Basketbalistky podporili prevenciu rakoviny prsníka

Budú dávať koše na palubovke aj robiť osvetu o rakovine prsníka. Kapitánka a hrajúca trénerka prvoligového basketbalového tímu ŽBK Rožňava Monika Repaszká a jej zverenkyňa Petra Henriczyová sa počas otvorenia nového mamografického pracoviska v rožňavskej nemocnici stali tvárou kampane o potrebe preventívnych vyšetrení na včasné diagnostikovanie rakoviny prsníka.

29.10.2015 10:30
basketbalistky, Rožňava, mamograf Foto: ,
Basketbalistky ŽBK Rožňava Monika Repaszká (čierne vlasy, č. 17 na drese) a Petra Henriczyová sa stali tvárou kampane o potrebe mamografických vyšetrení. Nový mamograf pokrstili lupeňmi kvetov.
debata

Nové pracovisko so špičkovým digitálnym mamografom, ktorý bude vďaka nižším radiačným dávkam šetrnejší k zdraviu pacientok a bude rýchlejšie a presnejšie diagnostikovať chorobu, tiež podstatne skráti čakacie lehoty na vyšetrenie. Nemali by presiahnuť jeden týždeň. Podľa informácií primárky rádiologického oddelenia nemocnice Ivany Šantovej prístroj, ktorý doteraz používali, mal už dvadsať rokov.

„Nový je plne automatizovaný a pacientka, ktorá k nám príde, odíde vďaka nemu z vyšetrenia s kompletnou diagnostikou,“ zdôrazňuje primárka. Cieľom nemocnice je podľa nej zrýchliť a skvalitniť mamografické vyšetrenia a vďaka osvete aj pritiahnuť do ich zariadenia nové pacientky. Mnohé ženy podľa nej diagnostiku podceňujú, čo má potom za následok neskoré zistenie rakoviny prsníka a menšiu šancu na vyliečenie.

Onkologička v rožňavskej nemocnici Zlatica Šimkovičová zdôrazňuje, že rakovina prsníka tvorí až jednu štvrtinu z celkových výskytov všetkých druhov rakoviny v populácii. „Žiaľ, v rámci Slovenska len dvadsať percent žien chodí na preventívne vyšetrenia na mamografiu, v okrese Rožňava je to okolo 17 percent. Pritom ženy nad päťdesiat rokov majú nárok raz za dva roky na bezplatné vyšetrenie na mamografii, rizikové skupiny aj častejšie. Vyšetrenie je plne hradené poisťovňami,“ zdôraznila Šimkovičová.

Onkologička upozorňuje, že výskyt rakoviny prsníka má stúpajúci trend. „Napríklad v deväťdesiatych rokoch minulého storočia pribúdalo na Slovensku 1 700 až 1 800 nových prípadov rakoviny prsníka, v roku 2010 to už bolo okolo 2 200. V okrese Rožňava pribudne každý rok okolo dvadsaťpäť nových prípadov,“ zdôraznila Šimkovičová. Upozorňuje pritom, že včasné zachytenie ochorenia dáva ženám oveľa vyššiu šancu na vyliečenie. Ak je zachytené už v prvom štádiu, až 95 percent pacientok má šancu na úplne vyzdravenie. Objavenie nádoru vo vyšších štádiách znižuje šancu na vyliečenie a ohrozuje život žien.

Otvorenie nového pracoviska bolo spojené s výzvou pre ženy, aby nepodceňovali toto ochorenie, dbali na pravidelnú návštevu nemocnice a vyšetrenie na mamografe. K výzve sa pridali aj rožňavské basketbalistky. Monika Repaszká zdôraznila potrebu vyšetrení. „Basketbalistky z nášho oddielu sa pridávajú k výzve na prevenciu rakoviny prsníka formou pravidelných gynekologických prehliadok a mamografických vyšetrení. Ženy z Rožňavy a okolia by mali dbať na svoje zdravie a nemali by podceňovať túto zákernú chorobu,“ podotkla kapitánka basketbalistiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #Rožňava #rakovina prsníka #mamograf