Šesť tabliet s ibuprofénom denne a dosť, odporúča lieková agentúra

Niektorí ľudia by nemali brať vysokého dávky obľúbeného ružového lieku na bolesť. Najmä pre srdciarov, cukrovkárov či fajčiarov je hraničných šesť tabliet denne s účinnou látkou ibuprofén.

30.11.2015 15:00
Európska lieková agentúra Foto:
Na nežiadúce účinky liekov s obsahom ibuprofénu upozornila Európska lieková agentúra so sídlom v Londýne.
debata (16)

Ten, kto ju prekročí, riskuje infarkt či mozgovú porážku. Upozorňuje na to Európska lieková agentúra (EMA), ktorá prehodnocovala bezpečnosť týchto liekov. Nežiaduce účinky, na aké poukazuje EMA, v príbalových letákoch liekov zatiaľ opísané nie sú.

Rozsiahle celoeurópske prehodnocovanie potvrdilo, že pri liečbe týmto analgetikom existuje riziko srdcových a mozgových príhod u niektorých pacientov. To sa zvyšuje nad spotrebu 2 400 miligramov denne, čo je pri 400 mg účinnej látky v jednej tablete asi šesť tabliet. „Užívanie vysokých dávok ibuprofénu sa neodporúča v prípade, ak už má pacient srdcové alebo iné obehové ochorenie – zlyhanie srdca, ochorenie srdca, kardiovaskulárne problémy alebo ak v minulosti prekonal srdcový infarkt či mozgovú príhodu,“ píše sa v správe Európskej liekovej agentúry.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že od lekárov nedostal hlásenie, ktoré by poukazovalo na podobné nežiaduce účinky lieku. „Údaje o týchto rizikách boli pozorované z klinických a epidemiologických štúdií, nie z jednotlivých hlásení o nežiaducom účinku lieku,“ povedala k zisteniam EMA Diana Madarászová z referátu pre komunikáciu s médiami štátneho ústavu.

Pripomenula, že tak ako pri všetkých liekoch, aj v tomto prípade platí, že pacient by mal užívať najnižšiu účinnú dávku a čo najkratší čas. „Každé dlhodobé podávanie, hlavne ak je vo vyšších dávkach, má byť pod dohľadom lekára,“ dodala Madarászová.

Na Slovensku je registrovaných 15 druhov liekov s účinnou látkou ibuprofén, tie sú v rôznych silách podľa obsahu účinnej látky v jednej tablete, po 200, 400, 600 a 800 miligramov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa v minulom roku predalo takmer 1,2 milióna kusov len jedného druhu lieku.

Zvyčajná dávka pre dospelých a deti nad 12 rokov sú tri alebo štyri tablety s obsahom 200 až 400 miligramov ibuprofénu. To by mala byť podľa Európskej liekovej agentúry ešte bezpečná hranica. Riziko vzniku srdcového či mozgového kolapsu pri takomto množstve nebolo spozorované.

V prípade závažných ochorení kĺbov (artritída, reuma) či chrbtice, ktoré si vyžadujú dlhodobú liečbu, by sa liek mal užívať iba na odporúčanie lekára. Správa liekovej agentúry upozorňuje, že lekár by mal najprv vyhodnotiť rizikové faktory z kardiovasku­lárneho hľadiska. Medzi ne patrí fajčenie, vysoký krvný tlak, cholesterol a cukrovka.

Na Slovensku je registrovaných 15 druhov liekov s účinnou látkou ibuprofén, tie sú v rôznych silách podľa obsahu tejto látky v jednej tablete.

Všeobecný lekár pre dospelých z Nitry a prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth poukazuje, že praktickí lekári upozorňujú na nežiaduce účinky aj na maximálnu dávku, tiež na obdobie užívania. „Lekár v tomto prípade liek na bolesť iba odporúča, je na výbere pacienta, koho názor uprednostní svoj, lekárov lekárnikov alebo reklamu,“ povedal Šóth.

K tomu, aké lieky proti bolesti by mali užívať napríklad srdciari, Šóth podotkol, že je to veľmi individuálne. Závisí to podľa zložitosti ochorenia daného pacienta, resp. pridružených ochorení. Tabletky s ibuprofénom by odporučil pri krátkodobých ochoreniach, napríklad vírusových infekciách, bolestiach kĺbov, svalov, pri úrazoch alebo lokálne ako masť.

Lekárnici tvrdia, že tabletky s ibuprofénom sú zákazníkmi veľmi žiadané. Dôvodom je to, že rýchlo zaberajú, dopomáha aj masívna reklama. Pacientom pri predaji vraj dávajú základne informácie. „Upozorňujeme na štandardné dodržiavanie, pýtame sa zákazníka, či nemá náhodou žalúdočne ťažkosti, alebo či neberie lieky na vysoký tlak, prípadne na riedenie krvi,“ približuje prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Správu Európskej liekovej agentúry zhodnotil tak, že zrejme má k dispozícii nové dáta. Sukeľ si však myslí, že jednorazovo si tabletku s ibuprofénom môže zobrať aj srdciar či cukrovkár napríklad pri bolesti zuba alebo pri prechladnutí. „Ak však bolesti trvajú týždeň alebo dva, určite sa treba zveriť do rúk lekára, ktorý by mal zistiť príčinu bolesti,“ vysvetlil.

Optimálne dávkovanie je uvedené v príbalovom letáku, ako aj vedľajšie účinky. V nich sa uvádzajú žalúdočné ťažkosti, bolesť či zápal brucha alebo vredy. Zatiaľ v nich nie sú informácie o hrozbe infarktu aj mozgovej porážky, ako to opísala EMA. Držitelia povolení sú podľa Madarászovej povinní aktualizovať tieto letáky. Podľa nej to urobia v najbližších týždňoch.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv o novom riziku informoval v novom vydaní bulletinu Liekové riziko, ktoré je zverejnené na internetovej stránke ústavu a ktoré bolo zaslané aj všetkým zdravotníckym pracovníkom.

Liečivo ibuprofén pôsobí tak, že blokuje enzým, ktorý vytvára látky podieľajúce sa na procese zápalu a bolesti. Je účinný pri bolestiach hlavy, zubov, chrbta, pri bolestivej menštruácii, pri horúčkovitých stavoch, pri poraneniach mäkkých tkanív, ako je pomliaždenie a vyvrtnutie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska lieková agentúra #ibuprofén