Rozhodovanie o parkovaní sa v Petržalke odkladá

Z rokovania zastupiteľstva mestskej časti Petržalka vypadol bod, ktorý sa venoval novej parkovacej politike. Košická firma EEI, ktorá mala v Petržalke zabezpečiť nový systém parkovania, asi polhodinu pred zasadaním odstúpila od zmluvy. Informoval o tom starosta Vladimír Bajan. Firma tak urobila po tom, ako voči zákazke, ktorú vyhrali, ako aj voči samotnej spoločnosti, začali niektorí petržalskí poslanci antikampaň.

27.10.2015 11:25 , aktualizované: 12:23
debata (26)

Po vyhlásení nasledoval potlesk občanov, ktorí prišli do rokovacej sály sledovať diskusiu poslancov. „Firma EEI sa rozhodla, že spoluprácu ukončia, podľa nich to naozaj nemá význam a nechcú s nami spolupracovať,“ povedal Bajan. Starosta s firmou EEI podpísal zmluvu v júni tohto roka.

Ako ďalej Bajan uviedol, pre túto chvíľu je situácia taká, že mestská časť na vytvorenie nového parkovacieho systému nemá partnera. „Ja nebudem predkladať žiadny návrh. Tentoraz je loptička na strane poslancov, takže budem s napätím očakávať, s akým návrhom na riešenie situácie s parkovaním prídu. V každom prípade dnes sme na bode nula. Začíname odznova. Na ťahu sú poslanci, ktorí náš návrh kritizovali a povedali, že majú pripravené nové riešenie,“ skonštatoval Bajan. Starosta pripomenul aj to, že petržalskí miestni poslanci vo veľa veciach v súvislosti so súťažou zavádzali. „Tomu potlesku som nerozumel, pretože prehrali Petržalčania," ukončil.

Pochybnosti o verejnej súťaží

Miestny poslanec Peter Cmorej pred septembrovým rokovaním zastupiteľstva Petržalky vyhlásil, že verejná obchodná súťaž na zabezpečenie nového parkovacieho systému v Petržalke bola ušitá na mieru jednému uchádzačovi a nikto iný na Slovensku nevedel samostatne splniť podmienky. Podľa neho existuje aj podozrenie, že víťazná firma vedela podmienky súťaže dopredu. Medzi poslancami odznelo aj to, že lehota na poskytnutie všetkých papierov, ktoré k súťaži patria, bola krátka.

„Čím nám to bolo šité na mieru? Na súťaži sa zúčastnili tri firmy. Všetko sa dáva vyhlásením v zmysle zákona. Čestne vyhlasujeme, že nemáme nedoplatky, že zamestnancom uhrádzame mzdu. Od úradov nežiadame nič," tvrdí konateľ firmy EEI Ján Fellegi. „Za posledné týždne sme si vypočuli z úst takzvaných expertov na rezidentské parkovanie toľko nezmyslov a urážok, a prečítali a videli toľko mediálnych skreslení a zavádzania, že to nemá zmysel. Občania Petržalky si asi budú musieť na poriadok v parkovaní na svojom sídlisku počkať dlhšie,“ uvádza sa v stanovisku firmy EEI.

Investor, košická firma EEI, sa v zmluve zaviazala, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by po zavedení parkovacej politiky rezidenti platili 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke mali za ročnú parkovaciu kartu mali zaplatia 800 eur.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #parkovanie #parkovacie karty #Vladimír Bajan #EEI