No pasarán, znie odkaz ľudí v kauze Pečniansky les

Stovky ľudí prišli aj napriek chladnému počasiu na Námestie SNP v centre Bratislavy, aby vyjadrili nesúhlas s verdiktom súdu, ktorý nedávno potvrdil zámenu Pečnianskeho lesa. Aktivisti z rôznych občianskych združení (OZ) a iniciatív sa spojili a zorganizovali koncert. Na námestí sa štrngalo kľúčmi, pri zmienke o politikoch či developeroch znel z davu piskot a hlasné fúúúj. Napokon vznikla aj živá reťaz.

09.12.2015 10:30 , aktualizované: 21:00
protest, Pečniansky les Foto: ,
Koncertom na bratislavskom námestí SNP zorganizovali občianske združenia a iniciatívy z celého Slovenska, aby protestovali proti zámene Pečnianskeho lesa.
debata (23)

Ľudia na námestí vyslovili dve požiadavky. Vyzvali Lesy Slovenskej republiky, aby sa v kauze Pečniansky les odvolali. Tou druhou bolo, aby štát posilnil existujúci právny tím, ktorý bojuje za záchranu unikátneho biotopu.

„No pasarán, neprejdú,“ povedal Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč, s čím sa stotožnil aj dav na námestí hlasným potleskom. Lukáč potvrdil, že VLK ako spoluúčastník konania odvolanie proti rozhodnutiu súdu určite podá. Stále však čaká na doručenie rozhodnutia.

Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protest, Pečniansky les, Juraj Lukáč Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč.

Poslanec Alojz Hlina zopakoval, že v prípade zámeny 24 hektárov lesa na petržalskom brehu Dunaja za približne rovnakú výmeru v Šiatorskej Bukovinke, ide od začiatku o kolosálny podvod priamo pod oknami parlamentu.

Okresný súd Bratislava II v piatok 13. novembra potvrdil rozhodnutie o prevode lesa v širšom centre hlavného mesta na neznáme občianske združenie Človek a strom. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

„Žijú tu ľudia, a nie je ich málo, ktorí sa namiesto prechádzania po nákupnom centre, radšej prechádzajú po lese,“ uviedla Sabina Barborjak Galeková z OZ Hrad-Slavín s tým, že je optimistka a verí, že les sa ešte dá zachrániť.

„Akonáhle sme sa dozvedeli o rozhodnutí okresného súdu, ktorý odobril zámenu z roku 2008 boli sme pobúrení. Na petržalskom zastupiteľstve sme prijali uznesenie, ktorým sme sa veľmi jasne ohradili proti rozhodnutiu súdu a žiadali sme Lesy SR, aby sa určite odvolali,“ uviedol Oliver Kríž z iniciatívy Mladá Bratislava.

Diskusiu a prijatie podobného uznesenia chce iniciovať aj na pôde mestského zastupiteľstva a vytvoriť tak tlak na štátne inštitúcie. Cieľom je zabrániť prevodu lesa do súkromných rúk. „Domnievam sa, že OZ Človek a strom je schránkové. O tomto združení nevieme takmer nič a je teda dôvodné podozrenie, že vzniklo účelovo,“ dodal Kríž.

Stovky ľudí prišli napriek chladnému počasiu na... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protest, Pečniansky les Stovky ľudí prišli napriek chladnému počasiu na Námestie SNP v centre Bratislavy, aby vyjadrili nesúhlas verdiktom Okresného súdu Bratislava II, ktorý nedávno potvrdil zámenu Pečnianskeho lesa.
Napokon vznikla aj živá reťaz. Foto: Viera Hebertová, Pravda
protest, Pečniansky les Napokon vznikla aj živá reťaz.

„Nesúhlasíme s tým, aby štátny les bol odovzdaný do súkromných rúk, kde hrozí, že bude odlesnený a zastavaný. Chceme, aby les zostal lesom. Aby lesov na Slovensku neubúdalo, nehovoriac o tom, že tam žijú vzácne živočíchy. Ide však najmä o princíp,“ doplnil Viliam Bartuš za Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Aj keď je Pečniansky les chráneným biotopom, existujú zákonné možnosti, ako túto ochranu zrušiť alebo získať výnimku. Na území platia stanovené zákazy. Je však možné požiadať príslušné úrady o udelenie výnimky na tieto zakázané činnosti. Úrady samozrejme môžu aj nemusia túto činnosť povoliť. „Prax však ukazuje, že investor ak chce, tieto povolenia získa a najmä, ak je vlastníkom týchto pozemkov. Tak úrady málokedy bránia využívaniu na nejaké súkromné účely, aj keď je to v nejakom chránenom území,“ vysvetlil Bartuš.

Rečníci na pódiu pripomenuli bratislavský amfiteáter, ktorý vyhorel, PKO, chátrajúcu budovu Ekoiuventy či výrub na Kolibe. Zneli slová ako arogancia štátnej moci a chamtivosť developerov.

Občianske združenie Človek a strom vzniklo v máji 2008. Už v júni požiadalo Lesy Slovenskej republiky o zámenu dvadsaťštyri hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. OZ Človek a strom vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre obyvateľov hlavného mesta. S výmenou súhlasilo ministerstvo pôdohospodárstva, keď bol šéfom Ladislav Chovan. Súhlas na zámenu týchto lesných pozemkov neskôr zrušil Zsolt Simon, ktorý bol ďalším šéfom rezortu pôdohospodárstva. S výmenou nesúhlasil kataster v Lučenci a nových vlastníkov nechcel zapísať. Tento prípad sa dostal na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.
(SITA)

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #pečniansky les #zámena pozemkov