Primátorka Prešova obvinenú riaditeľku školy zatiaľ neodvolala

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová zatiaľ na základe rozhodnutia Rady Základnej školy Sibírska neodvolala z funkcie riaditeľku tejto školy, ktorú polícia obvinila z vydierania. Ako dôvod uviedla, že rozhodnutie nespĺňalo všetky právne náležitosti.

04.11.2015 15:23
debata (8)
Podľa primátorky Rada školy prijala právne nevykonateľné rozhodnutie, keď na svojom pondelkovom mimoriadnom zasadnutí prijala stanovisko, v ktorom vyslovila riaditeľke nedôveru a odporučila vedeniu mesta buď pozastaviť výkon jej funkcie, alebo ju odvolať z postu riaditeľky. Po konzultáciách s právnikmi primátorka tvrdí, že na základe takéhoto rozhodnutia nemôže riaditeľku školy odvolať. Ako zdôvodnila, rozhodnutie nespĺňalo potrebné náležitosti, keď bolo doručené ako stanovisko listom bez priloženej zápisnice zo zasadnutia Rady školy a priloženej prezenčnej listiny. Rovnako je stanovisko nejednoznačné.

„Zákon jasne hovorí, že návrh dáva Rada školy s odôvodnením. Žiadne odôvodnenie tu však nie je, dokonca je alternatíva, že buď mám pozastaviť výkon funkcie alebo ju odvolať. Rada školy sa však musí v prvom rade jasne vyjadriť, čo žiada, aby som urobila,“ zdôvodnila svoj postoj primátorka.

Rada školy mala podľa informácií primátorky hlasovať aj o zdôvodnenom rozhodnutí s návrhom odvolať riaditeľku. Tento návrh však neprešiel dostatočným počtom hlasov členov Rady školy. Tí napokon tesnou väčšinou podporili spomínané stanovisko. Primátorka sa teraz chce na členov Rady školy obrátiť opätovne so žiadosťou o jasné stanovisko, bez ktorého nemôže konať.

„Stále platí, že riaditeľka môže byť odvolaná zriaďovateľom, keď bude odsúdená za úmyselný trestný čin. Toto je v štádiu vyšetrovania, čiže dnes platí prezumpcia neviny,“ uviedla Turčanová, ktorá je však pripravená využiť svoje právo postaviť riaditeľku na jeden mesiac mimo výkonu funkcie. „Urobím to, keď nebude rozhodnuté vo veci. Momentálne riaditeľka čerpá dovolenku,“ informovala primátorka.

Ako dodala, situácia ju veľmi mrzí, pretože udalosti na škole poškodzujú dobré meno nielen školy, ale aj celého mesta. „Minimálne morálne je pani riaditeľka spochybnená,“ uviedla Turčanová. Situáciu na škole označila dlhodobo za zlú a pripisuje tomu aj znížený záujem o ňu v posledných rokoch, hoci si pamätá, že v minulosti bol vždy o školu veľký záujem. „Je to nová škola, moderná škola, má novú telocvičňu a žiaľ riešime situáciu, že počet detí klesá a rodičia práve pre zlé vzťahy v kolektíve nechcú dávať deti do školy a radšej hľadajú iné riešenia,“ dodala primátorka.

Riaditeľka ZŠ Sibírska Natália T. čelí obvineniu z vydierania. Policajti ju zadržali v stredu 28. októbra a prehľadali jej kanceláriu. Podľa polície 59-ročná žena pod hrozbou straty zamestnania roky nútila štyri učiteľky, aby jej každý mesiac odovzdávali časť svojej mzdy. Ako informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, išlo o časť peňazí z osobného ohodnotenia, z koncoročných odmien, z odmien za účasť praktikantov na hodinách či z odmien za krúžkovú činnosť. Tohto konania sa dopúšťala od júna 2012 do marca 2015 a išlo o 7 870 eur. Učiteľky jej peniaze dávali v hotovosti alebo posielali na účet. Obvinenej žene v prípade dokázania viny hrozí trest na štyri až desať rokov. Súd rozhodol, že stíhaná bude na slobode.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Prešov #škola #vydieranie #riaditeľka