V Trnave budú liečiť deviantov a pomôžu aj chorým na AIDS

Rozhodli sa liečiť sexuálnych deviantov, ktorým sa dá ešte pomôcť. Prvé špecializované pracovisko svojho druhu na Slovensku otvoria o pár mesiacov vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Okrem liečby úchyliek bude pomáhať aj obetiam sexuálneho násilia. Nebude však náhradou za detenčný ústav, o ktorom sa zatiaľ len hovorí.

08.10.2015 14:00
Fakultná nemocnica Trnava Foto: ,
Ojedinelé pracovisko vznikne v nevyužívaných priestoroch dvojposchodovej budovy v blízkosti hlavného vchodu do Fakultnej nemocnice v Trnave.
debata (3)

Do trnavského zariadenia sa devianti dostanú po rozhodnutí súdu o ich ochrannej liečbe. Jej cieľom je znížiť recidivitu, teda návrat k neželanému sexuálnemu správaniu. Dlhoročné skúsenosti českého sexuológa Petra Weissa ukazujú, že liečba má zmysel. „Bez špecializovanej liečby je recidivita pacientov do jedného roku 80 percent. Po tejto liečbe je do dvadsiatich rokov 17 percent.“ V Českej republike už existuje osem takýchto sexuologických pracovísk.

Detenčné centrum nenahradí

Trnavské zariadenie bude mať dve časti. Ambulantnú a uzatvorenú s 12 lôžkami. „Táto časť bude pod dohľadom zdravotníckeho personálu, zabezpečená kamerovým systémom a napojená na pult centrálnej ochrany,“ približuje hovorca trnavskej nemocnice Matúš Stračiak. Nemocnica má s týmto druhom zabezpečenia pracoviska skúsenosti z akútnej časti psychiatrického oddelenia, pod ktoré bude nové pracovisko patriť.

Zamerané bude na diagnostiku a liečbu sexuálnych deviantov, ktorí budú umiestnení v uzatvorenom a chránenom oddelení. Budú tu liečiť napríklad pedofíliu či sadizmus. V ambulantnej časti budú pomáhať obetiam sexuálneho násilia a ľudom s rôznymi sexuálnymi problémami. Pracovisko poskytne i poradenstvo pre pacientov s HIV či AIDS. Podľa Stračiaka má slúžiť aj ako výučbová základňa v odbore sexuológie. Chcú tu vychovávať ďalších odborníkov. Otvoriť ho plánujú v polovici budúceho roka.

"Nenahradí však detenčné centrum. To je určené pre pacientov, ktorým niet pomoci a sú hrozbou pre spoločnosť. Sexuologické pracovisko bude slúžiť na ochrannú liečbu nariadenú súdom ľuďom, ktorým vieme pomôcť,“ hovorí primárka psychiatrického oddelenia Dana Šedivá.

O zriadení detenčného centra stále diskutujú ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti. „Dokončujeme potrebný materiál. Rovnako rokujeme aj s ministerstvom financií, aby bolo zabezpečené finančné krytie prípadnej výstavby centra,“ približuje hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla.

Hľadajú odborníkov

Sexuálni devianti sú v súčasnosti na Slovensku liečení ústavne alebo ambulantne. Obe formy môžu byť dobrovoľné i nedobrovoľné. „Ochranná ústavná a ambulantná sexuologická liečba tých, ktorí sú vo výkone trestu, prebieha v Ústave na výkon väzby v Košiciach. Nariaďuje ju súd na návrh súdnych znalcov z odboru psychiatria alebo sexuológia,“ vysvetľuje Bubla. Liečba je tu špecializovaná a rovnaká bude v Trnave.

„Rozdiel je v tom, že v prípade Košíc ide o väzenské zariadenie a v Trnave pôjde o civilné zariadenie,“ hovorí psychiatrička a sexuologička Danica Caisová. Ak súd nariadi liečbu aj po prepustení z väzby, vykonáva sa podľa Bublu v spádových psychiatrických nemocniciach či liečebniach a v psychiatrických ambulanciách podľa miesta bydliska. Ako Caisová hovorí, špecializované nemocničné zariadenie na Slovensku nie je.

Pre nové pracovisko bude nemocnica hľadať odborníkov z oblasti psychiatrie a sexuológie. Počet nových zamestnancov zatiaľ určiť nevedia. „Závisí to aj od spolupráce s ostatnými klinikami a oddeleniami. Máme tu vytvorené podmienky na správne fungovanie konziliárnych vyšetrení a interdisciplinárnej spolupráce v odboroch kardiológie, internej medicíny, urológie a gynekológie.“ dopĺňa Stračiak.

Ojedinelé pracovisko vznikne v nevyužívaných priestoroch dvojposchodovej budovy v blízkosti hlavného vchodu. V minulosti sa tu nachádzali kožné ambulancie a časť onkologického oddelenia. Ministerstvo zdravotníctva poskytne trnavskej nemocnici 500-tisíc eur na rekonštrukciu budovy a vybavenie oddelenia. Vedenie nemocnice momentálne pripravuje projektovú dokumentáciu. Potom bude nasledovať verejné obstarávanie rekonštrukčných prác a materiálno-technologického vybavenia.

Sexuálna deviácia
„Sexuálna deviácia je porucha sexuálneho motivačného systému. Je to vrodená porucha mapy lásky. Môže byť obsahová, to znamená, že v norme priťahuje dospelý muž dospelú ženu a naopak, v menšinovej sexualite je muž priťahovaný napríklad k dieťaťu. Patria sem aj rôzne sadomasochistické odchýlky. Ak má človek poruchu koordinácie, to znamená, že preskakuje všetky úvodné štádiá ako výber partnerky či dvorenie. To sú sexuálni agresori, ktorí prepadávajú ženy,“ vysvetľuje psychiatrička a sexuologička Danica Caisová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #liečba #AIDS #Fakultná nemocnica #sexuálna deviacia