Starý most v Bratislave možno zmení názov

Rekonštruovaný Starý most v Bratislave bude možno meniť názov. Uvažujú o tom niektorí bratislavskí mestskí poslanci, ktorí chcú dať možnosť ľuďom rozhodnúť, či most ponesie súčasný názov alebo sa vráti k niektorému z historických variantov.

19.11.2015 12:31
debata (103)

Rozhodnúť by sa o tom malo v ankete, ktorú by mesto prípadne vyhlásilo. Kedy anketu vyhlási a aké v nej ponúkne možnosti je na rozhodnutí kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva, ktorá bude zasadať začiatkom decembra.

S nápadom zvážiť názov zrekonštruovaného Starého mosta prišli poslanci mestského klubu Most-Híd, ktorí ho dnes predložili na rokovanie mestského zastupiteľstva. Podľa nich sa most po dokončení stane jednou z významných dominánt mesta, zaslúži si preto zamyslieť sa nad tým, či mu má ostať súčasný názov.

„V tejto súvislosti vznikla myšlienka dať občanom mesta možnosť vyjadriť sa k tomu, či má ostať v dnešnej podobe alebo je možnosť vrátiť sa k niektorému z historických názvov,“ vysvetľujú iniciátori. Zatiaľ navrhli možnosti Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády či ponechať názov Starý most.

Nie všetkým poslancom sa však táto aktivita pozdáva. „Som dosť skeptický, že sa majú meniť veci, s ktorými nie je nejaký problém,“ povedal v diskusii Ondrej Dostál, ktorý má výhrady k tomu, že by sa o názve dôležitého verejného priestranstva malo rozhodovať v internetovej súťaži.

Podľa Branislava Kaliského by nemali názvy vymýšľať v diskusii na zasadnutí zastupiteľstva. „Mne sa prestáva páčiť táto amatérska debata, že si tu sadneme a ideme vymýšľať názov pre most. Poďme sa tým normálne zaoberať na komisiách a vymyslime normálny názov,“ apeloval na poslancov.

Starý most je najstarším pevným mostom cez Dunaj v Bratislave. Pôvodne sa volal Most Františka Jozefa, neskôr ho premenovali na Štefánikov most a po druhej svetovej vojne dostal názov Most Červenej armády. S rekonštrukciou Starého mosta začali v decembri 2012, keď odmontovali prvé skrutky.

Odvtedy starú konštrukciu mosta vymenila nová, ktorú vyrobili v železiarňach vo Vítkoviciach. Z pôvodných troch pilierov v Dunaji ostali len dva. Piliere tri a štyri zbúrali a nahradili pilierom 34, rozšírila sa tak plavebná dráha. Vynovený Starý most dostal zeleno-sivú farbu, ako o tom rozhodli obyvatelia.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní. Je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt stojí 70,5 milióna eur a je financovaný z eurofondov.

Európska komisia odobrila na projekt grant 63 miliónov eur z Kohézneho fondu Európskej únie. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľa Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto Bratislava. Podmienkou je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Starý most