Časť domácností v bratislavskom Starom Meste môže prísť o teplo

Niektoré domácnosti v bratislavskom Starom Meste možno prídu od decembra o teplo. Spoločnosti Termming, ktorá tieto domácnosti v súčasnosti zásobuje teplom, totiž staromestskí poslanci nepredĺžili nájomnú zmluvu. Tá končí 30. novembra 2015. Kto bude v domácnostiach od decembra zabezpečovať kúrenie, zatiaľ nevedno, ukážu to až ďalšie rokovania.

27.10.2015 16:24
radiator, energie, teplo Foto: ,
Vo viacerých slovenských mestách sa už začala vykurovacia sezóna. Ilustračná snímka.
debata (9)

Celý problém odštartoval blížiaci sa koniec desaťročnej nájomnej zmluvy so spoločnosťou Termming. Firma si od Starého Mesta prenajíma nebytové priestory a vykurovacie zariadenia vo viacerých domoch v mestskej časti. Zmluva sa končí 30. novembra, rokovalo sa preto o jej 10-ročnom predĺžení. To síce staromestskí poslanci na septembrovom rokovaní schválili, no ozvali sa obyvatelia dotknutých domov.

„Tvrdili, že nie sú spokojní s tým, akú cenu firma za kúrenie určuje. Zdá sa im privysoká,“ vysvetlil po rokovaní starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Ako dodal, predĺženie nájomnej zmluvy so spoločnosťou preto, aj napriek schváleniu v zastupiteľstve, nakoniec nepodpísal. „Chcel som nájsť také riešenie, ktoré by mohlo uspokojiť občanov odoberajúcich teplo,“ vysvetlil starosta. No výhodnejšieho partnera sa podľa starostu nájsť nepodarilo.

Podľa starostu najväčší dodávateľ tepla v hlavnom meste – Bratislavská teplárenská, ktorá ponúka cenu za teplo o 17 percent nižšiu, totiž vykurovacie zariadenia v Starom Meste nateraz prevziať a prevádzkovať nechce. Obyvatelia daných lokalít sa tak dostali do patovej situácie. Staromestské zastupiteľstvo totiž svoje septembrové rozhodnutie prehodnotilo a na podnet samotných obyvateľov uznesenie o predĺžení zmluvy zrušilo.

Zima sa blíži

Niektorým domácnostiam v Starom Meste tak hrozí, že ak mestská časť do mesiaca nenájde riešenie, mohli by od decembra ostať bez tepla a teplej vody. Spoločnosť Termming totiž môže dodávať teplo do domácností iba ak má platný zmluvný vzťah k vykurovacím zariadeniam, ktoré vlastní alebo spravuje Staré Mesto. „Musíme dodávku skončiť, lebo sa nám 30. novembra skončí licencia a nebudeme mať právny vzťah k tým tepelným zariadeniam,“ vysvetlil zodpovedný zástupca za tepelnú energetiku spoločnosti Termming Jozef Smolka s tým, že ak by vykurovali po vypršaní povolenia, firme by hrozila vysoká pokuta. Riadiť sa preto budú rozhodnutím poslancov a mestskú časť vyzvú, aby si prevzali technológie a priestory.

Po vypršaní zmluvy na scénu nastúpi Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý môže rozhodnúť o ďalšom zabezpečovaní tepla v dotknutých domácnostiach. „Podľa môjho názoru je vysoko pravdepodobné, že dodávateľom bude aj naďalej firma Termming, lebo regulačný úrad nemá dôvod, prečo dať iného prevádzkovateľa, keďže firma má schválenú cenu a do konca novembra ešte platnú zmluvu,“ domnieva sa Smolka, no vysvetľuje, že regulačný úrad môže konať až na základe podnetu niektorej zo zmluvných strán. Ako to však dopadne, ukážu až ďalšie rokovania.

Firma si ešte bude u Starého Mesta žiadať aj vysporiadanie nákladov, ktoré investovali do technologických zariadení a prenajatých priestorov. Vyplýva to totiž z nájomnej zmluvy uzavretej pred desiatimi rokmi. Nepôjde však o celú sumu investície, ale len o časť, ktorá ešte nebola odpísaná. Akú sumu bude firma od samosprávy pýtať, zatiaľ Smolka nevie povedať, táto vec sa bude ešte skúmať. Na vysporiadanie majú podľa zmluvy šesť mesiacov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #teplo #Staré mesto #vykurovanie