Prezident Kiska navštívil bratislavskú radnicu

Financovanie Bratislavy, jej roztrieštenosť či doprava v hlavnom meste, aj to boli témy pracovného stretnutia prezidenta SR Andreja Kisku a bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

23.11.2015 14:00
Kiska, Nesrovnal Foto: ,
Prezident Andrej Kiska navštívil bratislavskú radnicu po prvýkrát od svojho nástupu do úradu. Ide o prvú oficiálnu návštevu slovenského prezidenta po desiatich rokoch.
debata (12)

Podľa prezidenta Kisku Bratislava potrebuje dobrú víziu, no nie je to jednoduché, ak je rozdelená na 17 mestských častí a o jej rozvoji rozhoduje viac ako 380 ľudí. „Veľmi by som si želal, aby z Bratislavy vyrástlo mesto, ktoré má víziu, ktoré bude vedieť, akým smerom ísť a bude to na prospech celej našej krajiny i ľudí, ktorí tu žijú alebo do hlavného mesta dochádzajú za prácou. Aby sme boli celé Slovensko pyšné na naše hlavné mesto," povedal prezident po stretnutí s primátorom.

Jedným z najväčších problémov Bratislavy je jej financovanie, pripúšťa to aj prezident Kiska. „Bratislava má v porovnaní s Brnom, ktoré je menšie, takmer o polovicu menší rozpočet. Žiadne mesto sa nemôže bez peňazí rozvíjať," skonštatoval Kiska s tým, že ak chce mesto fungovať, rozvíjať kultúru a prilákať turistov, potrebuje peniaze. Na to, aby mohla Bratislava dobre fungovať, potrebuje aj dobrú spoluprácu s vládou. Primátor Bratislavy Nesrovnal priznáva, že tento rok bol pre hlavné mesto ťažký. „Museli sme riešiť problémy, ktoré niekedy presahovali aj našu fantáziu. Našťastie sa nám podarilo odvrátiť hroziaci kolaps a mesto sa môže rozvíjať ďalej," priblížil primátor, ktorý dúfa, že budúci rok bude rokom systémových riešení a nastavenia financovania. Podľa primátora práve v tomto je kľúčová podpora najvyšších ústavných činiteľov. „Máme záujem o veľmi dobré vzťahy s vládou i Národnou radou SR a môžem potvrdiť, že dobré vzťahy medzi nami existujú," hovorí Nesrovnal.

Prezident Andrej Kiska navštívil bratislavskú radnicu po prvýkrát od svojho nástupu do úradu. Ako priblížila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, ide o prvú oficiálnu návštevu slovenského prezidenta po desiatich rokoch. Naposledy totiž oficiálne radnicu navštívil bývalý prezident Ivan Gašparovič v roku 2005. Spoločný program prezidenta Andreja Kisku s primátorom Ivom Nesrovnal po pracovnom rokovaní pokračoval návštevou niektorých bratislavských škôl, v podvečerných hodinách návštevou bratislavských vianočných trhoch na Hlavnom námestí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Andrej Kiska #Ivo Nesrovnal