Bratislava spustila kontrolu výberu dane z nehnuteľnosti

V Bratislave sa rozbehla kontrola nehnuteľností. Radnicou poverení kontrolóri zisťujú či daňovníci platia za svoje nehnuteľnosti tak, ako by mali. Hlavné mesto chce takto urobiť poriadok vo výbere dane z nehnuteľnosti, naposledy totiž daňovníkov radnica kontrolovala pred desiatimi rokmi. Kontroly potrvajú ešte do konca tohto roka. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

12.11.2015 13:45
debata (5)

Kontrolovať nehnuteľnosti vyrazilo do bratislavských ulíc 23 pracovníkov poverených správcom dane, teda bratislavským magistrátom. Kontrolóri zisťujú, či napríklad veľkosť domu súhlasí s tým, čo je zaznamenané v databáze. Nehnuteľnosti v hlavnom meste totiž nik nekontroloval posledných desať rokov, na radnici sa preto domnievajú, že niektoré sa mohli za ten čas zmeniť, a to môže ovplyvniť základ dane.

„Vlastník napríklad prebuduje podkrovie na obývateľné podlažie, uvedie iný spôsob využitia v daňovom priznaní, ako je v skutočnosti, časť domu možno vyčlení majiteľ na podnikateľské účely a podobne,“ menuje príklady Skokanová. Ako dodala, pracovníci nemusia chodiť fyzicky do jednotlivých domácností, obyvateľov a ich súkromia sa tak nijak nedotknú. Od daňovej kontroly si radnica sľubuje získať do rozpočtu mesta a mestských častí 400-tisíc eur. Presný údaj však bude známy až po vyhodnotení kontroly.

Bratislavčanov od budúceho roka zrejme čaká aj zvýšenie dane z nehnuteľnosti. Pôvodný návrh primátora Iva Nesrovnala hovoril o dvojnásobnom zvýšení dane, ten však po vlne kritiky a ďalších rokovaniach so starostami a mestskými poslancami prehodnotil. Po novom tak primátor navrhuje 70-percentné zvýšenie dane za byty, ďalšie percentá však pridáva na dani za stavebné pozemky.

„Upravený primátorov návrh oproti tomu pôvodnému znižuje daňové zaťaženie na byty a stavby na bývanie o 30 percent a zvyšuje dane zo stavebných pozemkov o dodatočných 50 percent tak, aby sadzba motivovala stavebníkov k čo najrýchlejšiemu dokončeniu stavby. Zároveň je v návrhu 10-percentné zvýšenie dane za chaty, garáže, priemyselné a energetické stavby a ostatné stavby,“ vysvetlila minulý týždeň po rokovaní mestskej rady Skokanová. Návrh už prerokovala mestská rada, rozhodovať o ňom budú mestskí poslanci 19. novembra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #daň z nehnuteľnosti #bratislavský magistrát