Zostať s netopiermi pod jednou strechou sa oplatí

Cez deň dážďovníky a v noci netopiere zbavujú ľudské okolie nepríjemného hmyzu. Sú nadviazané na mestské prostredie, ale my ich od seba odháňame či likvidujeme. Najmä pri zatepľovaní budov hynú necitlivým spôsobom tisíce jedincov.

29.10.2015 16:00
debata
Pomoc ochranárov pri zatepľovaní bytovky v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
zatepľovanie, bytovka, panelák, robotník Pomoc ochranárov pri zatepľovaní bytovky v Ružomberku, kde ponechali hniezda a otvory pre dážďovníky aj netopiere.

Buď prídu o hniezda, ktoré majú v štrbinách panelákov, alebo hynú uväznené za izolačnými vrstvami. Ochranári sa štyri roky cez projekt snažili živočíchy chrániť a zachraňovali ich hniezda a úkryty v panelákoch bez toho, aby znížili kvalitu a účinok zatepľovania. Zachránili vyše 13-tisíc hniezd chránených vtákov a netopierov.

„V priebehu týchto rokov sa nám podarilo na niekoľkých tisícoch budovách buď zachovať, obnoviť, alebo vytvoriť nové náhradné hniezdne a úkrytové možnosti pre živočíchy,“ hovorí Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko.

Vždy je lepšie už pred zatepľovaním budovy zistiť, či štrbinky medzi panelmi, vetracie otvory a rôzne výklenky neobývajú dažďovníky či netopiere. Aby sa nestalo napríklad to, čo pred tromi rokmi pri zatepľovaní bytovky v Turanoch. Za prekrytými otvormi polystyrénovou stenou zostali uväznené stovky netopierov, ktoré si hľadali únikové cesty cez stúpačky a staré umakartové jadrá vleteli do bytov.

Ochranárom sa podarilo netopiere zachrániť, a tak boli majitelia uchránení od ďalších nepríjemností, ktoré by spôsobili uhynuté zvieratá, ale aj od pokút za usmrtenie chránených živočíchov. A neprišli o susedov, ktorí ich zbavujú komárov. Za jeden deň dážďovník uloví až 50 gramov hmyzu, čo je často viac, ako sám váži. V noci ho strieda netopier, ktorý zasa dokáže uloviť 3-tisíc komárov.

Zachovanie hniezd či nové náhradné búdky rozpočet na zatepľovanie nijako dramaticky nezvýšia. Napríklad jedna polystyrénová búdka stojí 50 eur. „Búdky sú vyrábané z takého istého materiálu, ako sú materiály na zatepľovanie.

Tým, že sa na budovy nainštalujú búdky, tepelno-izolačné vlastnosti zatepľovacej vrstvy sú takmer nenarušené, len v minimálnej miere,“ vysvetľuje Ľubomíra Vavrová, projektová manažérka celoslovenského projektu na ochranu dažďovníka obyčajného a netopierov v budovách.

Na Slovensku sú stále prípady, že ľudia buď nevedia, vôbec neskúmajú, alebo zamlčia, že v ich bytovke hniezdia chránené živočíchy. „V niektorých domoch sme mali vyjadrenia od samotných vlastníkov, že nechcú, aby tam po zateplení boli tie otvory, kvôli špineniu a podobne. Vôbec to nechceli akceptovať, ale museli,“ hovorí Gabriela Maliarová, vedúca strediska zabezpečovania zdrojov ŠFRB spoločnosti Bytterm, ktorá spravuje byty v Žiline.

V susednom Česku sa od septembra podarilo presadiť do zákona podmienku, podľa ktorej každý, kto žiada o štátnu dotáciu na zatepľovanie, musí urobiť prieskum, ktorý potvrdí alebo vylúči prítomnosť chránených živočíchov. Podľa toho následne upraví harmonogram stavby aj technické opatrenia na ochranu živočíchov.

„Kombinácia zákonnej povinnosti práve s tou prípadnou dotáciou alebo s jej získaním sa nám zatiaľ osvedčuje ako najúčinnejšie riešenie,“ uviedol Lukáš Viktora z Českej spoločnosti ornitologickej.

Slovenskí ochranári v rámci projektu mapujú hniezdiská dážďovníkov a úkryty netopierov v obytných domoch a ostatných budovách vo všetkých slovenských mestách. Získané informácie zapisujú do online databázy a poskytujú úradom životného prostredia, stavebným úradom, stavebným firmám i správcovským spoločnostiam.

Projekt, prostredníctvom ktorého aktívne riešili ochranu a záchranu dažďovníkov a netopierov pri zatepľovaní domov aj priamo v teréne, sa však v decembri končí. Ochranári zdôrazňujú, že v ochrane treba pokračovať.

„Logicky túto funkciu by čiastočne mala prebrať určite aj Štátna ochrana prírody a priestor tu majú ešte aj rôzne súkromné osoby prípadne organizácie, ktoré sa v rámci svojej činnosti môžu zaoberať naďalej tou ochranou. Už to nebude pod záštitou projektu, ale prípadne v rámci vlastných zdrojov alebo dodatočným projektom. To je ešte otvorené,“ povedal Ján Kaľavský, zoológ regionálneho centra Štátnej ochrany prírody Bratislava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netopiere #zatepľovanie #ornitológovia