Bratislava: OLO aj DPB majú nových šéfov, BVS a Metro ešte čakajú

Dopravný podnik Bratislava (DPB) a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) majú nových šéfov. Predsedom predstavenstva v DPB sa stal Milan Urban a v OLO Branislav Cimerman. Oboch vybralo hlavné mesto vo výberových konaniach a schválili bratislavskí mestskí poslanci. Po oficiálnej voľbe sa stanú aj generálnymi riaditeľmi spoločností. Na stoličkách nahradili doterajších riaditeľov - v DPB Ľubomíra Belfiho a v OLO Romana Achimského. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

20.10.2015 12:28
mestske zastupitelstvo, Bratislava Foto: ,
Nových generálnych riaditeľov mestských podnikov radnica vyberala vo verejnom výberovom konaní. Úspešných uchádzačov do vedenia mestských podnikov odporučila výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov primátora a schvaľovali mestskí poslanci. Proces však sprevádzali viaceré škandály.
debata

Noví predsedovia predstavenstiev nastúpili do funkcie zatiaľ iba v týchto dvoch mestských podnikoch, v nich je totiž hlavné mesto jediným akcionárom. V Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) a firme Metro Bratislava, v ktorých mesto nie je 100-percentným akcionárom, musí byť ešte zvolané mimoriadne valné zhromaždenie. Ako informovala Skokanová, uskutočniť sa musí najneskôr do 40 dní od podania žiadosti na jeho zvolanie.

Na riaditeľskú stoličku v BVS by si mal sadnúť Zsolt Lukáč a v Metre Bratislava Vladimír Michálek, obaja vzišli z výberových konaní. Nový manažment v DPB, OLO, BVS a Metre Bratislava schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo ešte 24. septembra. No aj napriek tomu, že vo viacerých podnikoch bývalému vedeniu už uplynulo funkčné obdobie, nové vedenie nastupuje až po troch týždňoch. Podľa Skokanovej najprv museli vyriešiť administratívu, pripraviť nové znenie stanov podnikov či nové zmluvy o výkone funkcie v predstavenstvách a dozorných radách.

Nových generálnych riaditeľov mestských podnikov radnica vyberala vo verejnom výberovom konaní. Úspešných uchádzačov odporučila výberová komisia zložená z mestských poslancov a zástupcov primátora a schvaľovali mestskí poslanci. Výberovými konaniami chcel primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zabezpečiť transparentný a odpolitizovaný výber nových riaditeľov mestských podnikov. Proces však sprevádzali viaceré škandály. Mestský poslanec Ján Hrčka prišiel s tým, že dvaja zo štyroch víťazov boli vopred dohodnutí. Tvrdil tiež, že si ho chceli v tejto súvislosti kúpiť. Hrčkovi a jeho kolegyni, mestskej poslankyni a starostke Karlovej Vsi Dane Čahojovej vraj ponúkali miesto v mestskom podniku pre ich človeka výmenou za podporu iných kandidátov. Ponuka údajne prišla od poradcu primátora a neskôr aj od samotného primátora Nesrovnala. Celú vec poslanec Hrčka v máji oznámil aj polícii.

Primátor Nesrovnal sa však od takéhoto konania dištancuje a tvrdí, že nikomu nedal mandát na rokovanie a o tejto aktivite svojho poradcu nevedel. Svojho poradcu až do vyšetrenia prípadu postavil mimo úrad. O novom vedení mestských podnikov poslanci na septembrovom rokovaní diskutovali takmer štyri hodiny. Nové vedenia nakoniec aj napriek škandálom schválili v navrhovanej podobe, za čo si od občanov vyslúžili hlasný piskot. Pre hlasovanie o personálnych zmenách v mestských podnikoch prišli o členstvo v strane Sieť mestskí poslanci Jozef Uhler a Radovan Jenčík. Neuposlúchli totiž výzvu Siete, aby sa nezúčastnili na hlasovaní o obsadzovaní funkcií v mestských podnikov. Obaja poslanci za personálne zmeny hlasovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestské podniky