Hádky politikov bratislavskú Iuventu deťom nevrátia

Kým sa politici navzájom obviňujú z vytĺkania politického kapitálu a nekompetentnosti, areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave zíva prázdnotou. Pritom od 50. do konca 90. rokov slúžil mládeži. Aktivisti sa oprávnene pýtajú, kedy bude opäť prístupný verejnosti.

16.10.2015 10:30
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
debata (4)

Predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) Hrad-Slavín Sabina Barborjak krúti hlavou a zdôrazňuje, že v tomto prípade musí ísť politický boj bokom. Na jednej strane víta akúkoľvek snahu rezortu školstva o riešenie budúcnosti areálu na Búdkovej ulici. Na strane druhej dodáva, že ľuďom už dochádza trpezlivosť.

„Celé leto sme čakali, že minister školstva Juraj Draxler predloží nejaký plán, ako ďalej s areálom Iuventy. Adresovali sme mu otvorený list, pod ktorý sa podpísalo 200 ľudí. Tí žiadali, aby sa v mládežníckom areáli obnovila krúžková činnosť,“ opísala vývoj udalostí Barborjak. Areál bol napokon otvorený rodinám s deťmi a mládeži od polovice júla do konca augusta. Odpoveď z ministerstva znela, že ďalší plán aktivít je predmetom diskusií a stále hľadá účelné využitie areálu. Podľa listu ministra školstva mali byť zástupcovia OZ aj občania trpezliví. „Vynárajú sa rôzne návrhy, no definitívne rozhodnutie o tom, aké aktivity budú v areáli prebiehať, ešte nepadlo. Tvorba plánov takýchto rozmerov si vyžaduje dostatok času, aby sa pripravili zodpovedne a efektívne,“ uviedol v liste na konci júla minister.

Koncom septembra sa zástupcovia OZ Hrad-Slavín stretli s ministrom Draxlerom a riaditeľom kancelárie ministra Patrikom Krauspem na pôde rezortu školstva. V tom čase areál opustili zamestnanci mládežníckej organizácie. Riaditeľ ministerskej kancelárie potvrdil, že budovu bude ministerstvo strážiť ďalej. Hovoriť mali o budúcnosti Iuventy.

Od listu k činom

Ministerstvo školstva však neprišlo so žiadnym plánom ani návrhom. „Zatiaľ nemáme podrobnú a finálnu predstavu o využití areálu a budovy, chceme však, aby opäť slúžila deťom a mládeží,“ povedal vtedy Draxler. Naopak vyzval združenie, aby predložilo svoju predstavu toho, aké využitie by mohli mať areál a budova Iuventy.

Minister školstva napokon vyzval aj ďalšie občianske združenia, aby sa prihlásili so svojimi projektmi a navrhli, ako vrátiť Iuventu mládeži.

„Som otvorený návrhom od kohokoľvek, kto príde s plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity," povedal Draxler. Šéf rezortu tvrdil, že všetky doterajšie rokovania o využití areálu boli abstraktné a konkrétnu predstavu využitia areálu mu doteraz nikto nepredložil.

Sabina Barborjak oponuje. „Prekvapilo nás, že sme nedostali žiadne informácie o tom, ako by mal projekt vyzerať. Neboli stanovené podmienky. Najväčší problém je však v tom, že my vlastne máme zastúpiť štát,“ uviedla Barborjak. Upozornila na to, že existuje priveľa otázok, na riešenie ktorých občianske združenie nemá možnosti. „Stále nie je uzavretá otázka prístupovej cesty do budovy, prevádzkovanie bazéna či nevyhnutné opravy budovy,“ uviedla.

OZ Hrad-Slavín iniciovalo na pôde ministerstva školstva stretnutie okolo okrúhleho stola. Ako ďalej s Iuventou by chceli jeho zástupcovia prerokovať s ďalšími zainteresovanými. Okrem ministerstva školstva, napríklad aj s riaditeľmi základných a materských škôl z okolia, majiteľom prístupovej cesty či zástupcom mesta a mestskej časti. Stretnutie by sa mohlo uskutočniť koncom októbra.

Nielen aktivistom dochádza trpezlivosť. Sľubov sa už napočúvali dosť aj obyvatelia Starého Mesta, keď počas leta bojovali za sprevádzkovanie kúpaliska Mičurin, ktoré sa nachádza v areáli. Za pochybných okolností sa víťaz kritizovanej súťaže na jeho prevádzku ponuky napokon vzdal.

V hre sú lukratívne pozemky

Otázka využitia areálu Iuventy na Búdkovej sa otvorila po tom, ako v polovici mája strana SaS upozorňovala na predaj budovy Iuventy. Predaj mal byť podľa strany biznisom s oligarchami. Draxler následne 27. mája vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú a rezort iba hľadá účelné využitie tohto priestoru.

V priestoroch Ekoiuventy je aj bazén, ktorý však tento rok počas letných mesiacov nesprístupnili verejnosti. Draxler tvrdil, že podnikol všetky kroky, aby bazén v Iuvente mohol fungovať. Organizácia ministerstva však podľa neho nemala peniaze na prevádzku a ako sa ukázalo, ani na nevyhnutnú rekonštrukciu. Iuventa hľadala prevádzkovateľa bazéna aj vo verejnej výzve. V súťaži vybrali jednu uchádzačku, ktorá neskôr odstúpila od svojej ponuky.

Zástupcovia občianskeho združenia Mičurin následne upozorňovali na to, že výberové konanie pri hľadaní prevádzkovateľa bazéna bolo netransparentné a žiadali odvolanie generálneho riaditeľa Iuventy Rastislava Pavlíka a jeho zástupcu Jána Hrubého z funkcie.

Politické hry deti ani ich rodičov nezaujímajú

Poslanci zo strany SaS kritizujú rezort školstva a ministra Draxlera za to, že nemá žiadnu víziu, ako naložiť s budovou a pozemkom Iuventy.

Martin Poliačik poukázal na to, že vo výzve ministra školstva chýbajú kritéria pre podávanie projektov. Nie je podľa neho určené, do kedy môžu jednotlivé občianske združenia projekty predkladať, aké atribúty by mali návrhy spĺňať, ani to, kto bude jednotlivé plány na využitie Iuventy posudzovať. „Ministerstvo musí zverejniť detailné informácie o priestoroch, o tom, ako môžu byť využívané a aké sú náklady na ich využívanie,“ uviedol Poliačik. Jeho stranícka kolegyňa Lucia Nicholsonová si myslí, že celá kauza Iuventy napokon vyšumí a budova ani pozemky deťom slúžiť nebudú.

Minister Draxler vytĺkanie politického kapitálu odmieta. „Cieľom mojej výzvy pre občianske združenia bolo spoznať základné vízie a ideové zámery mimovládnych organizácií. Až po diskusii so zainteresovanými stranami prejdeme ku konkrétnym krokom. Tento postup v celospoločenských témach je bežný a volá sa participatívna demokracia a občiansky dialóg,“ uviedol minister školstva.

Iuventa kedysi a dnes

Na Búdkovej ulici fungovali v minulosti krúžky, ich činnosť však v 90. rokoch začala upadať. V roku 1994 boli zásadným spôsobom obmedzené mimoškolské a krúžkové aktivity, pedagogická činnosť bola tiež zrušená. Zrušené boli aj chlievy a skleníky a stratili pôvodný význam," uviedla hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že aj ZOO dom prerobili v minulosti na ubytovňu a časť murovanej budovy v skleníkoch využívali ako archív ministerstva.

V roku 1998 podľa ministerstva už priama činnosť s deťmi de facto na Búdkovej nebola. Krúžky organizované rôznymi občianskymi združeniami, ako napríklad súbor Slniečko (spev), Gong (tanec), Biele divadlo (dramatický krúžok), Bezanka (folklór), výtvarný, chemický či plavecký krúžok fungovali v budove na Karloveskej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Juraj Draxler #Iuventa #Mičurin