Kurz včelárenia dáva nezamestnaným ľuďom nádej

Dlhé čakanie na pracovnú príležitosť sa pre päťdesiaťročnú Janu Klapišovú z Lukovíšť v okrese Rimavská Sobota skončilo. Vďačí za to včelám. Naučila sa ich chovať a stanú sa jej novou pracovnou náplňou. Pred osemnástimi rokmi mala haváriu a odvtedy má pohybové obmedzenia, ktoré jej komplikovali hľadanie zamestnania.

07.10.2015 06:00
včelári Foto: ,
Kurz včelárenia pomáha dlhodobo nezamestnaným a hendikepovaným nájsť si v živote nové uplatnenie.
debata (31)

Pani Klapišová získala nové vedomosti a zručnosti vďaka Občianskemu združeniu kRaj, ktoré rozbehlo projekt s názvom BEEznis – včelárenie ako cesta vzdelávania a sociálneho podnikania. Cieľom projektu je pomáhať a prinášať nové pracovné príležitosti najzraniteľnejším. Dlhodobo nezamestnaným z vidieka, Rómom a ľuďom s miernym mentálnym hendikepom. Jeho realizátori učia ľudí, ako včeláriť a ako spracovávať včelie produkty. Nielen pre svoju spotrebu, ale aj na predaj a zlepšenie rodinného rozpočtu.

„K zorganizovaniu kurzov nás podnietil stav, aký je u nás v oblasti včelárstva. Nízke stavy včelstiev a nedostatok včelárov v našom regióne majú vplyv aj na životné prostredie. Podujali sme sa preto opätovne zatraktívniť včelárstvo, informovať verejnosť o význame a nenahraditeľnosti včiel a hľadať spôsoby, ako ľuďom pomôcť odborne aj finančne pri ich začiatkoch v chove včiel. Presne o tom je náš projekt BEEznis,“ hovorí autor projektu David Turčáni. Spolu so Soňou Keresztesovou prevádzkujú vzdelávaciu včelnicu v Liešnici v okrese Poltár.

Do projektu sa zapojilo 47 ľudí zo širšieho regiónu. Jana Klapišová to neľutuje. „Predtým so nemala žiadnu skúsenosť so včelami. Na začiatku kurzu som mala aj strach, no už sa nebojím. Viem už, že keď človek včely nevyrušuje, neútočia. Najmä som však chcela sama sebe dokázať, že túto činnosť zvládnem,“ zdôrazňuje. Pani Klapišová si aj s Vojtechom Fehérom z tej istej obce, ktorý sa kurzu tiež zúčastnil, zadovážila úle a včely už spolu chovajú. Úľ dostala do prenájmu aj od organizátorov kur­zu.

„Úle sme poskytli do prenájmu účastníkom kurzu, poskytli sme im aj včelstvo a základné včelárske vybavenie. Chovu sa rozhodla venovať dvadsiatka z nich. Poskytneme im aj ekonomické a marketingové poradenstvo,“ zdôraznil Turčáni. Ich projekt finančne podporuje Fond pre mimovládne organizácie prostredníctvom programu Aktívne občianstvo a inklúzia.

Včely začala chovať aj 54-ročná Anna Voligurová z Hnúšte. „Doma mám šesť včelstiev. V budúcom roku by som chcela vyrábať med aj propolis,“ prezradila. Niektorí jej kolegovia z kurzu sa budú venovať len spracovaniu včelích produktov. Medzi nimi je aj 44-ročný Peter Prekop z Lučenca. V kurze sa naučil vyrábať sviečky z vosku. Nielen Peter, ale aj ďalších dvadsaťšesť ľudí s miernym mentálnym hendikepom a viacero Rómok z Kokavy nad Rimavicou, sa učili v kurze odlievať sviečky či vyrábať balzamy, mydlá, masti a tinktúry. „To, čo som vyrobil, som už predával na jarmokoch,“ pýši sa Prekop. Spoluorganizátorka projektu Keresztesová dopĺňa, že absolventov nenaučili včelie produkty len spracúvať, občianske združenie kRaj im ich bude pomáhať aj predávať a zastrešovať ich aktivity. „Nielen na jarmokoch a festivaloch, ale aj cez náš e-shop,“ dodala.

Predsedu Slovenského zväzu včelárov Ľudovíta Gála teší zvyšujúci sa záujem o chov včiel. „Včelárov sa snažíme zaškoľovať aj my. Ročne na kurzoch v Banskej Bystrici vyškolíme okolo tristo ľudí. V centrálnom registri evidujeme v súčasnosti vrámci Slovenska 17-tisíc včelárov a asi 250-tisíc včelstiev. Až 70 percent z včelárov chová menej ako pätnásť včelstiev,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #včely #včelárenie #včelár #dlhodobo nezamestnaní