Nové sirény sa rozkričia ešte pred povodňou

O povodni sa dozvedia skôr, ako sa im voda dovalí do domov. Obyvateľov obcí na východnom Slovensku v prihraničnej oblasti s Ukrajinou budú od januára pred katastrofou varovať nové sirény, ktoré bude možné spustiť aj na diaľku. Nový systém včasného varovania vznikol vďaka spoločnému projektu s Ukrajinou. Jeho výhody predstavila slovenská a ukrajinská strana včera v Novom Ruskove v okrese Trebišov.

26.11.2015 17:11 , aktualizované: 27.11.2015 10:49
debata (1)

Dediny a mestá na Východoslovenskej nížine a v Zakarpatskej oblasti pravidelne zatápajú rieky Latorica, Uh, Tisa a Bodrog. Na valiacu sa vodu doteraz ľudí upozorňovali elektromotorické sirény. Tie sa však dajú spustiť iba z miesta, kde sa nachádzajú. Nie vždy fungovali, pretože sa niekedy nevyhli poruchám.

„Toto sa od januára zmení. S ukrajinskou stranou sme vybudovali moderný systém včasného varovania na území, ktoré bývalo ohrozené veľkou vodou najviac. Štyridsať obcí na slovenskej a rovnaký počet na ukrajinskej strane bolo vybavených modernými elektronickými sirénami s hlasovým varovaním, ktoré sú ovládané buď starostami obcí, alebo diaľkovo z varovacieho centra,“ hovorí generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia na našom ministerstve vnútra Lenka Hmírová. Varovacie centrá sú v ukrajinskom Užhorode a v Košiciach.

S ukrajinskou stranou sme vybudovali moderný systém včasného varovania na území, ktoré bývalo ohrozené veľkou vodou najviac.
Lenka Hmírová

Sirény by mali vystríhať vyše 46-tisíc obyvateľov Košického a Prešovského kraja a asi 330-tisíc ľudí na ukrajinskej strane. Slovenské samosprávy ich získali 42 kusov, obce v Zakarpatskej oblasti 40. Novou technikou vybavili najmä tie dediny a mestá, ktoré boli od roku 1980 najviac atakované povodňami.

„V Zakarpatskej oblasti sa záplavy vyskytujú osem až deväťkrát za rok,“ pripomenul vedúci oddelenia Civilnej ochrany štátnej správy Zakarpatskej oblasti Viktor Buryschyn. Voda z riek na ukrajinskej strane sa potom presúva na Slovensko, kde sa potom vylieva z koryta.

Vedúci oddelenia vyrozumenia a varovania na slovenskom ministerstve vnútra Miroslav Medo dopĺňa, že sirény sú umiestnené najmä na budovách obecných úradov. „Vďaka tomuto systému bude aj naša strana okamžite informovaná aj v prípadoch, kedy hrozba povodne udrie na Ukrajine,“ zdôraznil Medo.

Nový systém v prípade hroziacej povodne, ale aj inej živelnej pohromy okamžite upovedomí ohrozené obce, čím získajú čas na vykonanie opatrení. Sirény vydávajú tri druhy signálu, aké poznajú ľudia aj dnes. Všeobecné ohrozenie oznamuje dvojminútový kolísavý tón, ohrozenie vodou šesťminútový stály tón a koniec ohrozenia zase dvojminútový stály tón bez opakovania.

Okrem týchto signálov budú ľudia počuť aj slovné varovania na všetky druhy ohrozenia ako napríklad požiar či chemický poplach. Vybudovanie systému stálo asi 2,2 milióna eur. Z grantu Európskej únie išlo 1,988 milióna eur, zvyšok zaplatilo Slovensko.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protipovodňové opatrenia #Ukrajina #Východné Slovensko #sirény