Starosta bratislavského Starého Mesta uznesenie o kúrení vetoval

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík uznesenie miestnych poslancov týkajúce sa vykurovania domácností firmou Termming nateraz nepodpísal. V októbri totiž poslanci rozhodli, že Staré Mesto nepredĺži zmluvu s firmou, ktorá dodáva teplo do približne 2 500 domácností v mestskej časti. Zmluva sa končí tento mesiac, kto bude do domácností dodávať teplo po tomto dátume, zatiaľ nevedno.

06.11.2015 16:02
Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky... Foto: ,
Na sociálnej sieti už vznikla aj komunita nazvaná Nechceme zmrznúť v Starom Meste, v ktorej sa obyvatelia dotknutých domácností proti rozhodnutiu poslancov búria, obávajú sa totiž, že ostanú bez tepla.
debata

„Starosta uznesenie nepodpísal a s dodávateľmi tepla rokuje, aby eliminoval riziko, že 2 506 domácností ostane bez tepla,“ informovala o tom hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Starostovo veto chcú staromestskí poslanci skúsiť prelomiť v utorok 10. novembra podvečer na mimoriadne zvolanom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Spoločnosť Termming bude kúriť len do 30. novembra. Vtedy jej totiž vyprší nájomná zmluva k nebytovým priestorom a vykurovacím zariadeniam vo viacerých domoch v Starom Meste. O desaťročnom predĺžení zmluvy s firmou sa v staromestskom zastupiteľstve rokovalo niekoľkokrát. Staromestskí poslanci síce najprv predĺženie zmluvy odklepli, no neskôr svoje rozhodnutie prehodnotili a v októbri uznesenie hlasovaním zrušili. Priviedli ich k tomu samotní obyvatelia bytoviek, ktorí neboli spokojní s cenou za teplo.

„Tvrdili, že nie sú spokojní s tým, akú cenu firma za kúrenie určuje. Zdá sa im privysoká,“ vysvetlil po októbrovom rokovaní staromestského zastupiteľstva starosta Števčík. Ako dodal, predĺženie nájomnej zmluvy so spoločnosťou preto aj napriek septembrovému schváleniu v zastupiteľstve nepodpísal. „Chcel som nájsť také riešenie, ktoré by mohlo uspokojiť občanov odoberajúcich teplo,“ hovoril vtedy starosta. No výhodnejšieho partnera sa podľa Števčíka nájsť nepodarilo. Podľa starostu najväčší dodávateľ tepla v hlavnom meste – Bratislavská teplárenská, ktorá ponúka cenu za teplo o 17 percent nižšiu, totiž vykurovacie zariadenia v Starom Meste nateraz prevziať a prevádzkovať nechce. Na sociálnej sieti už vznikla aj komunita nazvaná Nechceme zmrznúť v Starom Meste, v ktorej sa obyvatelia dotknutých domácností proti rozhodnutiu poslancov búria, obávajú sa totiž, že ostanú bez tepla.

Viacerým domácnostiam v Starom Meste tak hrozí, že ak mestská časť do konca mesiaca nenájde riešenie, mohli by od decembra ostať bez tepla a teplej vody. Spoločnosť Termming totiž môže dodávať teplo do domácností iba ak má platný zmluvný vzťah k vykurovacím zariadeniam, ktoré vlastní alebo spravuje Staré Mesto. „Musíme dodávku skončiť, lebo sa nám 30. novembra skončí licencia a nebudeme mať právny vzťah k tým tepelným zariadeniam,“ vysvetlil po októbrovom rokovaní zastupiteľstva Starého Mesta zodpovedný zástupca za tepelnú energetiku spoločnosti Termming Jozef Smolka s tým, že ak by vykurovali po vypršaní zmluvy, firme by hrozila vysoká pokuta. Riadiť sa preto budú rozhodnutím poslancov a mestskú časť vyzvú, aby si prevzali technológie a priestory.

Firma si ešte bude od Starého Mesta žiadať aj vyrovnanie nákladov, ktoré investovali do technologických zariadení a prenajatých priestorov. Vyplýva to totiž z nájomnej zmluvy uzavretej pred desiatimi rokmi. Nepôjde však o celú sumu investície, ale len o časť, ktorá ešte nebola odpísaná. Zatiaľ Smolka nevedel povedať, akú sumu bude firma od samosprávy pýtať, táto vec sa bude ešte skúmať. Na vyrovnanie majú podľa zmluvy šesť mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #veto #kúrenie #Staré mesto