnom alebo čiastočnom odstránení múru, ktorý obkolesuje park. „To ešte bude predmetom verejnej diskusie. Treba o tom porozmýšľať z hľadiska otvoreného priestoru a takisto aj z hľadiska bezpečnosti. Do parku chodia najmä mamičky s deťmi,“ povedal primátor. Prenájom pozemkov mestu nitrianski krajskí poslanci schválili v septembri. Pôvodne chcelo mesto pozemok kúpiť za symbolické euro. Na tom sa však so župou nedohodli. „Kraj nesúhlasil s odpredajom najväčšej časti parku kvôli tomu, že park je funkčne spojený s budovami, ktoré sú v jeho vlastníctve,“ vysvetlila hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová.

Nakoniec sa dohodli na 15-ročnom nájme so šesťmesačnou výpovednou lehotou. Cenou je úhrada dane z nehnuteľnosti a starostlivosť o areál. Čo bude s parkom po uplynutí tejto doby, nie je jasné. Hovorkyňa župy odkázala, že o ďalšej budúcnosti parku rozhodnú krajskí poslanci rešpektujúc záujem ľudí. „Pre túto chvíľu je najpodstatnejšie, že sme k nemu získali vzťah,“ myslí si Belický. Časom by podľa neho mohli docieliť iný stav. Podľa župana Milana Belicu môže mesto vďaka dlhodobému prenájmu pozemkov čerpať aj eurofondy.

„Nemocnica chátra, tak aspoň s tým parkom niečo urobia,“ mieni Kristína Ševčíková (29). Budova je opustená od októbra 2010. Nezisková organizácia Forlife ohlásila ukončenie prevádzky pre nezáujem poisťovní a narastajúci dlh.

Michaela Vinczeová (24) chodí do parku so svojím synom. Je tu takmer každý deň, keď je dobré počasie. „Prenájom je lepšie ako nič,“ vraví mladá mamička. „Od ľudí som počula, že to bol kedysi veľmi pekný park,“ hovorí Michaela. Plány samosprávy na jeho obnovu pozná. Múr by podľa nej mali len znížiť, nie však odstrániť. „Je tu hneď cesta, autá jazdia dosť rýchlo.“

Za záchranu parku bojovali aj miestni aktivisti, najmä Občianske združenie Petra Bošňáka a Občianske združenie Šaľa – Tvoje mesto. V roku 2011 iniciovali petíciu, ktorú podpísalo asi 5¤500 ľudí. Obavy o jeho zánik nastali po tom, čo sa župa snažila predať areál nemocnice po častiach, keďže predaj celého objektu nebol úspešný.

Aj keď sa mestu podarilo získať väčšiu časť parku do nájmu, nie je to ideálne. „Stále je to cudzí majetok a to je pri investíciách problém,“ zdôraznila Gabriela Lacková, predsedníčka OZ Petra Bošňáka. Za úspech aktivistov považuje aj úpravu otváracích hodín parku. „Park teraz býva prístupný dlhšie a ľudia sa doň dostanú aj počas víkendu.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #park #Nitriansky samosprávny kraj #Šaľa #minizoo