Proti zvyšovaniu dane z nehnuteľnosti v Bratislave spúšťajú petíciu

Plánované zvyšovanie dane z nehnuteľnosti pohoršuje obyvateľov Bratislavy, vznikla proti tomu už aj petícia. Spustilo ju občianske združenie Bratislava pre ľudí, ktorého predsedom je miestny poslanec z Devínskej Novej Vsi Rastislav Tešovič.

11.11.2015 15:00
Bratislava, magistrát Foto: ,
Zvýšením dane z nehnuteľnosti chce mesto Bratislava zabezpečiť príjem do dlhodobo podvyživeného rozpočtu mesta aj mestských častí na zabezpečovanie samosprávnych funkcií.
debata (8)

Združenie žiada primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a mestské zastupiteľstvo, aby neschválili návrh na zvyšovanie dane z nehnuteľnosti od budúceho roka. „Zvyšovanie dane z nehnuteľnosti nie je žiadnym riešením v prospech ľudí v Bratislave. Mesto má obrovské finančné rezervy vo vlastnom hospodárení a v hospodárení mestských podnikov a organizácií,“ povedal Tešovič.

Členov občianskeho združenia Bratislava pre ľudí pohoršili aj výroky primátora Nesrovnala, v ktorých zvyšovanie dane prirovnával k cene jednej kávy denne. Primátorove slová združenie považuje za arogantné a bezohľadné voči občanom, ktorí poctivo platia dane, no márne čakajú na rozvojové impulzy. „Vyrušuje nás aj skutočnosť, že mesto sa sústredilo len na hľadanie prostriedkov v peňaženkách svojich obyvateľov, namiesto ráznejšieho prístupu k podnikateľom. Ak primátor pokojne odpustí pokutu vo výške 3,7 milióna eur podnikateľskému subjektu, ktorý si nesplnil svoje zmluvné povinnosti pri stavbe električky do Petržalky, nemá morálne právo ísť tieto peniaze vyberať od ľudí,“ poznamenal za združenie Tešovič.

Zvýšením dane chce radnica zvýšiť príjmy Bratislavy

Bratislavská radnica pôvodne navrhovala zvýšiť od budúceho roka daň z nehnuteľnosti o 100-percent. Po vlne kritiky a rokovaniach so starostami či mestskými poslancami primátor Nesrovnal z pôvodného návrhu upustil a predstavil nový. Po novom tak primátor navrhuje 70-percentné zvýšenie dane za byty, ďalšie percentá však pridáva na dani za stavebné pozemky.

„Upravený primátorov návrh oproti tomu pôvodnému znižuje daňové zaťaženie na byty a stavby na bývanie o 30 percent a navyšuje dane zo stavebných pozemkov o dodatočných 50 percent tak, aby sadzba motivovala stavebníkov k čo najrýchlejšiemu dokončeniu stavby. Zároveň je v návrhu 10-percentné zvýšenie dane za chaty, garáže, priemyselné a energetické stavby a ostatné stavby," vysvetlila minulý týždeň po rokovaní mestskej rady hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Návrh už prerokovala mestská rada, rozhodovať o ňom budú mestskí poslanci 19. novembra.

Zvýšením dane z nehnuteľnosti chce mesto Bratislava zabezpečiť príjem do dlhodobo podvyživeného rozpočtu mesta aj mestských častí na zabezpečovanie samosprávnych funkcií. Pôvodne navrhované dvojnásobné zvyšovanie však odmietla väčšina bratislavských mestských častí.

Zvyšovanie daní odmietla aj väčšina mestských častí

Zvyšovanie daní sa nepozdáva ani niektorým mestským poslancom. Podľa mestského poslaneckého Bratislavského klubu je zvyšovanie dane za byty nesystémové, nepripravené a nespravodlivé. Podľa poslancov vyššia sadzba dane za byty mestu neprinesie očakávané vyriešenie financovania mesta, zmenu podľa nich treba urobiť na úrovni štátu a hľadať systémové riešenia. Bratislavský klub tvrdí, že skôr ako vyberaním vyššej dane by malo mesto šetriť v svojich príspevkových organizáciách a mestských podnikoch.

Nespravodlivé je podľa nich to, že sa výška dane vypočítava podľa vzdialenosti od centra mesta. „Takto sa stáva, že najlukratívnejšie lokality, akou sú napríklad Strmé vŕšky, budú aj naďalej zdaňované podľa najnižších sadzieb," vysvetľujú poslanci s tým, že zdaňovanie sa neriadi reálnou cenou danej nehnuteľnosti. Bratislavskému klubu tiež prekáža, že primátor Nesrovnal svoj návrh neodôvodnil pred mestským zastupiteľstvom ani pred verejnosťou. „Vyzývame primátora mesta, aby predložil a pred verejnosťou obhájil svoju koncepciou daňovej politiky. Vyzývame ho tiež, aby prikročil k legislatívnym iniciatívam voči NR SR, ktoré sú nevyhnutné ku systémovému zlepšeniu financovania hlavného mesta. To je cesta k zlepšeniu financovania mesta – a nie vysoké zdanenie obyvateľov za bývanie," zhodujú sa poslanci z Bratislavské­ho klubu.

Zmeniť sadzbu dane môže mesto len zmenou všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Pôvodný návrh, ktorý počítal s dvojnásobným zvýšením sadzby dane, dostali mestské časti na stôl v septembri a mali 30 dní na to, aby sa k nemu vyjadrili. Nesúhlasne sa k návrhu mesta postavili napríklad poslanci v Karlovej Vsi, Rusovciach, Jarovciach, Čunove, Devínskej Novej Vsi, Devíne, Podunajských Biskupiciach, v Záhorskej Bystrici, Lamači, vo Vrakuni, Starom Meste, Ružinove, Novom Meste, Dúbravke či Petržalke. Konečné slovo však budú mať až bratislavskí mestskí poslanci. Na prijatie VZN je potrebná trojpätinová väčšina prítomných poslancov. Ak však s návrhom nesúhlasí najmenej 10 mestských častí, schváliť ho môžu len tri pätiny všetkých poslancov mestského zastupiteľstva.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #daň z nehnuteľnosti #petícia