Svetlo v hriňovských lazoch napája slnečná energia

Nemožné sa stalo možným. Čo si nevedeli v lokalite hriňovských lazov predstaviť ani ich najstarší obyvatelia, sa stáva realitou. Na lazy prichádza verejné osvetlenie. Teda zatiaľ aspoň do niektorých častí. Lampy montuje hriňovská samospráva v týchto dňoch.

26.11.2015 15:00
11-lazy Foto: ,
Obyvateľom lazov nové lampy zmenia život.
debata (7)

Nápad osvetliť lazy zišiel hriňovskému primátorovi Stanislavovi Horníkovi na um vlani pod Čínskym múrom.

Hriňová má len sedem a pol tisíca obyvateľov, ale po Bratislave, Košiciach, Vysokých Tatrách a Ružomberku je s rozlohou 12¤460 hektárov piatym najrozľahlejším slovenským mestom. Vďaka rozťahaným lazom. Primátor Horník vysvetľuje, že až 40 percent obyvateľov, čo je viac ako 3-tisíc ľudí, žije v jednom z pätnástich lazov.

Väčšina z nich je bez verejného osvetlenia, to majú len lazníci z najmenej vzdialených častí od intravilánu mesta. Na nápad, ako dotiahnuť svetlo aj na vzdialenejšie lazy, kde by bolo náročné a neefektívne napájať verejné osvetlenie na elektrickú sieť, prišiel primátor vlani v ďalekej Číne.

„Videl som tam viaceré dedinky v blízkosti Čínskeho múru. Všade používali ako verejné osvetlenie solárne lampy, čo sa mi zapáčilo. Povedal som si, že niečo podobné by sa hodilo aj na naše lazy,“ hovorí primátor, ktorý po návrate domov začal konať. Mesto cez elektronický kontraktačný systém vysúťažilo pre tento rok zatiaľ desať kusov solárneho osvetlenia, ktoré obsahuje vysokoúčinný kryštálový solárny panel, LED lampu, špeciálnu batériu na solárne použitie a šesťmetrový oceľový stĺp s rámom.

Primátor mesta Stanislav Horník (vľavo) hovorí... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
11-lazy2 Primátor mesta Stanislav Horník (vľavo) hovorí s Jánom Krahulcom o výhodách solárneho osvetlenia.

Jeho výhodou je aj cena. Podľa Horníka postavenie a sfunkčnenie jedného stĺpa s využitím elektrickej energie stojí 2¤300 eur, jeden solárny stĺp s celým vybavením je o viac ako polovicu lacnejší. Navyše využíva slnko a je menej náročný na údržbu. Mesto kúpilo lampy z vlastných zdrojov. Zaplatilo za ne 9¤840 eur. „Prvé solárne osvetlenie sme namontovali 5. novembra na Priehaline pod Javorinkou v časti U Krahulcov, ktorá je od centra mesta vzdialená asi šesť kilometrov. Všetkých desať stĺpov bude osadených a sfunkčnených do konca novembra,“ zdôraznil Horník.

Rodina Krahulcovcov, ktorá nikdy nemala na verejnom priestranstve v blízkosti rodinného domu svetlo, si nové lampy nevie vynachváliť. „Razom sa cítime civilizovanejší. Pomáha to všetkým. Deťom, keď ráno odchádzajú do školy i večer, keď sa vracajú domov. Ale aj nám. Bývam tu celý život a svetlo pred domom sme nikdy nemali,“ teší sa 50-ročný Ján Krahulec.

Jeho svokor Martin Krahulec, ktorý je už sedemdesiatnik, to tiež považuje za veľký prínos. „Doteraz sme vonku chodili len s baterkou v ruke. To už nebudeme musieť,“ poznamenáva. Solárne lampy budú mať aj v ďalších častiach lazov. V Pivničke, Krivci i Bielej Vode. Primátor vysvetľuje, že po dennom dobití vydrží systém svietiť tri noci. Zapínanie a vypínanie lámp je automatické. Životnosť zariadenia je 50-tisíc hodín na LED lampu, 15 až 20 rokov na solárny panel. Životnosť batérie je päť až šesť rokov.

Prvé ohlasy na solárne lampy sú veľmi pozitívne, preto mesto plánuje v budúcnosti stavať ďalšie. „Lampy budeme postupne dokupovať a inštalovať. Budeme sa snažiť uspokojiť občanov, ktorí na lazoch o ne prejavia záujem a budeme ich dávať tam, kde sa ľudia doteraz večer pohybujú len pri mesačnom svite,“ podotkol primátor.

Hriňová, ešte predtým, ako priniesla na lazy svetlo, vybudovala v týchto končinách aj kilometre asfaltových ciest. Za posledných päť rokov investovali do miestnych komunikácií z vlastného rozpočtu okolo 600-tisíc eur. Horník poznamenáva, že vďaka lazom majú v ich meste spolu až 178 kilometrov vlastných ciest, o ktoré sa musia starať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slnečná energia #Hriňová #svetlo