Deťom v núdzi darovali výlet

Sú tretiaci základnej školy, čo ešte nikdy neboli na plavárni. A sú štvrtáci, čo nikdy neboli s rodičmi na žiadnom výlete. Jednoducho na niečo také nemajú peniaze. Deťom z chudobných rodín v Dubnici nad Váhom pomohli dobrí ľudia, a tak môžu ísť dnes na trojdňový pobyt do Tatralandie. Je to pre ne zážitok, ktorého by sa inak vo svojom detstve asi nedočkali.

28.11.2015 10:00
školáci, deti, darček Foto: ,
Deti z dubnickej školy dostali pod stromček okrem darčekových balíčkov aj tieto modré poukazy do akvaparku.
debata (2)

Dobrých ľudí spojil projekt Srdce na dlani, s ktorým prišli učiteľky Základnej a materskej školy Centrum I. v Dubnici nad Váhom. Organizujú ho už tretí rok, oslovujú kolegov, rodičov aj inštitúcie v meste, vysvetľujú, že chcú pomôcť deťom v hmotnej núdzi. Vlani tieto deti obdarovali darčekmi, teraz okrem balíčkov dostali aj modré poukazy do akvaparku. Pobyt na tri dni, s ubytovaním, stravovaním aj atrakciami.

„Prispievali dokonca aj samotní žiaci, čo priniesli zo svojich pokladničiek 1–2 eurá. Aj deti vidia, čo prináša dnešná doba, že niekto má všetko, a niekto nemá nič. Množstvo detí nevie, čo je to nejaká radovánka pri vode,“ vraví učiteľka Alena Kubicová.

Na predĺžený víkend do Tatralandie cestuje z Dubnice nad Váhom 15 žiakov zo všetkých ročníkov. Je medzi nimi Alex, ktorého rodičia boli alkoholici a narkomani. Niekoľkokrát ho opustili, nechali ho v škôlke a neprišli po neho. Dostal sa do situácie, že mal ísť do detského domova. Našťastie mal babku, ktorá požiadala súd o zverenie vnuka do starostlivosti a súd jej vyhovel. Alebo chlapec, ktorého vychováva len matka. Tá zarába peniaze tak, že predáva časopis Nota Bene. Bývajú v ubytovni, za ktorú matka platí mesačne 280 eur.

Deti aj ich rodičia sa zhromaždili v školskej miestnosti, kde bol naaranžovaný vianočný stromček, blikajúce ozdoby a sviečky. Tu dostávali darčeky a prežívali predčasne vianočnú atmosféru. Niektorým mamičkám sa v týchto chvíľach kotúľali slzy po tvári. „Mám sedem detí, ale toto som ešte nezažila, až pri týchto dvoch najmenších. Nielen Vianoce, všetko je pre nás finančne náročné. Ťažko prežívam, že pôjdu preč, v noci som ani nemohla spať, deti ešte nikdy neboli odo mňa preč. Ale teším sa, že dostali túto možnosť, lebo ja im to nemôžem dopriať,“ povedala Ľubica Roháčová.

„Som šťastná, že konečne niekam idú, chudiatka, doteraz ešte nič nevideli, stále boli iba v Dubnici. Je to krásna akcia, aj ja na ňu každý rok prispievam, aj keď nemám ani veľmi z čoho. Zostala som s deťmi sama, do práce nechodím, som doma s najmladším synom,“ dodala Margita Schillerová, matka piatich detí. Štyri z nich sú školáci a odchádzajú do Tatralandie.

Učiteľky prezradili, že vyzbierať peniaze na takúto akciu nebolo vôbec jednoduché. Ľudia radi rozprávajú o tom, že si treba pomáhať, ale väčšinou zostáva len pri slovách. Keď sa o projekte ľudia dozvedia, pochvália ho, aj na sociálnej sieti to lajknú, že sa im páči. A tým sa to pre väčšinu skončí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #darček #Dubnica nad Váhom #výlet #deti v núdzi