Saunu v Zvolenskej Slatine dedinčanom postavili skauti

Budú pripomínať Fínsko. Obec Zvolenská Slatina v okrese Zvolen sa už niekoľko dní môže pýšiť novinkou, akú jej môžu závidieť široko-ďaleko. Je ňou dedinská sauna, ktorú na obecnom pozemku vybudovali miestni skauti. Na saunovanie sa už tešia všetky vekové kategórie. V dedine žije okolo 2 800 ľudí.

27.10.2015 16:00
debata (6)
Nová sauna, ktorou sa môže pýšiť obec Zvolenská... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
sauna, Zvolenská Slatina Nová sauna, ktorou sa môže pýšiť obec Zvolenská Slatina.

„Sauna bola náš spoločný nápad. Inšpirovali sme sa dedinkou Dúbravica pri Banskej Bystrici, ale najmä Fínskom, kde je okolo 1,5 milióna sáun. V saunovaní sme videli zmysel aj u nás, tak sme sa na to dali,“ hovorí predseda skautského oddielu vo Zvolenskej Slatine Martin Cerovský, ktorý je ešte vysokoškolským študentom.

Ochrancovia prírody získali na rozbeh grant 2-tisíc eur z nadácie Ekopolis, tisícku od ministerstva školstva, ostatok od darcov. „Všetky peniaze poslúžili na nákup materiálu. Z asi päťdesiatky našich členov okolo tridsať z nich odrobilo na výstavbe sauny 1 100 dobrovoľníc­kych hodín prác,“ zdôrazňuje Cerovský. Mladí to stihli za pol roka, tento mesiac saunu oficiálne otvorili.

Saunu si už odskúšali prví záujemcovia, zatiaľ najmä členovia skautského oddielu. Využívať, a to bezplatne, ju môžu všetci obyvatelia obce. „Saunovať sa môžu každý deň podvečer. Otvoriť ju prídu dvaja naši členovia. Prikladať na oheň si už musia sami saunisti. Keď skončia, naši členovia saunu zamknú. Je to bezplatné, no ak nám hostia dajú nejaký dobrovoľný príspevok, najmä na drevo, ktoré musíme dopĺňať, budeme radi,“ poznamenáva Cerovský. Informácie o tejto možnosti relaxu nájdu miestni na obecnej internetovej stránke a na webe miestnych skautov. Čoskoro bude umiestnená aj tabuľa vedľa hlavnej cesty, kúsok od miesta, kde sauna vyrástla.

Starostka obce Mária Klimentová sa zatiaľ do... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Mária Klementová, Zvolenská Slatina, sauna Starostka obce Mária Klimentová sa zatiaľ do sauny prišla len pozrieť. Čoskoro ju vraj aj vyskúša.

Starostka Mária Klimentová je presvedčená, že ľudia si na túto novinku zvyknú. „Nazdávam sa, že mladší ľudia, ale aj vo veku 40 až 50 rokov ju budú využívať. Či aj starší, neviem. Do sauny sa chystám spolu s manželom,“ dodala Klimentová. „Sauna je výborná vec. Či za to mladých chválim? Ježišmária, pravdaže! Aj tam pôjdem, čoby nie. V saune som už bola v kúpeľoch, tak prečo by som nešla aj doma,“ hovorí 85-ročná Zuzana Babicová.

Dvadsaťštyriročný Jozef Krajniak nie je zástancom saunovania, ale nevylučuje, že zvedavosť ho tam zlanári. „Cez týždeň asi nie, pracujem v Bratislave, ale počas víkendov som doma. Možno to pôjdem vyskúšať,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolenská Slatina #skauti #sauna