Budove v Piešťanoch hrozí zrútenie, nariadili jej okamžité vypratanie

Polyfunkčný objekt Centroom v Piešťanoch má také vážne statické problémy, že mu za určitých okolností hrozí reťazové zrútenie.

08.10.2015 17:25
piešťan, Centroom Foto: ,
Polyfunkčný objekt Centroom v Piešťanoch, ktorý má vážne statické problémy.
debata (60)

Stavebný úrad mesta Piešťany nariadil vo štvrtok okamžité vypratanie budovy, pretože je ohrozené zdravie a životy jej obyvateľov. Mesto Piešťany podľa primátora Miloša Tamajku hľadá možnosti náhradného ubytovania v hoteloch a penziónoch pre asi 50 ľudí. Vedenie mesta zriadilo krízový štáb.

Odborný statický posudok konštatuje nevyhovujúci stav budovy a prekročenie účinkov zaťaženia oproti norme, v niektorých ukazovateľov niekoľkonásobne. Spoločnosť Centroom tvrdí, že tento znalecký posudok nemá k dispozícii, situáciu však nechce podceniť.

"Nemôžeme si dovoliť, aby bolo ohrozené zdravie alebo životy obyvateľov, preto sme rozhodli, že budova musí byť hneď vyprataná. Obyvatelia dostali a ešte dostanú informácie, že sa nemajú zdržiavať v budove. Dostanú však čas, aby si mohli zo sebou zobrať svoj majetok,“ povedal primátor Tamajka. Majetok si budú môcť ľudia umiestniť v strážených priestoroch mesta.

Polyfunkčný objekt Centroom v blízkosti Auparku bol skolaudovaný pred piatimi rokmi. Okrem obchodov a kancelárskych priestorov je v ňom aj 44 bytov, prakticky všetky sú už predané. Ivan Pauer zo stavebného oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch skonštatoval, že praskliny v budove Centroom sú vyslovene statického charakteru, v budove je evidentný posun stĺpov a stropov. Ak by sa stavba zrútila, padala by dovnútra. Zrútenie by mohlo nastať bez akýchkoľvek varovných signálov. V súčasnosti sa podľa Pauera pracuje na projekte sanácie budovy.

Investorom stavby bola spoločnosť Centroom, ktorá sa chce so vzniknutou situáciou podľa Zuzany Kolembusovej zodpovedne vysporiadať. Projektantom statiky stavby bol ten istý statik, s ktorým sa spája aj bratislavský projekt Trinity, kde sa pred tromi rokmi zrútila strecha. Spoločnosť Centroom však tvrdí, že jej zmluvným partnerom v celom projekte nebol konkrétny statik, ale projekčná kancelária, pre ktorú pracoval.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #zrútenie