Petržalka odmieta kšeftovanie s Pečnianskym lesom

Bratislavská mestská časť Petržalka odmieta akékoľvek kšeftovanie s Pečnianskym lesom na brehu Dunaja oproti parlamentu a Bratislavskému hradu v Bratislave.

01.12.2015 15:20
debata (8)

Petržalskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva na návrh poslanca Olivera Kríža jednomyseľne schválili dokument, v ktorom mestská časť odmieta aktivity smerujúce k predaju, zámene či inej zmene formy vlastníctva. Tá by znamenala, že by sa Pečniansky les dostal do súkromných rúk. Petržalka tak reaguje na súdne rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II., ktorý pred pár dňami rozhodol o zámene dvadsaťštyri hektárov Pečnianskeho lesa za lesy na juhu stredného Slovenska v okolí Šiatorskej Bukovinky.

Uznesenie petržalského zastupiteľstva tiež obsahuje výzvu spoločnosti Lesy SR, aby podali odvolanie voči spornému rozsudku Okresného súdu Bratislava II., ktorý odobril zámenu z roku 2008. Mestská časť zároveň považuje za neprípustné, aby obyvatelia Petržalky a aj Bratislavy prišli o dvadsaťštyri hektárov Pečnianskeho lesa, ktorý je biotopom európskeho významu.

Občianske združenie (OZ) Človek a strom vzniklo v máji 2008 a v júni požiadalo Lesy Slovenskej republiky o zámenu dvadsaťštyri hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. OZ Človek a strom vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre obyvateľov hlavného mesta. S výmenou súhlasilo ministerstvo pôdohospodárstva, keď bol šéfom Ladislav Chovan. Súhlas na zámenu týchto lesných pozemkov neskôr zrušil Zsolt Simon, ktorý bol ďalším šéfom rezortu pôdohospodárstva. S výmenou nesúhlasil ani kataster v Lučenci, nových vlastníkov nechcel zapísať. Tento prípad sa nakoniec dostal na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #pečniansky les