Prešov vyhlási v súvislosti s dopravou mimoriadnu situáciu

Mesto Prešov vyhlási v súvislosti s dopravou na svojom území vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Môže sa tak docieliť rýchlejšie dobudovanie rozostavanej cesty Škultétyho - ZVL, podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Viktora Stromčeka až o jeden rok.

20.11.2015 12:18
debata (4)

Kritickú situáciu v doprave konštatovali na svojom zasadnutí členovia Krízového štábu mesta Prešov. Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová, na základe vyjadrení zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS), konkrétne Operačného strediska záchrannej služby, Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove skonštatovali, že pozastavením stavebnej činnosti na stavbe I/68, odb. Škultétyho – ZVL nastalo obdobie ohrozenia, ktoré vedie k vzniku udalostí ohrozujúcich život, zdravie a majetok občanov a životného prostredia. „Všetky stanoviská Integrovaného záchranného systému hovoria, že tá situácia je veľmi nevyhovujúca, kritická a sú naozaj ohrozené životy a zdravie ľudí,“ uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

V rovnakom zmysle sa niesli aj vyjadrenia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Dopravnej komisie mesta Prešov a Dopravného podniku mesta Prešov. Zdôraznil to aj zástupca krajského riaditeľa Policajného zboru v Prešove František Leško. Ako uviedol, po spustení úseku Šarišský Štiavnik, plánovanom decembrovom dokončení diaľničných úsekov a s prihliadnutím na zlý technický stav mosta Škultétyho (Čierny most), ktorý je v súčasnosti hlavnou trasou tranzitnej i mestskej dopravy, sa stav v doprave stáva mimoriadne závažný. „Na základe vyššie uvedených skutočností a jednomyseľného odporúčania všetkých prítomných členov Krízového štábu bude primátorkou mesta vyhlásená mimoriadna situácia na území Prešova,“ informovala Kmetóny-Gazdová.

Vyhlásenie mimoriadneho stavu zároveň umožní ministerstvu dopravy urýchliť proces dobudovania preložky cesty I. triedy odbočka Škultétyho – ZVL, ktorá mala byť dokončená v októbri, no aktuálne nie je hotová ani spolovice. Ako informoval štátny tajomník rezortu Viktor Stromček, v prípade mimoriadnej situácie môže ministerstvo vyhlásiť na nového dodávateľa rokovacie konanie bez zverejnenia a osloviť relevantné firmy s jediným kritériom, a to je cena. V optimálnom prípade by tak stavba mohla podľa Stromčeka byť dokončená do konca budúceho roka. V prípade nevyhlásenia mimoriadnej situácie by rovnako dlho trval iba proces verejného obstarávania. „Ak mesto vyhlási mimoriadnu situáciu, my budeme nútení aj mimoriadne konať. To znamená odstrániť nevyhovujúci stav čo najskôr,“ uviedol štátny tajomník.

Podľa Stromčeka by stavbu nemala ohroziť ani snaha pôvodného zhotoviteľa, ktorým bolo združenie HANT BA DS – ANIK, napadnúť na súde zrušenie zmluvy investorom, ktorým je Slovenská správa ciest (SSC). Stromček nechcel komentovať právne záležitosti. Podotkol ale, že Prešovčania by sami mali zhodnotiť, či má firma právo vrátiť sa na stavbu, a či urobila všetky práce, ktoré mala vykonať. Ako dodal, SSC má urobený súpis prác, ktoré boli na stavbe urobené a tiež súpis prác, ktoré je potrebné vykonať. „My sme pripravení na verejné obstarávanie a žiadnym spôsobom obštrukcie, o ktoré sa snaží súkromná spoločnosť, nemajú vplyv na pokračovanie tejto stavby,“ dodal Stromček.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Prešov #obchvat #mimoriadna situácia