Primátorka Zlatých Moraviec dostala dvojročnú podmienku

Na dvojročný podmienečný trest so skúšobným odkladom na dva roky v utorok odsúdil Krajský súd v Nitre primátorku Zlatých Moraviec Serafínu Ostrihoňovú a podnikateľa Viliama Ondrejku. Senát rozhodoval o ich odvolaní voči rozsudku okresného súdu, ktorý ich opakovane uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu podvodu v spolupáchateľstve a vymeral im 7,5 roka väzenia.

13.10.2015 19:53
Serafína Ostrihoňová Foto: ,
Exprimátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová.
debata (13)

Kauza sa týka neoprávneného vydržania pozemkov v priemyselnom parku v prospech mesta Zlaté Moravce v roku 2007. Odvolací súd v utorok prekvalifikoval skutok na prečin podvodu v spolupáchateľstve a tresty zmiernil na podmienečné. Rozsudok je právoplatný. Obhajca Ostrihoňovej Ján Čarnogurský povedal, že naďalej trvajú na nevine a skúsia ešte dovolanie na Najvyšší súd SR.

Primátorka ani podnikateľ v utorok na súd neprišli, prostredníctvom svojich obhajcov dali súhlas na konanie verejného zasadnutia v ich neprítomnosti. Ostrihoňová zaslala súdu svoju záverečnú reč na 33 stranách. Okrem iného v nej uviedla, že celé konanie pokladá za zločin páchaný na nej, pretože je nevinná. Prokurátor navrhol pre oboch obžalovaných 10 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia a po prepustení ochranný dohľad na jeden rok. Obhajcovia zhodne žiadali oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu. Spis má podľa slov predsedu senátu až 4 400 strán.

Ostrihoňová splnomocnila 23. januára 2007 Viliama Ondrejku, ktorý bol konateľom ZM Invest, na vydržanie pozemkov v priemyselnom parku v prospech mesta. Ten u notárky nepravdivo vyhlásil, že mesto nehnuteľnosti spravuje ako svoje vlastné už viac ako desať rokov. V skutočnosti ich ale spravoval Slovenský pozemkový fond a na základe nájomných zmlúv ich užívalo Poľnohospodárske družstvo Topoľčianky a následne spoločnosť Agro Stará Ľubovňa.

Vo februári 2007 mesto tieto pozemky s rozlohou 7,7 hektára predalo za symbolickú korunu firme Vion, ktorej konateľom je Viliam Ondrejka. Primátorka a podnikateľ podľa obžaloby svojím konaním spôsobili škodu za vyše 304-tisíc eur Slovenskej republike a neznámym vlastníkom, ktorých pozemky spravuje Slovenský pozemkový fond.

Okresný súd v Nitre v roku 2012 primátorku a podnikateľa odsúdil na 7,5 roka väzenia. Voči rozsudku sa odvolali na krajský súd a trvali na svojej nevine. Krajský súd v Nitre na neverejnom zasadnutí vrátil vec okresnému súdu. Ten vo februári 2015 potvrdil svoj predošlý verdikt. Obaja sa voči rozsudku odvolali a prípad sa opäť dostal na krajský súd.

Obhajca Ostrihoňovej Čarnogurský v utorok na súde poukázal na to, že pred výstavbou priemyselného parku bola cena pozemkov oveľa nižšia ako po výstavbe. „Škoda pre Slovenský pozemkový fond nebola spôsobená, lebo hodnota pozemkov sa zvýšila,“ vyhlásil Čarnogurský. Zároveň zdôraznil, že keby nedošlo k odovzdaniu pozemkov, nemohli by sa uplatniť už podpísané zmluvy s investormi a mestu by hrozili veľké finančné sankcie vyplývajúce zo zmlúv.

„Nastala tu situácia krajnej núdze. Došlo by k oveľa väčšej majetkovej škode ako bola hodnota pozemkov,“ zdôrazňoval na súde. Podľa obhajcov Ostrihoňovej aj Ondrejku by mal byť spor predmetom civilného konania a nie trestného.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté Moravce #primátorka