Prešov si za asistencie polície prevzal zimný štadión

Mesto Prešov si za asistencie mestskej polície prevzalo zimný štadión. Tento krok prešovskej radnice je vyústením sporov medzi radnicou ako vlastníkom štadióna a jeho súčasným nájomcom – občianskym združením HC Prešov.

30.11.2015 14:46
debata

Radnica postupovala na základe predbežného opatrenia súdu, že sa nájomca má zdržať všetkých úkonov súvisiacich s prevádzkou štadióna a tiež uznesenia mestského zastupiteľstva spred týždňa, ktorým poslanci vyzvali primátorku, aby fyzicky prevzala štadión do správy mestskej spoločnosti Prešov Real. Uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

„Právnici tento krok analyzovali a odobrili,“ uviedla pri preberaní štadióna Turčanová. Ako potvrdila, ďalšia prevádzka štadióna ohrozená nie je. Rozpis tréningov mládežníckych klubov a seniorského hokejového tímu platí bez zmeny, no keďže mesto zatiaľ nemá registračnú pokladnicu, na ľad sa nedostanú platiace skupiny využívajúce ľadovú plochu. Tento stav by ale mal byť iba krátkodobý. Mestská správcovská spoločnosť preberie aj sedem zamestnancov štadióna.

Samotné preberanie sa uskutočnilo bez komplikácií. Manažérka štadióna Patrícia Högerová s predstaviteľmi mesta spolupracovala a odovzdala im kľúče od štadióna. Následne vymenili zámky. Nájomca však stále trvá na tom, že zmluvný vzťah má trvať až do konca roka. „My robíme maximum pre to, aby deti a kluby mohli korčuľovať, aby tu nebol žiadny problém. Toto je, bohužiaľ, všetko iba na politickej a právnej úrovni,“ uviedla Högerová. Konateľ HC Prešov Milan Mráz označil prevzatie štadióna za unáhlené, keďže mestu mal prostredníctvom mestského právnika minulý týždeň navrhnúť odovzdanie k 10. decembru. Krok zo strany mesta považuje za protiprávny. „Máme tam svoj majetok a tým pádom to pokladáme za krádež,“ uviedol Mráz s tým, že doteraz nič, do čoho na štadióne investovali, neprešlo do majetku mesta a je tak naďalej majetkom občianskeho združenia. Konkrétne má ísť napríklad o osvetlenie, svetelné ukazovatele, núdzové osvetlenie a rolbu „On si musí plniť ako nájomca povinnosti. Tie si neplnil, čiže budeme to vzájomne započítavať,“ reagovala Turčanová.

Dôvodom sporov medzi mestom a nájomcom sú rozdielne názory na dĺžku trvania nájomnej zmluvy. Kým mesto tvrdí, že tá sa skončila už koncom júna, konateľ HC Prešov si stojí za tým, že zmluvu platnú na tri roky podpísal po prieťahoch s predchádzajúcim správcom až ku koncu roka 2012, a je teda platná až do decembra. Štadión odmietal odovzdať dovtedy, kým sa s mestom nedohodne na preplatení investícií počas skráteného nájmu a nebude mať vyrovnané dlhy za kluby využívajúce ľadovú plochu. Následkom sporov bolo, že športové kluby využívajúce ľadovú plochu minulý mesiac niekoľko dní netrénovali. Vznikli totiž dlhy na energiách a štadión odpojili od plynu a kúrenia. Kluby si navyše museli tréningy platiť v hotovosti, čo im spôsobovalo problémy, a čakať museli až na rozhodnutie poslancov, ktorí im umožnili tzv. ľadohodiny preplácať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #zimný štadión