Petržalka bude hospodáriť s 30-miliónovým rozpočtom

Bratislavská mestská časť Petržalka bude v ďalšom roku hospodáriť so sumou viac ako 30,8 milióna eur. Rozpočet mestskej časti na budúci rok schválili petržalskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

01.12.2015 13:00
debata

Starosta Petržalky Vladimír Bajan predložil návrh rozpočtu v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách zostavený ako vyrovnaný vo výške 30 830 085 eur. Ako povedal prednosta petržalského miestneho úradu Miroslav Štefánik, mestská časť sa snažila urobiť rozpočet vyvážený a konzervatívny. „Robíme to tak vždy a skúškou správnosti je, že dokážeme dosahovať prebytky,“ spomenul. „Dobrým predpokladom by bolo, aby bol rozpočet schválený až po mestskom rozpočte, ale nie je to podmienkou," zhrnul petržalský miestny kontrolór Stanislav Fiala a tento rozpočet odporučil poslancom schváliť.

Rozpočet je členený na rozpočet bežný, rozpočet kapitálový a na finančné operácie. Bežný rozpočet je navrhnutý ako prebytkový. Kapitálový rozpočet je schodkový, finančné operácie sú prebytkové. Schodok kapitálového rozpočtu je krytý prebytkom bežného rozpočtu. Návrh rozpočtu predpokladá bežné príjmy 27 609 635 eur a bežné výdavky 26 732 075 eur. Kapitálové príjmy odhadujú v Petržalke na 421 155 eur a kapitálové výdavky na 2 922 390 eur.

Oproti tomuto roku schválili v Petržalke zvýšenie bežných príjmov a príjmových finančných operácií. V novom roku bude mestská časť čerpať úver vo výške troch miliónov eur. Z nich pôjde na rekonštrukciu budovy pripravovanej materskej školy na Vyšehradskej ulici a na športové zariadenia Petržalky 2,4 milióna eur a dofinancovanie petržalskej plavárne na Tupolevovej ulici bude stáť 517-tisíc eur.

Najvyššie výdavky v budúcom roku plánuje Petržalka v oblasti vzdelávania, na ktoré vyčlenila viac ako 16 miliónov eur. Na životné prostredie chce dať samospráva 2 234 150 eur, na kultúru 1,9 milióna eur, na sociálnu pomoc a sociálne služby vyčlenili 1,2 milióna eur. Sumu 923-tisíc eur plánuje v budúcom roku mestská časť investovať do dopravy a komunikácií. V rámci kapitálových výdavkov chce dať samospráva 50-tisíc eur na budovanie nových chodníkov, komunikácií a cyklotrás. Na vybudovanie nových parkovacích miest vyčlenili tiež 50-tisíc eur, z toho 19 631 eur z fondu statickej dopravy. Na vybudovanie nového výbehu pre psov na Vyšehradskej ulici chce dať Petržalka v novom roku 20-tisíc eur, do stavebných úprav a na vybudovanie nových kontajnerových stanovíšť 15-tisíc eur. Zástupca petržalského starostu Ján Bučan pripomenul, že požiadavky poslaneckých klubov do budúcoročného rozpočtu boli ambiciózne a niektoré z nich budú vedieť v mestskej časti rozložiť aj na nasledujúce roky.

V bežných príjmoch navrhujú podiel na dani z nehnuteľností zvýšiť na základe pripravovaného zvýšenia sadzieb dane hlavným mestom. Zvýšenie odhadujú v čiastke 674 734 eur, podiel na poplatku za komunálny odpad navrhujú v Petržalke na úrovni upraveného rozpočtu na tento rok vo výške 686 437 eur. Príjmy z prenájmu pozemkov navrhujú v čiastke 150 000 eur, príjmy z prenájmu budov mestskej časti na 245-tisíc eur. V miestnych daniach Petržalka zmenu nepredpokladá, ich sadzby určuje mestská časť vo svojom všeobecne záväznom nariadení. Za daň za psa predpokladajú príjmy 186 000 eur a za užívanie verejného priestranstva 420 000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rozpočet #Petržalka