Bratislavské Staré Mesto chce upraviť otváracie hodiny v baroch

Zábava až do rána bude možno v baroch v bratislavskom Starom Meste čoskoro minulosťou. Mestská časť totiž pripravila všeobecne záväzné nariadenie, ktorým chce upraviť otváracie hodiny v prevádzkach v centre mesta.

23.11.2015 16:49
Bratislavský hrad, Kapucínska, električky,... Foto: ,
Novým nariadením chce Staré Mesto dosiahnuť, aby sa stred mesta nevyľudňoval. Podniky, ktoré sú v súčasnosti otvorené dlho do noci, vraj rušia obyvateľov žijúcich v tejto lokalite.
debata (1)

Napríklad v rezidenčnej zóne by mohli byť bary otvorené len do 22:00. V historickom centre navrhuje Staré Mesto povoliť zábavu cez víkendy aj do 02:00, no od polnoci bez hudby. Všeobecne záväzné nariadenie mestská časť zverejnila na svojej internetovej stránke a možno ho pripomienkovať. O konečnej podobe návrhu budú rozhodovať staromestskí poslanci na svojom rokovaní 8. decembra.

Staré Mesto navrhuje mestskú časť rozdeliť do niekoľkých zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky prevádzky v danej zóne. Napríklad v pešej zóne, kde je sústredených najviac podnikov, by mohli prevádzky ostať otvorené od nedele do štvrtka do polnoci a cez víkend do druhej hodiny ráno. V širšom centre mesta by bary museli cez týždeň zatvárať o 23. hodine, piatky a soboty o hodinu neskôr. V zóne, kde prevláda rezidenčný život, by mali zatvárať už o desiatej večer.

Výnimkou sú len prevádzky umiestnené v podzemí či bary na lodiach kotviacich na Dunaji, ktoré by mali povolené otváracie hodiny do piatej hodiny ráno. Vedenie Starého Mesta vysvetľuje pripravované zmeny tým, že súčasné platné nariadenie o prevádzkových hodinách je podľa rozsudkov okresného i krajského súdu v rozpore so zákonom. V súčasnosti mestská časť totiž posudzuje žiadosti podnikateľov individuálne. To však podľa Nory Remiarovej z komunikačného oddelenia Starého Mesta súdy namietajú.

„Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti. Uvedomujeme si, že podniky priťahujú do centra mesta život a vôbec nie je v našom záujme brať návštevníkom centra to, čo v ňom majú radi. Na druhej strane treba myslieť aj na požiadavky rezidentov. Verím, že o tom spolu dokážeme hovoriť a nájdeme riešenie, ktoré bude prijateľné pre všetkých," vysvetľuje starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Majiteľom podnikov v centre mesta sa však navrhované nariadenie nepozdáva. Diskutovať o ňom budú môcť s vedením mestskej časti v stredu 25. novembra na staromestskom ú­rade.

Zámer pripraviť nové pravidlá starosta Števčík spolu so svojím zástupcom Ľubomírom Boháčom predstavili už v lete. Vtedy tvrdili, že novým nariadením chce Staré Mesto dosiahnuť, aby sa stred mesta nevyľudňoval. Podniky, ktoré sú v súčasnosti otvorené dlho do noci, totiž vraj rušia obyvateľov žijúcich v tejto lokalite. Vedenie Starého Mesta pritom v lete pripomínalo, že zamerať sa chcú na pešiu zónu, odkiaľ obyvatelia pre nedostatočnú ochranu ich práv odchádzajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #VZN #otváracie hodiny