Bíňu nepoznajú len archeológovia, ale aj pyrotechnici

Zem stále ukrýva svedectvá o bojoch, ktoré utíchli pred desiatkami rokov. V obci Bíňa, kde bolo počas druhej svetovej vojny jedno z bojísk, našli 120 kusov rôznej munície. Nebezpečné výbušniny boli roky ukryté na poliach, kde vyrastie ozimná pšenica.

09.11.2015 15:00
munícia, povojnvá munícia, výbušniny, Bíňa Foto:
Munícia nájdená pri poľnohospodárskych prácach v okolí obce Bíňa.
debata (3)

Do Bíne v okrese Nové Zámky nešiel privolaný pyrotechnik po prvý raz. Miestne polia sú muníciou zasypané. „Každý rok tu niečo objavíme,“ hovorí Vojtech Trupek, predseda Agroavaru – družstva podnikateľov Bíňa. Niekedy narazia na kusy, inokedy na ložisko. Trupek pracuje na družstve od roku 1983. Množstvo munície, ktoré družstevníci dostali zo zeme, sa podľa neho ani nedá spočítať: „Sú to tisíce kusov.“

Pred viac ako týždňom objavil pracovník družstva ďalšie. Celkovo spočítali 120 pozostatkov vojny. Pyrotechnik zneškodňoval na mieste protipancierové, trieštivo-trhavé a delostrelecké strely, ručné granáty a viac ako dvojkilové ruské letecké bomby. „Na 99 percent ide o muníciu z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá bola stále funkčná,“ upozorňuje nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Medzi lokality bohaté na takéto nálezy patrí podľa nej aj Levický okres.

Z akej hĺbky zbrane vydolovali, nedá sa presne určiť. Zvyčajne ich nájdu počas orby alebo prípravy pôdy. „Nie je to však hlboko, možno niekoľko desiatok centimetrov,“ odhaduje Trupek. Priznáva, že obavy majú. Predsa len, hospodária na mieste bývalého bojiska. „Na jednej strane Hrona boli Nemci, na druhej Rusi,“ hovorí predseda družstva.

Napriek množstvu nájdenej munície sa doteraz nikomu nič nestalo. Trupek spomína na prípad, keď počas poľnohospodárskych prác poškodila munícia príves traktora. Podobný prípad sa udial vlani pri obci Hronovce v okrese Levice. „Traktoristovi vybuchla pod strojom vojnová munícia,“ hovorí Čuháková. Kabína stroja muža ochránila a vyviazol bez zranení.

V katastri Bíne užíva družstvo asi 1¤600 hektárov pôdy. Zvyšných asi 1¤200 hektárov má v katastroch okolitých obcí Sikenička, Pavlová a Kamenín. Na poliach pestuje pšenicu, slnečnicu, kukuricu, jarný jačmeň a niekedy aj hrach.

Bíňa je významným archeologickým náleziskom. Naposledy tu archeológovia kopali v roku 2009, v súčasnosti žiadny výskum neprebieha. „Na nálezy munície v tejto lokalite si nespomínam,“ hovorí Ivan Cheben z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre.

Munícia „nespí“ len na poliach. Pyrotechnici vyrážajú aj do lesov, kde ju viackrát objavili hubári. Skúsenosti s vojnovými zbraňami majú aj tí, čo stavali alebo prerábali dom. Polícia upozorňuje, že výbušnina môže byť po rokoch stále funkčná. Manipulácia ju môže aktivovať. Jej nález treba okamžite ohlásiť polícii. „Stali sa aj také prípady, že muníciu priniesli odovzdať na policajnú stanicu,“ hovorí Čuháková.

Aktívnym nálezcom hrozí až trojročný pobyt vo väzení za prečin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Takýto prípad sa stal aj v apríli tohto roku. Dôchodca sa zastavil na breznianskej policajnej stanici, aby tu z plastového vedierka vyložil nájdené míny a granát.

Pyrotechnici v Nitrianskom kraji mali v tomto roku už 116 výjazdov. „Našlo sa 547 kusov munície a 4,5 kilogramu pechotných nábojov,“ dopĺňa Čuháková. Ak sa munícia nedá previezť do špeciálnych, zväčša vojenských, priestorov, zneškodňuje sa na mieste takzvaným riadeným odstrelom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pyrotechnici #archeológ #povojnová munícia