Budúci učitelia dostali špeciálnu učebňu

Študenti Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici môžu od utorka využívať špeciálnu učebňu vybavenú dotykovými technológiami. Škola sa tak stala piatou slovenskou univerzitou, ktorým modernú učebňu venovali spoločnosť Samsung a nezisková organizácia Edulab v rámci projektu Škola na dotyk Univerzita.

25.11.2015 11:09
debata (1)

„Cieľom tohto projektu je vyzbrojiť budúcich učiteľov, prichádzajúcich do praxe, znalosťami v oblasti technológií, ktoré obohatia výučbu a ktoré študentom sprístupnia učivo iným, im bližším, spôsobom,“ vysvetľuje Miloš Bélik zo spoločnosti Edulab. Učebňa podľa neho pozostáva z tridsiatich tabletov s aplikáciami, ktoré spestria a obohatia výučbu, z veľkej dotykovej obrazovky, dobíjacej stanice tabletov a bezdrôtového wifi rootera.

Dekanka Fakulty prírodných vied na UMB v Banskej Bystrici Jarmila Kmeťová podotkla, že nová učebňa študentom pomôže lepšie sprostredkovanie a vnímanie javov, ktoré prebiehajú okolo nás a tým aj ich lepšie pochopenie. „Univerzitu nestála táto učebňa nič, no hodnota daru je pre nás veľmi veľká z morálneho hľadiska. Prinesie veľa nových možností pre študentov i učiteľov,“ podčiarkla Kmeťová.

Názornú ukážku, ako novú technológiu využívať,... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Miloš Bélik, Monika Ružeková Názornú ukážku, ako novú technológiu využívať, predvádza Miloš Bélik a Monika Ružeková zo spoločnosti Edulab.

Študenti sa pri využívaní tejto technológie môžu napríklad stať virtuálnymi kozmonautmi vo vesmíre, pútavou formou sa dozvedia, ako funguje ľudské srdce, ako vyzerá kostra človeka, no tablet môžu využívať tiež ako meracie zariadenia. Možnosti využitia sú však oveľa širšie. Prodekanka fakulty pre pedagogickú činnosť Miriam Spodniaková podotkla, že využitie novej technológie bude možné vo viacerých oblastiach prírodných vied. V geografii, matematike, chémii, ale aj ďalších. „Snahou je to, aby učitelia nezaostávali v oblasti moderných technológií za žiakmi, čo je dnes bežnou realitou. Veď už žiaci nielen stredných, ale aj základných škôl sú v tejto sfére neraz ďalej, ako ich učitelia,“ dodala Spodniaková.

Využívanie moderných technológií, napr. používanie tabletov, považujú za nevyhnutné aj študenti a žiaci, čo dokazuje prieskum, ktorý realizovala spoločnosť Edulab. Až 76 percent opýtaných žiakov a študentov uviedlo, že využívanie digitálnych technológií je pre nich veľmi motivujúce a až 95 percent si myslí, že tieto moderné technológie by mali vedieť zvládať aj učitelia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #technológie