Či je stavba čierna, hodnotili iba z fotografií

Mesto Žilina si počká na prešetrovanie štátneho stavebného dohľadu, či kórejská firma stavia ďalšiu výrobnú halu v Žiline načierno. V území, kde boli povolené len búracie práce, sa už črtajú betónové základy. Lenže ak sa aj potvrdí, že stavba sa začala nelegálne, hrozí spoločnosti zrejme iba pokuta a o investíciu sa obávať nemusí. Mesto totiž rozšírenie výroby na svojom území podporuje, a keď firma bude dodržiavať zákon, stavebné povolenie jej vydá.

24.10.2015 11:00
debata (6)
Na tomto mieste má vyrásť nová hala. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
bager Na tomto mieste má vyrásť nová hala.

Nová výrobná hala vyrastá na pozemkoch, ktoré sú v blízkosti hlavnej cesty zo Žiliny do Bratislavy. Mestskí úradníci sa na stavenisku neboli pozrieť, posielajú tam štátny stavebný dohľad. Podľa fotografií, ktoré videli, pripúšťajú, že stavebné práce sa už začali. „Vizuálne sa to dá posúdiť, ale oficiálne to môže urobiť len štátny stavebný dohľad,“ uviedol vedúci stavebného odboru Mestského úradu v Žiline Jozef Oswald.

Pred štyrmi mesiacmi podala kórejská spoločnosť žiadosť o územné rozhodnutie, ktoré je prerušené. Nemá teda ani územné rozhodnutie, ani stavebné povolenie. Výrobu chce rozšíriť na pozemkoch, ktoré sú v susedstve ich súčasného závodu, kde mal kedysi budovy Doprastav. Spoločnosť má zatiaľ len povolenie na vyčistenie pozemku. „Momentálne prebiehajú práce na odstraňovaní predchádzajúcich objektov, podľa rozhodnutia o povolení odstránenia stavby, ktoré je právoplatné a jeho súčasťou je zrovnanie terénu na úroveň existujúcich okolitých spevnených plôch,“ povedal Lukáš Ďurech, projektový manažér Sungwoo Hitech Slovakia. Spoločnosť dodáva komponenty pre automobilový priemysel.

Architekt a predseda komisie územného plánovania a výstavby mestského zastupiteľstva Dušan Maňák hovorí o čiernej stavbe. „Mesto tam povolilo asanáciu a prípravu územia. Z fotografií je jasné, že tam existujú betónové základy a pätky, to znamená, že je začatá stavba,“ mieni architekt.

Ak stavebný dohľad potvrdí nelegálnu stavbu, musí ju zastaviť a spoločnosť požiada o legalizáciu dodatočným stavebným povolením. Hrozia jej aj sankcie, ktoré v prípade, že investor bude v stavbe pokračovať bez stavebného povolenia, sa môžu zvyšovať do 165-tisíc eur.

Primátor Žiliny Igor Choma čaká, ako dopadne štátny stavebný dohľad, ktorý má byť koncom mesiaca. Podľa fotiek tiež pripustil, že niektoré stavebné práce sa začali. Aj napriek tomu je za to, aby sa investičný zámer zrealizoval, lebo rozšírenie výroby bude mať pozitívny dosah pre mesto aj na vznik nových pracovných miest. Podľa Ďurecha má v novej hale pracovať 250 až 300 ľudí. „Ak investor dodrží všetky ustanovenia územného plánu, všetky legislatívne ustanovenia, ktoré sa vyžadujú, tak nebude dôvod nevydať stavebné povolenie,“ potvrdil Choma.

Primátor tvrdí, že zámer je v súlade s územným plánom mesta. S tým nesúhlasí architekt Maňák. Plocha má byť určená na polyfunkciu, nie na prvovýrobu. Rozpor medzi ním a primátorom by podľa Maňáka mohla vyriešiť komora architektov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čierna stavba #Žilina