V Slovenskom raji je už trochu ako v raji

Do poslednej chvíle nevedeli, či sa im podarí dostať na chodníky Slovenského raja. Dobrovoľníkom, ktorí chceli v sobotu, tak ako každý rok na jeseň, vyčistiť raj od odpadu, stálo v ceste nepriaznivé počasie. "V piatok nebolo dobré a aj v noci na sobotu pršalo. Až ráno o ôsmej sme sa rozhodli, že brigádu neodložíme," hovorí starostka obce Stratená Erika Oravcová. Na miske váh prevážila ochota pomôcť prírode.

12.10.2015 16:17
Slovenský raj, smeti Foto: ,
Smeti zo Slovenského raja pomohli odviezť na vlečke za autom Ján Lipták (vľavo) a Radoslav Fagula.
debata (2)

S pršiplášťami v zálohe sa v Stratenej a časti Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa vydalo asi tucet nadšencov do prírody a začalo ju odbremeňovať od všetkého, čo do nej nepatrí. „Kvôli počasiu nás síce bolo menej, ako bežne na tieto brigády chodieva, ale to nevadí. Aj my sme urobili kus roboty,“ povedala Oravcová, ktorá je zároveň predsedníčkou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj. Tá v posledných troch rokoch brigády zastrešuje.

„Tých miest, odkiaľ vyrážali milovníci a ochranári prírody, bolo viac. Okrem nás tak urobili aj na Dobšinskom kopci, v obciach Dedinky, Mlynky, Letanovce, Spišské Tomášovce, Smižany, Telgárt, Hranovnica i Vernár. Dobrovoľníci zbierali odpad do plastových vriec a jednotlivé obce potom zabezpečili jeho odvoz,“ povedala Oravcová.

Ľudia vyhadzujú do prírody naozaj všetko. Dvadsaťtriročná Dominika Kirschnerová zo Stratenej, časti Dobšinská Ľadová Jaskyňa, našla napríklad dopravné značenie či lyžičky. Dopĺňa ju 36-ročný Dobšinčan Marcel Zahoranský: „Dnes som bol na upratovaní lesov už tretí raz. Okrem iného som našiel viacero detských plienok. Niektorí ľudia sa správajú k prírode naozaj macošsky. Koľko nájde človek v Slovenskom raji plastových fliaš či fliaš od alkoholu, je na zamyslenie,“ zdôrazňuje ochranár.

Starostka Stratenej podotýka, že podľa toho, čo nachádzajú v prírode, celé Slovensko frčí na energetických nápojoch. „Našli sme veľa plechoviek, ale aj ohorkov od cigariet. Všetko "zdravé“ veci, ktoré sa používajú pri turizme," hovorí ironicky. Vďaka pravidelným brigádam v lesoch sú tie predsa len čistejšie. V sobotu len skupina zo Stratenej a časti Dobšinská Ľadová Jaskyňa zaplnila odpadkami prívesný vozík za autom. „Keď sme so zbermi začínali, bývalo to horšie. Napríklad v roku 2008 sme z potoka vyberali chladničku, televízor, pneumatiky i záchodové misy,“ hovorí.

Slovenský raj má asi päťsto kilometrov turistických chodníkov, stovky cyklistických trás, no aj miesta na agroturistiku, teda jazdu na koňoch. Všetky cestičky sa počas brigád prejsť nedajú, no dobrovoľníci sa snažia vyčistiť aspoň časť z nich. Cez víkend spojili čistenie Slovenského raja s čistením okolia svojich obcí.

Čo Slovenský raj ešte ponúka pre turistov? Oravcová upozorňuje, že pri Dobšinskej Ľadovej jaskyni je otvorená informačná kancelária s kompletným servisom pre návštevníkov. Tí tam dostanú mapy, no aj údaje o autobusových i vlakových spojoch. Uvažovalo sa aj o svetelnej signalizácii v rokline Suchá Belá, aby na rebríky nešlo naraz viac ľudí, ako je únosné, no zatiaľ sa tento plán nezrealizoval. Turisti už nenarazia na osadu pri vstupe na Letanovský mlyn, staré chatrče nahradila pekná vstupná brána do Slovenského raja.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #odpad #Slovenský raj #Stratená